Notiks konference par Latvijas nacionālo kino Eiropas kino kontekstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kino industrijas forumā "Riga Meetings" 10.decembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē norisināsies starptautiska konference "Latvijas nacionālais kino Eiropas kino kontekstā".

Konferences "Latvijas nacionālais kino Eiropas kino kontekstā" mērķis ir piedāvāt kritiski analītisku skatījumu uz Latvijas kino vēsturi un laikmetīgām tendencēm, kontekstualizēt to Eiropas un pasaules kino procesos, popularizēt latviešu kino mantojumu, izpēti un nozīmību, kā arī pulcināt industrijas profesionāļus, piedāvājot globālu skatījumu nacionālā kino uztverei.

Konferences dalībnieku vidū būs gan ārvalstu kino teorētiķi un zinātnieki, gan kino zinātnieki un pētnieki no Latvijas. Nozīmīgs notikums būs prestižās Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolas Kino fakultātes vadītāja Ričarda Allena uzstāšanās, kurš ir viens no šobrīd pasaulē vadošajiem kino teorētiķiem. Konferencē uzstāsies britu kino zinātnieks Endrjū Higsona, Marks Allens Švēde, kurš ir saistīts ar Latvijas mākslas vidi, kā arī Klāra Brūveris no Ņūsausvelsas Universitātes Austrālijā, kino zinātnieki Viktors Freibergs, Dita Rietuma un citi.

Konferences noslēgumā notiks dokumentālās filmas "Stāsts par bērniem un kino" ("A Story of Children and Film", Lielbritānija, 2013) seanss. Šo esejistisko darbu veidojis režisors Marks Kazinss un tai ir saistība arī ar Latviju. Filma ir aizraujošs un poētisks vēstījums par īpašo posmu cilvēka dzīvē - bērnību, kurā netrūkst sirreālu atgadījumu, vientulības, prieka, sarežģījumu un vitalitātes. Šo stāstu režisors veido no 53 izcilām filmām, kas uzņemtas 25 valstīs. Līdzās Fransuā Trifo "400 sitieniem", Ingmara Bergmana "Fanijai un Aleksandram" Kazinss iekļāvis režisora Herca Franka dokumentālo filmu "Vecāks par desmit minūtēm" (1978). Herca Franka filma tiks demonstrēta konferences atklāšanā.

Ieeja konferencē ir bez maksas. Konferences darba valodas būs latviešu un angļu, tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

Šis ir pirmais šāda mēroga notikums, kura iniciatore ir Starptautiskās kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) Latvijas nodaļa. Konferences rīkošanā piedalās arī Nacionālais kino centrs, Rīgas Kino muzejs, biedrība "Ekrāns", Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centrs un Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultāte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti