Rīta Panorāma

Skaņas mistērijas "Sound Mystery" izpildījumā

Rīta Panorāma

Metālmākslinieks Aivars Riekstiņš - Gleznas. Emaljas

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi "Neērtie bērni"

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma fotoizstāde «Neērtie bērni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) no 6. februāra līdz 31. martam būs skatāma fotogrāfes Aritas Strodes-Kļaviņas fotoizstāde “Neērtie bērni”, kas jau iepriekš apceļojusi Latvijas pilsētas – izvērsts un sociāli atbildīgs fotoprojekts, kurā autore fotografēja 15 ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, medijus informē Labdarības fonda “BeOpen” pārstāvji.

Izstādes organizatori norāda, ka fotogrāfes galvenais mērķis bijis parādīt, ka bērni ar īpašām vajadzībām ir tikpat brīnišķīgi kā visi pārējie, tāpēc fotogrāfijās netiekot uzsvērta invaliditāte, bet izcelta individualitāte, dodot iespēju vispirms saredzēt bērnu un tikai tad viņa diagnozi.

Izstādes nosaukums “Neērtie bērni” apzināti ticis izvēlēts atklāts un mazliet provokatīvs, uzsver rīkotāji, jo “šie bērni diemžēl ir joprojām ir neērti sabiedrībai, medicīnas nozarei un citur”.

Šis apzīmējums izrādījies ļoti precīzs, jo, meklējot ģimenes, kas labprāt ļautu sevi fotografēt un šīs bildes publicēt, tika saņemtas vairākas vēstules ar apliecinājumu: "Jā, tieši tā mēs arī jūtamies – neērti citiem!"

“Attēlos nav ratiņkrēslu vai citu palīglīdzekļu, kas ir šo bērnu ikdiena. Vecāki fotogrāfijās tur savus bērnus uz rokām un klēpī, nes uz pleciem, lidina gaisā, apskauj, samīļo un dod bučas – gluži tāpat kā ierasts redzēt parastu ģimeņu fotosesijās. Arī vecāku siltuma pilnie skatieni un bērnu smaidi ir patiesi – vienīgi to izvilināšanai bija nepieciešams mazliet vairāk laika un pacietības,” atzīst fotogrāfe Arita Strode-Kļaviņa.

Fotoprojektā piedalījušās ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, no Rīgas un apkārtnes novadiem, Jelgavas, Tukuma un Gulbenes. Viņu diagnozes ir visdažādākās: bērnu cerebrālā trieka, Dauna sindroms, autisms, epilepsija, Spina bifida, garīga rakstura traucējumi un ļoti retas ģenētiskas slimības.

“Ir augstu jānovērtē projektā iesaistīto ģimeņu drosme publiski dalīties ar saviem stāstiem. Atklātība par šo ģimeņu dzīvi un ikdienu ir tā, kas arī sabiedrībai īpašos bērnus palīdz ieraudzīt, izprast un atbalstīt. Atbalstīt ne tikai ar ziedojumiem, bet pilnvērtīgi iekļaujot sabiedrībā un kopīgi domājot par veidiem, kā atvieglot šo bērnu un viņu ģimeņu ikdienu,” saka labdarības fonda “BeOpen” valdes locekle Ingrīda Šmite.

Pirms tam izstāde nepilna gada laikā ir apceļojusi Jelgavu, Talsus, Preiļus, Gulbeni, Tukumu, Liepāju, Ventspili un 2020. gadā būs aplūkojama arī Vilcē, Daugavpilī, ar Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu Mazsalacā, Strenčos, Kocēnos, Madonā un Burtniekos, pēc tam – Lapmežciemā un noslēgsies Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti