Cilvēks pret laiku. Riga IFF skatītājas dienasgrāmata

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) strauji tuvojas noslēgumam. Turpinās īsfilmu konkursa skates, tajā skaitā arī Baltijas mūzikas video konkurss, un manā vakara plānā ir vieta arī klasiskākai filmai.

Kā itāļu kino cienītājai viens no maniem Riga IFF gaidītākajiem notikumiem bija Aličes Rorvaheres 2023. gada filma "Himera". Tā tika demonstrēta ceturtdienas vakarā un vēstīja par etrusku kapeņu izlaupītāja Artūra dzīvi. "Himeras" spraigais blēžu filmas sižets apvieno filozofisku apceri par vērtībām un mūžību. Filmas darbība norisinās pārmaiņu laikā, kad Itālijas vēstures mantojums un pastorālā ainava sabirst zem industriālas attīstības sloga un aiz tā paliekošās izgāztuves. Veldzēja nesteidzīgais ritms, pastorālās dzīves poētiskais atainojums, groteskie tēli – režisores goda atdošana itāļu kino vecmeistaru mantojumam.

Ja Artūra  draugi – blēži no kapeņu izlaupīšanas gūst materiālu labumu, lai gan viņu dzīves līmenis neuzlabojas, tad pašam Artūram šī etrusku kapeņu atrašana ir daļa no zudušās mīlestības meklēšanas, piekāpjoties nākotnei. Savukārt 20. oktobrī un 22. oktobrī ir iespējams noskatīties Riga IFF konkursa filmu "Lauku ļaudis" Dorotas Kobielas Velšmanes un Hjū Velšmana režijā. Tā ir tapusi eļļas gleznas animācijā un līdzīgi kā filma "Himera" atklāj cilvēku laikmeta maiņā. Šoreiz galvenā varone būs jaunā zemniece Jagna, un viņa negrasās piekāpties.

Jāpiemin arī tas, ka "Himera" bija daļa no Riga IFF programmas "Festival Selection", kurā apkopti spilgtākie atradumi Eiropas kino festivālos. Šajā programmā vēl var noskatīties Toda Heinsa "Maijs decembrī" un Žistīnes Triē "Kritiena anatomiju" – 20. oktobrī, bet Kena Louča "Veco ozolu" – 21. oktobrī un Kristiana Pecolda "Liesmojošās debesis" –  22. oktobrī.

Mūzikas video dauzīšanās

Ceturtdienas vakarā "Splendid Palace" Lielajā zālē notika arī Baltijas mūzikas video konkursa skate, kurā piedalās 16 mūzikas videoklipi. Tos radījuši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas režisori. Baltijas mūzikas video konkursa izlasi veido visdažādākajās tehnikās izpildīti videoklipi, dažkārt ar absurdu, fantastisku sižetu. Dažiem no tiem ir liels budžets, citi ir tapuši kā eksperiments. Šķiet, ka mūzikas video īsā forma dod iespēju režisoriem izpaust savu pirmatnējo radīšanas un dauzīšanās prieku.

Baltijas mūzikas video konkursa skate
Baltijas mūzikas video konkursa skate

Mūzikas videoklips joprojām ir svarīgs medijs auditorijas uzrunāšanai, un lieliski tas strādā mūziķa Fiņķa labā. Gada sākumā viņš kopā ar savu komandu saņēma apbalvojumu "Zelta mikrofons" par videoklipu dziesmai "Sevis mīlestība", tā režisore bija Tīna Zariņa. (Zariņa šajā Riga IFF skatē piedalījās ar "Sudden Lights" dziesmas "Mēs turpināmies" videoklipu). Savukārt martā izdotais Elīzas Jordānes režisētais videoklips palīdzēja aizšaut Fiņķa un Patrishas dziesmu "Raķešu zinātne" pie klausītājiem un topu virsotnēs.

Fiņķis
Fiņķis

Fiņķis saka: "Kad bijām nonākuši pie dziesmas "Raķešu zinātne" gala versijas, es zināju, ka dziesmai jābūt spēcīgai arī vizuāli. Es zināju, cik daudz enerģijas ieguldījuma prasīs videoklipa radīšana, cik spēcīgu komandu vajadzēs atrast. Mums tas izdevās! Mani kolēģi ir gan mūziķi, gan videoklipu un īsfilmu veidotāji – ar abām pusēm spēju runāt vienā valodā, tāpēc man ir grūti parādīt video, kas manu video pasaules kolēģu acīm būtu kas vidējs. Tāpēc videoklips vienmēr ir liels izaicinājums, un tajā pašā laikā mūzika un video viens otru ļoti labi papildina. Es arī sāku šo darīt, lai varētu radīt foršus mūzikas videoklipus!"

Kā "Raķešu zinātnei" būs veicies Baltijas mūzikas video konkursā, to uzzināsim sestdien Riga IFF apbalvošanas ceremonijā.

Plāns sestdienai un svētdienai

Nedēļas nogalē Riga IFF piedāvā tematisku daudzveidību. Kino "Forum Cinemas" notiks Riga IFF bērniem paredzētie seansi – 21. oktobrī programmā būs Sofijas Farkasas Bollas filma "Piedzīvojumi Ašas zemē", bet 22. oktobrī tiks izrādīta Benuā Šjē animācijas filma "Siriko un vēju valstība". Savukārt Roja Andersona īsfilmu un reklāmu izlase pieaugušo auditorijai būs ne vien izklaidējoša, bet arī izglītojoša. Sestdien, 21. oktobrī, pulksten 16.00 to varēs redzēt "Splendid Palace" Mazajā zālē. Pēc seansa plānota diskusija. Savukārt sestdienas vakarā arī skatītājiem būs iespēja piedalīties Riga IFF apbalvošanas ceremonijā un svinēt festivāla desmitgadi kopā ar kino profesionāļiem – gan klātienē, gan LSM.lv tiešraidē. Ceremonijas režija uzticēta jaunajiem aktieriem un režisoriem Gerdam Lapoškam un Matīsam Ozolam, bet to vadīs Dailes teātra un kino aktieris Kaspars Dumburs.

Riga IFF skatītājas dienasgrāmata

Riga IFF programmā šogad:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti