«Domasspēka» īsfilma mēmā kino stilistikā stāsta par Raiņa un Aspazijas saraksti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas "Domasspēks" (#domasspēks) sestā epizode, kura veltīta Raiņa un Aspazijas savstarpējai sarakstei. Mēmā kino stilistikā to izspēlē lietuviešu aktieri Toma Vaškevičūte un Tads Grīns.

Projekta sestā epizode veidota mēmā kino stilistikā un stāsta par Raiņa un Aspazijas korespondenci. Viņi viens otram nosūtījuši 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Aspazija rakstījusi 1154 vēstules Rainim, savukārt Rainis - 1345 vēstules Aspazijai. Viņu savstarpējā sarakste ietver Latvijas vēsturē un kultūras attīstībā būtiskus posmus: Jaunās strāvas laiku 19.gadsimta beigās, nacionālās pašapziņas veidošanos un 1905.gada notikumus, Pirmā pasaules kara gadus, patstāvīgas nacionālas valsts idejas tapšanu, attīstību un realizēšanos. Sarakstes saturs atklāj abu dzejnieku personiskās attiecības un radošo procesu, attiecības ar laikabiedriem, kultūras un politiskos procesus.

Zināms, ka Aspazija Raiņa rakstītās vēstules glabājusi savā sienas pulkstenī "Saulgriezīte", kas kļuvis arī par īsfilmu sērijas "Domasspēks" simbolisko ideju nesēju. Rakstnieku savstarpējā sarakste iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā.

Raiņa un Aspazijas saraksti mēmā kino stilistikā šajā epizodē izspēlē lietuviešu aktieri Toma Vaškevičūte un Tads Grīns - pāris gan uz skatuves, gan dzīvē.

Kā vēstīts, "Domasspēks" (#domasspēks, #mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti