Kultūras ziņas

LNMM aicina pieteikties Brīvprātīgā darba programmā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Nacionālais īsfilmu konkurss festivālā "RIGA IFF"

Īsākais ceļš pie patiesības. Riga IFF skatītājas dienasgrāmata

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) notiek arī īsfilmu skate un konkurss. Latvijas īsfilmu un eksperimentālā kino skate notika trešdienā, 18. oktobrī, savukārt starptautiskā īsfilmu konkursa darbus varēs vērot ceturtdien, 19. oktobrī.

Trešdienas vakarā Latvijas īsfilmu un eksperimentālā kino programmu, kas tika izrādīta "Splendid Palace" Lielajā zālē, veidoja desmit darbi. Tie bija žanriski atšķirīgi darbi un veidoti atšķirīgās tehnikās, visus vienoja patiesības meklējumi un arī iedziļināšanās cilvēka mentālajos stāvokļos. Šķiet, īsfilmu formas kodolīgums vēstījumu skatītājam aiznes momentā. Visas īsfilmas vēl joprojām var noskatīties tiešsaistē.

Aktualizējot svarīgas tēmas

Režisors Armands Začs savu īsfilmu "Resistance Is Futile" veltījis elektroniskās mūzikas māksliniekam, daudzpusīgi talantīgajam Matīsam Runtulim, kurš 2020. gadā izdarīja pašnāvību. Matīss, lai arī nebija pazīstams plašai auditorijai, nozīmīgi iedvesmojis savus laikabiedrus dažādās mākslas sfērās. "Resistance Is Futile" jeb "Pretestība ir veltīga" ir Matīsa pēdējā sarakstītā dziesma, kurā viņš skatās savā nākotnē. Začs īsfilmā atklāj vīriešu sarežģīto draudzību. To mirkli, kad jūti patiesību, bet prāts mierina – būs jau labi. Trīs gadi ir pagājuši, ik pa laikam Matīsa Runtuļa vārds uzvirmo sarunās, ieskanas mākslas darbos – viņš bija/ir sava laika balss. Pāri visam šī filma aktualizē jautājumu par garīgo veselību, kas joprojām sabiedrībai ir smags jautājums. Atbilde var atnākt par vēlu, bet varbūt tā ir veltīga.

Filma "Resistance Is Futile"
Filma "Resistance Is Futile"

Režisore Renāte Saulīte izveidojusi dokumentālu portretu "Ksenija", kuras varone, pavirši skatoties, uzreiz saņemtu sabiedrisko nosodījumu. Taču arī Ksenijai ir savs personīgais stāsts, un savu tiesas lēmumu viņa vēl gaida. Filma liek aizdomāties par to, cik ātri, teju automātiski cilvēki viens otru nosoda, un filmā šo paradoksu pastiprina šī tiesa, kuras gala lēmums var ievilkties tik ilgi, ka Ksenijai piespriestais soda termiņš jau būtu iztecējis.

Savukārt Uģa Oltes īsfilmā "Upurjērs" izspēlēta ģimenes drāma šausmu filmas atmosfērā  "Splendid Palace" zālei lika aizturēt elpu. "Upurjērs" preparē upura jēdzienu, vīrieša-sievietes, tēva-mātes lomu un apkārtējo dabu attēlo kā instinktu. Noteikti jāpiemin, ka skatītāji, kas ir vecāki, filmas varoņu konfliktu redzēs pavisam savādāk nekā skatītāji bez bērniem. Pāri visam "Upurjērs" pievērš uzmanību tām psiholoģiskajām grūtībām, ar kurām saskaras slimu bērniņu vecāki, cik svarīgi ir "stiprināt stipros" visai sabiedrībai kopumā.

Filma "Upurjērs"
Filma "Upurjērs"

Pašapzināšanās

llzes Ances Kazakas animācijas filma "Gruzis" raiti un asprātīgi parāda procesu, kā raizes pārņem cilvēka galvu un kā no šī kvadrāta tikt laukā. Savukārt Mersedese Margoit eksperimentālā kino filma "Silvas metode" pavisam burtiski bija kā meditācija, kas skatītājiem deva ceļa karti tuvāk katra paša iekšējam kodolam. 

Animācijas tehnikā veidota arī Lindas Stūres filma "Beigu beigas", kas poētiski atklāj stāstu par aizgājēja pieminēšanu un to, kā šajā procesā satiekas tradīcija ar mūsdienu laikmetu. Ieva Norvele īsfilmā "Mirū iemīlas" parāda, kā jauna sieviete iemācās pateikt "nē" un izvēlēties sevi, iesmaidot par skatuves cilvēku brīžiem nepamatotajām ambīcijām.

Filma "Mirū iemīlas"
Filma "Mirū iemīlas"

Pamatelementi

Ievas Balodes un Maikla Higinsa eksperimentālā "Tanatofobija" risina eksistenciālu jautājumu par bailēm kā dzinējspēku. Tanats segrieķu mitoloģijā ir nāves personifikācija. "Tanatofobija" baiļu ceļus risināja ar dažādu vizuālo formu, ritmu starpniecību, mainot to dinamiku, tekstūru. Filmā parādās arī abi autori – Ieva un Maikls. Savukārt Toma Šķēles un Jāņa Ābeles īsfilmā "Stāsts par ūdens nozīmi" ūdens pieņēma visdažādākās formas, raisot pārdomas gan par indīgo, gan par atdzimšanas ūdeni.

Filma "Stāsts par ūdens nozīmi"
Filma "Stāsts par ūdens nozīmi"

Nākotne ir tagad

Tīnas Zariņas "Limo" ir mīlestības drāma zinātniskās fantastikas atmosfērā, kuru, iespējams, iedvesmojusi Leosa Karaka filma "Holy Motors". Jurija Djakonova atveidotais Artūrs pavisam burtiski ir atkarīgs no mākslīgā intelekta MO, kas runā Ievas Florences-Vīksnes balsī. Līdzatkarība ir problēma cilvēku attiecībās, vai nākotnē to varam sagaidīt arī mūsu attiecībās ar viedierīcēm? "Limo" rosinās uz dažādiem eksistenciāliem jautājumiem, bet līdzās būs arī laba izklaide – futūristiskā estētika iepriecina acis un filmas dialogi ir komiski ar to, cik labi atpazīstami tie ir no mūsu ikdienas.

Filma "Limo"
Filma "Limo"

Ko vēl piedzīvot festivālā?

Šovakar, 19. oktobrī, iespējams turpināt ar īsfilmām – Riga IFF starptautiskā konkursa skate notiks "Forum Cinemas" 5. auditorijā, un filmas ir skatāmas arī tiešsaistē. Svarīga Riga IFF programmas daļa ir Baltijas mūzikas video konkurss, kas šovakar pulksten 21.00 norisināsies "Splendid Palace" Lielajā zālē. No Latvijas izvēlēti tādi darbi kā Tīnas Zariņas režisētais "Sudden Lights" dziesmas "Mēs turpināmies" video, Fiņķa un Patrishas "Raķešu zinātne"  Elīzas Jordānes režijā un citi.

Kino "Forum Cinemas" 2. auditorijā pulksten 18.00 tiks izrādīta Ilmara Rāga "Ēriks Akmenssirds", kas kuratora vārdiem tiek raksturota kā "pārliecinošākā fantāzijas filma bērniem Baltijas kino vēsturē". Taču pulksten 21.00 "Splendid Palace" Mazajā zālē Martina Skovbjerga filma "Kopenhāgena nepastāv" piedāvās dzīvot līdzi attiecībām ar laiku. Vai mīlam un dzīvojam pagātnē?

Riga IFF skatītājas dienasgrāmata

Riga IFF programmā šogad:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti