Kultūras ziņas

Pētera Līdakas "Zudušie dārzi"

Kultūras ziņas

Koncertzāles jautājums atgriežas nulles punktā

"Jelgava ‘94" – kino stāsts par pieaugšanu

Filmas «Jelgava ‘94» pirmizrāde – skatītāju un veidotāju pirmie iespaidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jelgavas Kultūras nama pārpildītā zālē 17. septembrī pirmizrādi piedzīvoja spēlfilma “Jelgava 94”. Pēc latviešu rakstnieka Jāņa Joņeva tāda paša nosaukuma romāna motīviem veidotā režisora Jāņa Ābeles filma ir stāsts par 14 gadus veca zēna pieaugšanu pilsētā, kur deviņdesmito gadu sākumā valdīja specifiska vides un sabiedrības mijiedarbība. Lai arī filmā piedalās virkne Latvijā pazīstamu aktieru, stāsta galvenajiem varoņiem “Jelgava 94” ir debijas filma.

Filmas “Jelgava 94” pirmizrāde pulcējusi ne tikai tās radošo komandu, bet arī tos, kuriem 90. gadu notikumi Jelgavā saistās ar pašu piedzīvoto.

Filmas pirmizrādes apmeklētāji Jolanta un Valdis dalās iespaidos: “Ļoti iespaidīgi! Bija ko atcerēties arī no savas jaunības. Tika iziets tam cauri. Smagais roks, garie mati. Viss bija.”

“Ļoti laba filma bija. Es arī negaidīju, ka būs tik interesanti. [..] Kaut kādā veidā arī man bija līdzīgi. Nebija gan tik traki,” stāsta pirmizrādes apmeklētāji Kristaps un Dina.

Filmas centrā ir stāsts par 14 gadus veco Jāni, kurš klasē labo sekmju dēļ izpelnījis nievājošu iesauku “Zubra”. Dzīve gan strauji mainās, kad puisis iemīlas klasesbiedrenē un viņa dzīvē ienāk draugi “Zombis” un “Nāve”. Filmā galvenos varoņus atveido pusaudži, kuriem tā ir pirmā pieredze kino.

Jāņa lomas atveidotājs Bruno Bitenieks atzīst, ka nav tik noslēgts, kā filmas varonis, kas jāspēlē: “Man ir savādākas problēmas, bet ne tādas kā Jānim.”

Savukārt Elizabete Zviedre – Kristīnes lomas atveidotāja – stāsta, ka pati nekad nav mēģinājusi lauzties klubā, kurā īsti nepieder: “Es neesmu nekad gribējusi kļūt par metālistu, kaut ko apgriezt savā dzīvē ar kājām gaisā.”

“Zombja” lomas atveidotājs Endijs Žuks gan saskata kādas līdzības ar savu tēlu: “Filmā “Zombis” ir līdzīgs man, es teiktu. Pēc humora izjūtas, pēc kā tāda, jo man arī patīk stulbi joki. Vienīgais atšķiras - mūzikas žanrs. Es metālu baigi neklausos.”

“Nāves” lomas atveidotājs Alekss Tauriņš uzsver, ka filmai izdevies parādīt piecpadsmitgadnieku dzīvi un pasauli: “Es noteikti redzu sevi, piecpadsmitgadnieku tur. Tiešam tā arī bija. Nekas nav melots.”

Režisors Jānis Ābele atzīst, ka filmas uzņemšanas laikā  grūtākais bijis būt vienlaikus godīgam pret sevi, pret Joņeva darbu un potenciālo mērķa auditoriju, ko vēlas producenti. Viņam būtiski bijis izstāstīt stāstu par pieaugšanu.

“Pieaugšana ir daudzi mazi notikumi. Protams, mēs filmā to sakombinējām vienā pavasarī, bet tas nav viens liels sprādziens. Tas ir laiks, ko pavadi un izaudz. Kurā tu iemīlies un atklāj jaunu pasauli,” stāsta režisors.

Lai precīzāk izceltu deviņdesmito gadu sajūtas, filmas veidotāji tapšanas procesā iesaistījuši arī stāsta galveno autoru – rakstnieku Jāni Joņevu.

Joņevs atzīst, ka stāsts vairs nepieder tikai viņam, bet visiem pārējiem: “Un es tikai priecājos, ja citi tur atrod ko darīšanas un skatīšanās vērtu. Kaut kāda izģērbšanās tā ir, bet lai iet.”

“Jura Podnieka studijā” tapusī filma “Jelgava '94” Latvijas kinoteātros būs redzama no 20. septembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti