Panorāma

Varas maiņa Pensionāru federācijā

Panorāma

Muzejā izveidota porcelāna leļļu izstāde

Vai vajag prēmijas kultūras darbiniekiem?

Ministre: Kinomāklsinieku prēmēšanai finansējums jāatrod nozares iekšienē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pēc Latvijas kino sasniegumiem Berlīnes kinofestivālā uzvirmojušas karstas diskusijas, vai šis panākums būtu jānovērtē arī ar prēmijām. Paši festivāla dalībnieki uz to pārāk necer, un neko nesola arī kultūras ministre – finansējums esot jāatrod nozares iekšienē.

Filmas “Mammu, es tevi mīlu!” radošā komanda līdzekļus, lai varētu klātienē pārstāvēt savu veikumu, vāca paši, Kultūrkapitālfonds piešķīra tikai ceļanaudu. Necerot uz apbalvojumiem, komanda atgriezās Latvijā, kad festivāls vēl bija tikai pusē. Bet dienu pirms rezultātu paziņošanas saņēma ziņu, ka balva būs, un par saviem līdzekļiem steigšus atgriezās Berlīnē.

Māksliniekiem nav ilūziju, ka par lielo panākumu varētu saņemt apbalvojumu no valsts. "Šobrīd mēs zinām, ka mēs ceturtdien dosimies pie mūsu kultūras ministres un saņemsim atzinības rakstu. Kas, protams, arī ir svinīgs notikums," smejoties saka filmas “Mammu, es tevi mīlu!” producente Alise Ģelze.

Lai par starptautiska līmeņa kultūras sasniegumiem mūsu mākslinieki saņemtu ne tikai diplomu un atzinības vārdus, Radošo savienību padome vērsās Ministru kabinetā ar lūgumu turpmāk atvēlēt līdzekļus šādiem mērķiem.

"Radošo savienību padome un visas radošās savienības vērsās Ministru kabinetā ar ierosinājumu sakārtot problēmu, ka neviens Latvijas sasniegums kultūrā nesaņem adekvātu apbalvojumu. No Ministru kabineta mēs saņēmām vēstuli, ka šis jautājums jāizskata Kultūras ministrijā, un ministrija sava ierobežotā finansējuma dēļ atbildēja, ka tas ir jārisina nozares iekšienē. Ja būs kāda iniciatīva pēkšņi no prezidenta, premjera vai ministrijas puses, tad var notikt brīnums un viņi var ko tādu saņemt, bet tā, lai tas būtu pašsaprotami, - ja tu esi guvis starptautisku atzinību, tev par to pienākas kaut kas tavā dzimtenē, - nē, šādas sistēmas mums kultūrā nav," skaidro Latvijas Radošo savienību padome priekšsēdētāja Ieva Struka.

Ministre norāda, ka atšķirībā no Izglītības un zinātnes ministrijas, kuras budžetā ir līdzekļi, mūsu veiksmīgāko sportistu apbalvošanai, KM šādu līdzekļu nav. Tie arī nekad nav bijuši, jo paši kultūras darbinieki nav to prasījuši un definējuši, kuri panākumi būtu tie, par kuriem no budžeta līdzekļiem jāpiešķir nauda apbalvojumiem.

Nedēļu pirms festivāla ir aizsāktas sarunas ar Kultūras aliansi par to, ka dažādi kultūras festivāli, konkursi būtu jāpielīdzina Eiropas vai pasaules mēroga sporta sacensībām. Ja nozares iekšienē par to izdosies vienoties, turpmāk, veidojot budžetu, tiks prasīta nauda apbalvojumiem par uzvarām šādos festivālos. Šī Berlīnes festivāla laureātiem gan no ministrijas budžeta naudu piešķirt nevar, jo, kā saka ministre, tas izraisītu haosu. Toties lēmumu apbalvot uzvarētājus no kino nozares resursiem tās pārstāvji paši varot pieņemt kaut vai tūlīt.

"Ja kultūras alianse un visi nolems, ka ir pielīdzināmi notikumi kā sportā, mēs arī gada beigās griezīsimies tāpat kā Izglītības ministrija [pie valdības], lai no [līdzekļiem] neparedzētiem gadījumiem apbalvotu. Bet, kamēr nav šāda vienošanās ar kultūras cilvēkiem, ka tieši šis festivāls ir pielīdzināms pasaules, Eiropas čempionātiem, Olimpiskām spēlēm, mēs to nevaram darīt. Tas atkal ir jautājums, ko nozares diskutē – viena nozare uzskata, ka nevajag naudas balvas,  - tas jums varbūt liksies jocīgi, bet tā tas ir," skaidroja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme–Grende (NA).

Ministre arī norādīja, ka vēl joprojām skaudri jūtamas krīzes sekas, nepietiek naudas bibliotekāru un muzeju darbinieku algām un daudz kam citam. Viņa uzsvēra, ka, ja naudas ir maz, rūpīgi jāizvērtē prioritātes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti