Kultūras ziņas

Rotko muzejā jauna izstāžu sezona

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Splendid Palace" – 100

FOTO: Kino meistari un cienītāji pulcējas «Splendid Palace» simtgades svinībās

Kinoteātra "Splendid Palace" simtgades jubilejas sezonas svinību kulminācija norisinājās sestdien, 9. decembrī, kad pirmizrādi piedzīvoja koncertfilma ar moto "No pagātnes uz nākotni". Atzīmējot nozīmīgo jubileju, tika demonstrēta režisora Bastera Kītona mēmā kino filma "Šerloks Juniors", kurai oriģinālmuziku sacerējis un seansa laikā atskaņoja Kārlis Lācis kopā ar solisti Aiju Vītoliņu un citiem mūziķiem.

Kinoteātra "Splendid Palace" simtgades svinības pulcēja latviešu kino klasiķus, aktierus un tos, kam dzīvē kino ieņem būtisku lomu. Nams, kur kino demonstrē jau 100 gadus, daudziem asociējas ar bērnības atmiņām, piedzīvotiem svētku un prieka mirkļiem.

"Es pirmo reizi uz šo kinoteātri atnācu 1946. gadā, mēs te blakus dzīvojām. Tai mājā, kur tagad dzīvo prezidente, tur bija komunālais dzīvoklis. No laukiem atbraukušie tur dzīvojām. Un šie zēni nāca vasarā un skatījās kino pa mazām durtiņām. Tie bija mazi svētki!" atmiņās dalījās kinorežisors Ivars Seleckis. "Tagad, es skatos, ir pagājuši 67 gadi, bet tā brīnišķīgā sajūta, kāda pārņēma mūs, ienākot kino toreiz, ir arī tagad."

"Šie bija skaistākie mirkļi mūsu dzīvē. Te notika mūsu pirmizrādes.

Un, tā kā mēs, montāžas meitenes, esam sēdējušas blakus režisoram un beigās mēs nonākam uz šīs skatuves, lai dzīvē skaistākie mirkļi varētu būt," sacīja kino montāžas režisore Maija Selecka.

Kinorežisors Varis Brasla uzsvēra: "Šeit ir allaž bijuši ļoti jauki cilvēki pie stūres kinoteātrī, kas ir arī vērtējuši tos, kas to kino taisa.

Te bija tādas pusmājas un vienmēr ļoti silti un patīkami tikām uzņemti, vai tā filma bija labāka, vai sliktāka."

"Šeit visos laikos tomēr prasa no cilvēka savādāku uzvedības modeli. Un to es arī gribētu novēlēt paturēt. Bez popkorna, bet ar ziedošanos tam brīdim, kas uz ekrāna," atzīmēja aktrise Vizma Kalve.

Kinooperators Miks Zvirbulis atzina: "Man līdz šim brīdim nav iespējams skatīties nopietnu kino darbu savādāk, kā tikai kinoteātrī.

Es mīlu sēdēt pietiekami tuvu, lai varu grozīt galvu, lai varu saskatīt detaļas. Un šeit bez tam ir kaut kāda īpaša atmosfēra."

Simtgades svinību vakara centrālais notikums – mēmā kino klasiķa Bastera Kītona 1924. gadā uzņemtā filma "Šerloks Juniors". Līdzīgi kā pirms 100 gadiem, kad mēmās filmas pavadīja tapiera spēle zālē, arī šoreiz izskanēja īpaši šim notikumam komponēta Kārļa Lāča mūzika. Kā atzīst kinoteātra saimnieki – viņi cenšas darīt visu iespējamo, lai cilvēki gribētu nākt skatīties kino, atgriezties kinoteātros.

Kinoteātra mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa dalījās pārdomās:

"Kas ir kino "Splendid Palace" spēks – tā ir atmosfēra, tā ir vide, tās ir kvalitatīvas filmas un tā ir iespēja satikties. Iespēja satikties – tā ir greznība!

Mēs, manuprāt, esam racionāla un funkcionāla komanda, un es to novēlu jaunākajiem kolēģiem – mīliet šo kinoteātri tikpat stipri, kā es!"

Kinoteātra "Splendid Palace" simtgades svinībām Latvijas Televīzijā varēs sekot 29. decembra vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti