LTV1 rādīs jaunāko dokumentālo filmu par Mārgaretu Tečeri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Dienu pirms Mārgaretas Tečeres bērēm - otrdien, 16. aprīlī - pulksten 22.20 LTV1 piedāvās dokumentālo filmu „Mārgareta Tečere. Premjerministre”.

Jaunajā dokumentālajā filmā vēstīts par 87 gadu vecumā pēc insulta mūžībā aizgājušo ilggadējo Lielbritānijas premjerministri, kura ietekmēja ne vien Lielbritānijas, bet arī daudzu citu valsti likteni. Arī Latviju iespaidoja viņas stingrā nostāja pret komunismu un cīņa par demokrātiju Austrumeiropā.

Mārgaretas Tečeres pretrunīgā personība filmā atklāsies kolēģu un ģimenes locekļu atmiņās - līdzcilvēki par politiķi stāsta atklāti, sirsnīgi un ar humoru. 2013. gadā uzņemtajā britu televīzijas filmā pētīta gan viņas personība un politiskās gaitas, gan arī dramatiskais pārmaiņu posms Eiropas vēsturē.

Mārgareta Tečere bija harizmātiska personība, kura spēja ietekmēt Lielbritānijas politisko klimatu vēl ilgi pēc aiziešanas no premjerministres amata 1990. gadā. Līdz šim vienīgā sieviete šajā amatā savu dzīvi veltīja politikai – divdesmit gadus bija Lielbritānijas politikas priekšgalā un pieņēma drosmīgus ārpolitikas lēmumus, netieši veicinot arī Latvijas ceļu uz neatkarību.

"Mārgareta Tečere atbalstīja Mihaila Gorbačova Pārbūves politiku, tāpēc pozitīvā virzienā iespaidoja Latvijas neatkarības veidošanos. Viņa nenoliedzami bija harizmātiska personība, taču būtu naivi iedomāties, ka Tečere bija Lielbritānijas sabiedrības vairākuma elks, jo viņas īstenotā liberālā ekonomiskā politika ne visiem bija pieņemama,” komentē ārpolitikas eksperts, Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra.

Kā ziņots, Mārgareta Tečere aizgāja mūžībā 8. aprīlī.

Par britu "dzelzs lēdiju" dēvētā Mārgareta Tečere uz Lielbritānijas politiskās skatuves uznāca pagājušā gadsimta 50. gadu beigās, kad tika ievēlēta Pārstāvju palātā. 1975. gadā viņa pirmo reizi kļuva par opozīcijā esošās Konservatīvās partijas līderi, bet vēl četrus gadus vēlāk viņa kļuva par britu vēsturē pirmo sievieti premjerministri. Viņas politika tiek dēvēta par „tečerismu” - tas ir politikas kopums, kas iekļāva sevī personisko brīvību atbalstīšanu un faktiski likvidēja gadsimtiem pastāvējušo sociālo klašu dalījumu britu salās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti