Holivudā top filma pēc pretrunīgi vērtētās grāmatas par narkotikām Trešajā reihā motīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Neierasts skats uz vēsturi ir vācu žurnālista un rakstnieka Normana Olera grāmata “Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā reihā”. Ne velti tā pēc uzrakstīšanas ātri vien kļuvusi par bestselleru, tulkota 25 valodās, tostarp arī latviski. Aizvadītās nedēļas nogalē autors viesojās Rīgā, un stāstīja, ka pēc viņa grāmatas motīviem Holivudā top filma, kas pēc vairākiem gadiem varētu nonākt uz ekrāniem.

Holivudā top filma pēc pretrunīgi vērtētās grāmatas par narkotikām Trešajā reihā motīviem
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Pie grāmatas “Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā reihā” Olers strādājis piecus gadus, vispirms veicot pamatīgu pētniecības darbu.

Interesants fakts – dokumenti liecina, ka Hitleram narkotikas savulaik piegādātas arī no kāda Rīgas farmācijas lieluzņēmuma.

Tiekoties ar Latvijas lasītājiem, Normans Olers atklāja, ka pirmais impulss idejai viņam nācis no kāda paziņas, dīdžeja Berlīnē, kurš zinājis stāstīt, ka nacisti lietoja metamfetamīnu. Dīdžeja rokās pat bija nonākušas no kara laikiem saglabājušās tabletes, un viņš stāstījis, ka tās joprojām bijušas ļoti spēcīgas.

Normanu Oleru šie stāsti ieinteresēja, viņš arī pats sāka izzināt vairāk, līdz izlēma, ka tas ir padziļināta pētījuma un arī grāmatas vērts.

Sākotnēji viņš gribēja rakstīt romānu, bet tad izlēma par labu dokumentālai grāmatai.

Kā stāsta Normans Olers – lai arī viņam pašam bija pilnīga pārliecība, ka Vācijā par Otro pasaules karu un Hitleru visi zina visu, pat mazi bērni,

tad izrādījās, ka ir aspekts, par kuru zina pārsteidzoši maz, un tā ir plaši izplatītā narkotiku lietošana.

Nacisti sevi dēvēja par morālās deģenerācijas pretiniekiem, Hitlers sevi pasniedza kā atturībnieku, bet, kā izriet no Olera pētījuma, – tā bija tikai maska, viss Trešais reihs bija narkotiku caurvīts: kokaīnu, heroīnu, morfiju, bet galvenais – metamfetamīnu – lietoja visplašākais cilvēku loks, sākot no augstākās politiskās vadības un beidzot ar mājsaimniecēm. Turklāt tas bija būtisks karaspēka izturības elements, daļēji skaidrojot vācu uzvaru 1940. gadā.

Olera grāmata tapa piecus gadus, kuru laikā autors strādāja ar arhīvu materiāliem gan Vācijā, gan Amerikā, pētīja agrāk neanalizētus dokumentus, tikās ar tā laika lieciniekiem, militārajiem vēsturniekiem un mediķiem.

No grāmatas izriet, ka Hitleram narkotikas piegādātas arī no Rīgas farmācijas lieluzņēmuma, par ko gan grāmatas autors neko padziļinātāk nav pētījis, vien atradis šo informāciju arhīvu dokumentos.

Šis fakts savukārt ļoti ieinteresēja žurnālistu Elmāru Barkānu, kurš noskaidroja, ka runa ir par uzņēmumu “Farmācija”, kas tolaik bija nonācis Hitlera privātārsta pārvaldē, jo bija aprīkots ar opija laboratoriju un krājuma spīķeri.

Normana Olera grāmatu Elmārs Barkāns raksturo kā ļoti pārsteidzošu un aizraujošu, kas apgriež kājām gaisā informāciju par Otro pasaules karu.

Normans Olers atradis ļoti interesantu aspektu, kā skatīties uz vēsturi – par grāmatu saka arī vēstures doktors Jānis Ķerus, tomēr kopumā viņš grāmatu vērtē kā pretrunīgu, jo, viņaprāt, autors dažus aspektus ir pārspīlējis.

Kā Latvijas lasītājiem stāstīja pats autors – par viņa grāmatu ir ieinteresējusies Holivuda un gatavojas stāstu “Totālais skurbums” pārvērst arī kino darbā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti