Tik krāsaina filma, ka skatoties jāuzliek saulesbrilles – kas ir Rozes Stiebras «Sirds likums»?

Ceturtdien, 1. februārī, pirmizrādi piedzīvos animācijas klasiķes Rozes Stiebras animācijas filma "Sirds likums". Tā veidota ciešā sadarbībā ar pazīstamo mākslinieku Alekseju Naumovu, kuram tā ir debija animācijā. Filmas pamatā ir Jāņa Ezeriņa noveles motīvi, kas ir metaforām pārbagāts stāsts un aicina aizdomāties par to, kas īsti ir cilvēka sirds un vai sirdi var pakļaut likuma varai? "Sirds likums" nominēta "Lielā Kristapa" balvai četrās kategorijās. Kā tai veicies – to uzzināsim svētdien svinīgajā "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonijā.

Tik krāsaina filma, ka skatoties jāuzliek saulesbrilles – kas ir Rozes Stiebras «Sirds likums»?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rozes Stiebras jaunā filma aizved uz kādu karaļvalsti, kurā it kā nekā netrūkst, taču tās iedzīvotājiem sirds ir aizliegta ar likumu. Karalis ir pārliecināts, ka sirds rada tikai problēmas un arī lielus draudus varai. Taču notiek tā, ka Princese, kura gatavojas kāzām, kādu nakti pils dārzā sastop Svešinieku, kurš viņu apvelta ar neparastu dāvanu.

Princese iegūst sirdi, un līdz ar to pilnīgi viss sagriežas kājām gaisā.

Kas īsti ir cilvēka sirds? Kā tā mūs ietekmē? Ko mums dod un ko no mums prasa?

Filma aicina aizdomāties par šādiem un līdzīgiem jautājumiem, jo, kā atzīst Roze Stiebra – sirds ir visvienkāršākā un vissarežģītākā lieta pasaulē vienlaicīgi: "Priekš manis bija galvenais tomēr saprast, kas tas ir – sirds likums? Kāpēc tas vajadzīgs? Un tas bija ļoti grūts jautājums. Mana individuālā atbilde un vēlme bija, ka tas saistās ar saskari ar augstāku esamību, nekā mēs to ikdienā lietojam. Mums ir vajadzīgs paskatīties tālāk, dziļāk, un tādā veidā tas sirds likums darbojas. Būtībā sirds likums ir tas, ko nevar līdz galam ar vārdiem izskaidrot."

Mūziku filmai komponējis Valts Pūce, bet filmas mākslinieks ir Aleksejs Naumovs, kas uz ekrāna radījis viņam tik raksturīgo košo krāsu kolorītu. Viens no iedvesmas avotiem viņam bijusi iemīļotā plenēra vieta – Burano sala pie Venēcijas Vidusjūrā, kas slavena ar savām košajām ainavām. Arī filmā redzamie kaķi noskatīti Burano.

No kreisās: Valts Pūce, Roze Stiebra, Aleksejs Naumovs
No kreisās: Valts Pūce, Roze Stiebra, Aleksejs Naumovs

"Man bija prieks ar lieliem grandiem strādāt, jo tas mans pirms animācijas projekts. Tas tomēr ir arī komandas darbs, kurā jājūt arī citi cilvēki, un man bija liels gods to darīt," saka mākslinieks.

Filmas titros arī rakstīts – paldies Burano kaķiem. Aleksejs Naumovs paskaidro: "Jā, Burano ir daudz kaķu. Tā ir zvejnieku saliņa, arī mākslinieki, kas tur dzīvo, bieži vien no rīta aizbrauc un noķer kādu zivtiņu, un viņiem blakus parasti sēž kāds kaķītis. Kad zivtiņa noķerta, to turpat pie krasta iztīra un sava tiesa no tās tiek kaķītim."

Animācijas filma "Sirds likums"
Animācijas filma "Sirds likums"

Jau pirmajā tikšanās reizē režisore gleznotājam teikusi, ka grib tik krāsainu filmu, ka, skatoties to, jāuzliek saulesbrilles.

Viņai ļoti vienmēr paticis rotaļīgums un brīvība, kāda valda Naumova ilustrētajās grāmatās, viņa domājusi kā tāpat viegli uzrotaļās arī filmu, bet tā nebūt nav sanācis.

Režisore stāsta: "Jāsaka, patiešām bija ļoti grūts darbs, daudz spēka bija jāpieliek. Bet mūsu uzdevums bija, lai izskatās, ka mēs viegli esam darījuši, un, man liekas, ka zināmā mērā tā arī izskatās."

"Kā jau teicu, es animācijā strādāju pirmo reizi. Kad mums ar Rozi bija diskusijas, viņa teica – tā taču nav glezniecība vai ilustrācija, bet animācija! Tas nozīmē kustību! Jūs taču neko nesaprotat! Nu, uz beigām jau es laikam kaut ko sapratu," teic Aleksejs Naumovs.

"Mums bija daudz interesantu sarunu, laimīgā kārtā mēs sapratāmies cilvēcīgi. Zilas acs mums nebija nevienam," smej Roze Stiebra un Aleksejs Naumovs piebilst: "Kad filmu pabeidzām, mēs viens ar otru vēl runājām, tas ir ļoti daudz!"

Rozes Stiebras animācijas filmas "Sirds likums" pirmizrāde būs 1. februārī, kinoteātros to izrādīs no 2. februāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti