Labrīt

Sabiedriskie mediji Lietuvā un Igaunijā: apvienoti un ārpus reklāmas tirgus

Labrīt

100 miljonus ieguldīs Latvijas enerģētikas tirgus savienošanai ar pārējām Eiropas valstīm

Rīgas Starptautisko kino festivālu atklās ar senāko Latvijas teritorijā uzņemto spēlfilmu

No paša senākā līdz jaunākajam kino – spilgti akcenti Riga IFF programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar ļoti bagātīgu piedāvājumu arī šogad izceļas Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF). Tas sāksies 15. oktobrī un 11 dienu laikā izrādīs 129 filmas, kas sadalītas 10 tematiskajās programmās. Festivāls notiks kā klātienē, tā tiešsaistē, kas nozīmē, ka lielāko daļu filmu varēs redzēt arī skatītāji ārpus Rīgas.

Rīgas Starptautisko kino festivālu atklās īpašs notikums, kurā vairāk nekā 100 gadus sena pagātne satiksies ar mūsdienām. Tiks izrādīta pati senākā Latvijas teritorijā uzņemtā spēlfilma, kas saglabājusies līdz mūsdienām, ko dzīvajā izpildījumā ar savām oriģinālkompozīcijām pavadīs mūziķi Artūrs Liepiņš un Jēkabs Nīmanis.

Filmas nosaukums ir ''Kur patiesība?!'', tā uzņemta 1913. gadā Rīgā un Ventspilī, un tās pamatā ir traģisks mīlasstāsts. Filma tikko svaigi restaurēta, un neliela daļa skatītāju to varēs baudīt klātienē, bet pārējiem būs iespēja to noskatīties tiešsaistē portālā LSM.lv.

Riga IFF atklāšanas kino koncerta tiešraide 15. oktobrī no pulksten 19.00 būs skatāma sabiedrisko mediju portālā LSM.lv

Arī lielākā daļa citu festivāla filmu šogad būs skatāmas gan klātienē, gan tiešsaistē.

Kā allaž viena no nozīmīgākajām konkursa programmām ir pilnmetrāžas konkursa programma, kurā iekļauj Baltijas un citu tuvāko kaimiņvalstu jaunākos un spilgtākos kino darbus.

Konkursa programmā iekļauta, piemēram, Andreja Tarkovska juniora dokumentālā filma par viņa tēvu – ģeniālo kinorežisoru, filma saucas “Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna”.

Konkursā – arī lietuviešu filma “Īzaks” par cilvēka cīņu ar rēgiem no Otrā pasaules kara, arī dāņu filma “Sveķi” – par mūsdienu cilvēkiem, kas glābjas no pasaules, dzīvojot mežā, kā arī tikko Venēcijas konkursā izrādīta krievu filma “Konference”, kuras centrā ir sieviete, kas piedzīvoja teroristu ielaušanos Maskavas Dubrovkas teātrī pirms 18 gadiem.

Kopumā konkursa programmā šogad astoņas filmas, kuras, kā uzsver festivāla mākslinieciskā vadītāja Sonora Broka, – visas raksturo ļoti izteiksmīgs režisora rokraksts.

“Tādi ļoti neparasti darbi, bet, mūsuprāt, tie ir vai nu ļoti spilgti jaunu režisoru pieteikumi vai arī tādu režisoru darbi, kuri, mūsuprāt, ir pievērsuši uzmanību tieši filmas formai un estētikai,” konkursa programmu ieskicē Sonora Broka.

Konkursa programmā pirmizrādi piedzīvos arī Jevgēņija Paškeviča spēlfilma “Ko zina Klusā Gerda”, kas tikko nominēta arī Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”.

Filmas ''Ko zina Klusā Gerda'' darbība risinās kādā Latvijas muižā, kur uz retrītu ieradušies bagāti cilvēki, lai vismaz uz brīdi paglābtos no informatīvā un tehnoloģiskā spiediena. Kino žurnāliste Kristīne Matīsa filmu raksturo kā fantāziju vai mistēriju ārpus laika robežām: “Es, skatoties šo filmu, apmēram līdz filmas vidum biju pilnīgā sajūsmā, tad es pieradu pie tā, kas tas ir, un tad tā līdzsvarotāk jau skatījos, bet mana reakcija pēc filmas bija – ka man ļoti gribētos, lai man režisors izstāsta, kas tad tur īsti notiek. Tā kā, vārdu sakot, šī ir filma baudītājiem, kas bauda vizuāli un šo mistikas sajūtu. Tāds ārpuslaika stāsts, bet ārkārtīgi skaisti un ārkārtīgi profesionāli.”

Sabiedrisko mediju portāls LSM.lv lasītājiem piedāvā iepazīties ar filmām, kas ir ne tikai augstvērtīgi mākslas darbi, bet arī rosina pārdomas un diskusijas par sabiedrībai aktuāliem tematiem. Par vienpadsmit Riga IFF filmām raksta cilvēki, kuru personiskā un profesionālā pieredze sniedz īpašu ieskatu filmas tematikā, lai caur kultūras un kino prizmu veicinātu domu apmaiņu par pasaulē un Latvijā notiekošo.

Ļoti interesanta šoreiz būs retrospektīvā programma ''In kino veritas'', ko veido vieskurators Pēteris Krilovs un kuras centrā būs spilgtais pagājušā gadsimta strāvojums – čehu “jaunais vilnis”.

Viena no festivāla veidotājām Kristīne Simsone stāsta: “Man čehu “jaunais vilnis” vispār kopš studiju laikiem ir tāda, tā teikt, kaislība. Tā kino valoda, kas šajās filmās parasti ir, ir tāda ārkārtīgi trāpīga, jo tur vienmēr ir kaut kāds humora grauds pat vismelnākajās tēmās. Piemēram, viena no programmas pērlēm, es nebaidīšos šī vārda, jo šajā gadījumā tā tiešām nav klišeja, ir Juraja Herca filma “Kremētājs”, kas ir ļoti tumšs, savā ziņā ļoti satricinošs stāsts, bet arī tur ir sava melnā humora stīga.

Manuprāt, šī brīža situācijā čehu “jaunais vilnis” ļoti labi iederas, jo tā situācija pasaulē... nu lai nesajuktu prātā, to, manuprāt, nekā citādi kā traģikomiski raksturot nevar.”

Bērniem veltītajā programmā savukārt šoreiz akcents būs uz ģimenes filmām.

Kristīne Simsone skaidro: “Ģimenes tēma tiek apskatīta no visdažādākajām šķautnēm. Ir pilnmetrāžas filma, piemēram, par to, kā sadzīvot ar to, ka ģimenē kādam ir Alcheimera slimība. Tā ir viena no skaistākajām, poētiskākajām un iejūtīgākajām bērnu filmām, ko es vispār daudzu gadu garumā esmu redzējusi.

Tad mums ir komēdijžanrs ar divām brīnišķīgām zviedru filmām. Vienu no tām es skatījos kinofestivālā Monreālā, viņiem bija sinhronais tulks, kurš runāja sinhroni pa virsu zviedru valodai, un tad tulks attiecīgi, lasot to filmas tekstu, ik pa laikam pats ķiķināja. Tā kā šīs filmas arī tāds piemērots pieturpunkts brīvdienām.”

Festivāls piedāvās 10 tematiskās programmas ar kopumā 129 filmām. Festivāls sāksies ceturtdien, 15. oktobrī, un noritēs līdz 25. oktobrim gan klātienē, gan tiešsaistē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti