Kultūras ziņas

Festivālu "Vīnes klasika" atklās "Sinfonietta Rīga"

Kultūras ziņas

Ivara Heinrihsona "Ideālā pasaule" un Māra Čačkas "Neirotaciņas"

Berlīnes kinofestivāla zelta un sudraba lāču laureāti

Berlināles žūrija balvu sadalījumā šogad izceļ sieviešu režijas un aktierdarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

16. februāra vakarā ar svinīgo balvu pasniegšanas ceremoniju noslēdzās Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls. Kaut arī oficiāli festivāls turpināsies līdz 20. februārim, līdz svētdienai filmas būs pieejamas tikai Berlīnes publikai. Žūriju vadīja indiešu izcelsmes amerikāņu režisors M. Naits Šjāmalāns, un par “Zelta” un “Sudraba lāčiem” galvenajā konkursā cīnījās 18 filmas no 15 valstīm. Latvijas animācijas filma “Čuči čuči” piedalījās īsfilmu konkursā sadaļā “Generation K plus”, tomēr balvu neieguva.

Berlīnes kinofestivālam šogad tika pieteikts rekordliels filmu skaits – ap 7000. No tām galvenajam konkursam atlasītas 18 filmas. Draudīgās epidemioloģiskās situācijas dēļ starptautiska mēroga zvaigžņu bija maz, tomēr uz sarkanā paklāja festivālā iznāca, piemēram, Žiljeta Binoša un Emma Tompsone.

“Es jūtos diezgan dīvaini, ir diezgan klusi, kas no vienas puses ir jauki, bet nesalīdzināmi ar to, kā tam vajadzētu būt normāli. Tomēr esmu tik aizkustināta būt šeit klātienē,” atzina Emma Tompsone.

Jau pirms festivāla tika izziņots, ka “Zelta lācis” par mūža ieguldījumu tiks pasniegts izcilajai franču aktrisei Izabellai Ipērai, kuras kino biogrāfijā ir ap 100 filmu. Aktrise bija ieradusies Berlīnē jau uz festivāla atklāšanu, taču diemžēl viņai tika konstatēts Covid-19 izraisošais vīruss, un ceremonijai viņa varēja sekot tikai attālināti.

M. Naita Šjāmalāna vadītā žūrija šogad savos lēmumos izcēla tieši sievietes režisores un arī aktrises.

Berlīnes kinofestivāls bija paziņojis, ka tiek atcelts balvu dalījums par sieviešu un vīriešu lomām. Tā vietā tika pasniegta balva par labāko aktierdarbu otrā plāna un galvenajā lomā. Abās kategorijās uzvarēja aktrises. Par labāko aktierdarbu galvenajā lomā laurus plūca kolorītā komēdijas aktrise Meltema Kaptana.

“Liels paldies lieliskajai žūrijai, kurā apvienojas tik dažādu kultūru cilvēki, kurus visus vieno kaislība pret kino. Šī ir Berlināle, liels paldies. Es veltu šo balvu visām mātēm, kuru mīlestība spēj pārvarēt jebkurus šķēršļus. Liels paldies,” saņemot balvu sacīja Kaptana.

Aktrise tika godalgota par mātes cīņu par sava dēla atbrīvošanu no Gvantanamo cietuma filmā “Rabija Kurnaza pret Džordžu Bušu”. Šī filma saņēma arī balvu par labāko scenāriju.

“Sudraba lāci” par režiju piešķīra franču režisorei Klērai Denī par filmu “Asmens abas puses”.

Lielā žūrijas balva un “Sudraba lācis” piešķirts dienvidkorejiešu režisora Hona Sansu filmai "The Novelist's Film", bet žūrijas balva un “Sudraba lācis” – režisores Natālijas Lopesas Gallardo trillerim par puisi un viņa skolotāju un viņu aizrautību kaut ko nozagt "Robe of Gems".

Savukārt “Zelta lāci” piešķīra spāņu režisorei Karlai Simonai par filmu “Alcarras”, kas ir stāsts par persiku audzētājiem lauku ciematā, kuru dzīves veidu draud izjaukt iecere dārza vietā uzstādīt saules baterijas.

“Un es gribu pateikties savai ģimenei, kura visu mūžu audzējusi persikus, un tāpēc es šo stāstu varēju tik personiski izstāstīt,” saņemot balvu sacīja režisore. “Es šo lāci gribu veltīt mazo saimniecību zemniekiem, kas dara šo grūto ikdienas darbu un kopj savu zemi.

Kaut arī laureāti lēja laimes asaras, žūrija izpelnījās kritiku par vairāku nozīmīgu Eiropas filmu ignorēšanu balvu sadalījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti