Ivara Selecka filma «Zemnieki» piedzīvo starptautisko pirmizrādi Amsterdamā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

13. novembrī Amsterdamā savu starptautisko pirmizrādi piedzīvoja režisora  Ivara Selecka jaunākā dokumentālā filma "Zemnieki", kas ir iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla (IDFA) programmas sadaļā "Masters" ("Meistari"), informēja filmas pārstāvji. 

Filmas starptautiskā pirmizrāde bija plaši apmeklēta, un režisors, atklājot filmu, ar skatītājiem dalījās atmiņās par 1989. gadu, kad viņa filma "Šķērsiela" bija iekļauta Amsterdamas festivālā programmā un saņēma Jorisa Ivensa balvu ("Joris Ivens Award"), bet padomju okupācija varas iestādes neļāva režisoram braukt uz filmas pirmizrādi, tāpēc izteica īpašu pagodinājumu un prieku būt Amsterdamā kopā ar saviem skatītājiem. Pēc filmas festivāla pārstāvji režisoru  arī godināja kā vienu mūsdienu pasaules dokumentālā kino redzamākajām personībām. Pēc filmas Ivaram Seleckim jautāja gan par Rīgas poētiskā dokumentālā kino valodu, gan par to, kā 1973. gadā režisors sāka dokumentēt Latvijas laukus un reizē vēsturi, gan vaicāja, kādēļ režisors pirmo reizi savā filmā pats izvēlējies būt par stāstnieku.

Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla pulcē pasaules labākos dokumentālistus un festivāla sadaļā "Meistari" tiek iekļauti pasaulē atzītu režisoru jaunākie darbi. 2022. gadā festivālam atlasīti 277 filmas, un festivāla mākslinieciskais direktors programmu nosaucis par eklektisku un vienotu oriģinalitātē. Ivara Selecka filmu "Zemnieki" ("The Land") demonstrē festivāla populārajā sadaļā "Masters" ("Meistari"), kur reizē ar Ivara Selecka filmu var redzēt arī režisoru Sergeja Lozņicas, Džeja Rozenblata, Marka Kuzina, Martina Skorsēzes, Jurgena Leca filmas.

"Filmas starptautiskā pirmizrāde bija ļoti saviļņojoša, jo pilnā skatītāju zāle un reakcijas režisoru aizkustināja. Pēc filmas sarunu ar Ivaru Selecki un skatītājiem vadīja kino zinātniece un festivāla programmētāja Rahela Šefera, kura īpaši atzīmēja filmas poētisko valodu un nozīmi savas vēstures dokumentācijā. Ivars Seleckis gan sev ierastā stilā pēc filmas jokoja, ka nez vai te Nīderlandē kāds vispār var saprast to, kas notiek Latvijas laukos. Bet pēc seansa dažādu paaudžu skatītāji izteica režisoram paldies un arī vēlāk vēl pilsētā režisoram nāca klāt un izteica atzinīgus vārdus," stāsta viens no filmas "Zemnieki" producentiem Gints Grūbe.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ivara Selecka dokumentālās filmas Zemnieki treileris. from Mistrus Media on Vimeo.

Režisors Ivars Seleckis IDFA iepriekš piedalījās ar filmu "Turpinājums " 2018. gadā. Pašos festivāla pirmsākumos, 1989. gadā, Ivara Selecka filma "Šķērsiela" ieguva festivāla galveno balvu un skatītāju balvu, bet 2013. gadā režisors tur viesojās ar "Šķērsielas" triloģijas trešo filmu "Kapitālisms šķērsielā" (2013).

IDFA festivāls notiek no 9. līdz 20. novembrim, un filmu "Zemnieki" var redzēt četros festivāla seansos līdz pat festivāla noslēgumam.

Ivars Seleckis jau piecdesmit gadus filmē Latvijas laukus, viņa jaunā dokumentālā filma "Zemnieki" caur sešām atšķirīgām ģimenēm parāda Latvijas lauku dažādību 21. gadsimtā – par laiku, kad pilsētnieki pārceļas uz laukiem. Daži vairs nevēlējās pavadīt savu dzīvi birojā, sastrēgumos un virtuālā pasaulē, viņi vēlējās kaut ko īstu un patiesu. Daži lēmumu pārcelties uz laukiem pieņēmuši paši, citiem savukārt bija jādodas līdzi savai ģimenei. Kopā ar saviem varoņiem – Aldersonu, Bartkeviču, Grāpju, Kaupužu, Krivtežu un Rehtšpreheru ģimenēm filma izseko viena gada lauku dzīves ciklu, kas sāksies ar pavasara sēju un beigsies ar rudens ražas novākšanu un zemes sagatavošanu nākamajam gadam.

Režisors Ivars Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais Latvijas kino klasiķis, kurš 50 gadus ir dokumentējis Latvijas laukus un cilvēkus filmās, kas vēlāk kļuvušas par laikmeta dokumentiem.

Filmā "Zemnieki" režisors Ivars Seleckis strādāja kopa dažādu paaudžu kinematogrāfistiem. Filmas scenārija autori ir Andris Vanadziņš un sociālantropoloģe Dace Dzenovska, filmas galvenais operators ir Valdis Celmiņš, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Armands Začs, skaņu režisors Ernests Ansons, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena,  izpildproducente Annija Korpa, filma veidota studijā "Mistrus Media", filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds.

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti