Dokumentālā filma «Ģenerālplāns» rada interesi ārvalstu medijos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Filmu studijas "Mistrus Media" sadarbībā  ar pētnieciskās žurnālistikas asociāciju "Re:Baltica" veidotā pētnieciski dokumentālā filma "Ģenerālplāns" izsaukusi plašu starptautisku interesi ārvalstu medijos.

Kā informē "Mistrus Media" pārstāvji, par filmu pēc tās pirmizrādes, kas notika 3.martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, ziņoja Somijas sabiedriskās televīzijas YLE analītiskā programma "YLE Uutiset", skaidrojot filmas vēstījumu - kā Krievija caur saviem fondiem finansē ārvalstu nevalstiskās organizācijas, un to, ka Baltijā šāda finansējuma saņēmēji bijuši desmitiem. Somijas televīzijas raidījumā piedalījās gan filmas pētniece Inga Spriņģe, gan Latvijas Valsts prezidenta padomnieks Jānis Kažociņš. Plānots, ka maijā Somijas televīzijas YLE programmā tiks demonstrēta arī pati filma.

Ietekmīgā Lielbritānijas nedēļas izdevuma "The Economist" komentētājs Edvards Lūkass, kurš bija arī viens no filmas ekspertiem, pēc noskatīšanās filmu raksturoja kā "viegli uztveramu, aizraujošu un satraucošu stāstījumu par Krievijas maigās varas ofensīvu pret Rietumiem".

Zviedrijas sabiedriskā radio "Sverige" 13.marta programmā par filmu "Ģenerālplāns" tika minēts, ka "Latvijā visu laiku notiek diskusijas par Krievijas veikto informācijas karu vai tā saukto "hibrīdkaru", cenšoties destabilizēt kaimiņvalstis, cita starpā arī izplatot propagandu, ko bieži piemin, taču to ir grūti pierādīt". Programmā tika arī uzsvērts, ka ""Re:Baltica" žurnālisti pirmo reizi ir pierādījuši, kā krievu nauda tiek piešķirta dažādām aktivitātēm Baltijas valstīs, un tiek darītas pavisam citas lietas, nevis tas, kas ticis līdz šim apgalvots".

Pēc nedēļas gaidāms stāsts par filmu Šveices radio SRF. Ar filmu un "Re:Baltica" pētījumu iepazinušies arī Vācijas sabiedriskās televīzijas ZDF analītiskā raidījuma "Frontal 21" pārstāvji, kuri pēta Krievijas maigās varas izpausmes Vācijā. Jau 15.marta raidījumā stāstīja par līdzīgām tendencēm - kā Vācijā ultra labējo aktivitātes un atseviški politiķi Eiropas Parlamentā tiek apmaksāti no Krievijas puses.

"Ģenerālplāns" aprīlī tiks demonstrēts arī Lietuvas filmu festivālā "Kino pavasaris", kā arī Lietuvas un Igaunijas sabiedriskajās televīzijās.

Latvijā tuvākie filmas seansi gaidāmi 21.martā kinoteātrī "Splendid Palace", kad būs iespēja tikties ar filmas autoriem. Savukārt 22.martā plkst. 17.15 notiks filmas seanss un dikusija ar filmas veidotājiem, vēstures un politikas ekspertiem Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā. Latvijas Televīzijas ēterā filma pirmizrādi piedzīvos 5.aprīlī.

Kā vēstīts, filma "Ģerālplāns" ir Baltijas valstu žurnālistu un filmu studiju "Mistrus Media" (Latvija), "Monoklis" (Lietuva) un "Allfilm" (Igaunija) kopražojums. Filma tapusi sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistiskas centru "Re:Baltica", filmu studiju "Red Dot Media", Baltijas valstu sabiedriskajām raidorganizācijām (LTV, ERR, LRT), Latvijas un Lietuvas nacionālajiem kino centriem, ES programmu "Radošā  Eiropa", Latvijas Valsts kultūrkapitāla fondu un "Adenauera fondu".

Filmas režisors ir Juris Pakalniņš, scenārija autore Sanita Jemberga, pētnieces Inga Spriņģe un Arta Ģiga, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti