Kinorežisoru brāļu Ābeļu jaunākā filma «Dieva suns» izvēlēta Kannu kinofestivāla programmai

Kinorežisoru Laura un Raita Ābeļu eksperimentālā animācijas filma "Dieva suns" ir pieaugušo pasaka un prestižajā Kannu kinofestivālā iekļauta kā viena no septiņām aizraujošākajām šī gada žanru filmām.

Filma Latvijā būs skatāma 2024. gada nogalē vai 2025. gada sākumā, informēja tās veidotāji.

Lai iegūtu prezentācijas iespējas Kannu kinofestivāla "Fantastic 7" programmā, septiņi A klases klases filmu festivāli no visas pasaules konkursam izvirza vienu žanru filmu projektu. Brāļu Ābeļu "Dieva suns" izvirzīts no "Tallinas melno nakšu" ("Tallinn Black nights") kinofestivāla.

Kā skaidro filmas pārstāvji – programmā "Fantastic 7" filmu veidotājiem ir iespēja parādīt savus nupat tapušos darbus industrijas pārstāvjiem – kino izplatītājiem un producentiem –, veidojot jaunas sadarbības. Starptautiskais tirgus veicina plašākas auditorijas interesi – "Fantastic 7" apmeklē arī pasaules nozīmīgāko žanru kinofestivālu programmu veidotāji un kino izrādītāji, kas meklē spilgtas un interesantas žanru filmas.

Brāļu Ābeļu filmas "Dieva suns" sižets sakņojas vēsturiskā notikumā – zināmākajā vilkaču prāvā Ziemeļeiropā "Vilkača Tīsa lietā", kur tiesas laikā baznīcā kāds 82 gadus vecs vīrs drosmīgi sevi pasludināja par vilkaci jeb Dieva suni, stāstot par savām cīņām pret raganām un burvjiem elles dziļumos.

"Kā pēta antropologi, Livonijas vilkači nav tikai ļaunas būtnes, kas pārtop par vilku, tie līdzinās šamaņiem, dziedniekiem, zirgu vārdotājiem vai, iespējams, afēristiem viltniekiem. Katrā ziņā skatītājs tiks īpatnēji izklaidēts," stāsta režisori Raitis un Lauris Ābeles.

Filmas autori savij reālo vēstures notikumu ar izdomu. Filma darbība noris Livonijā, 1692. gada rudenī, tagadējās Mālpils rajonā Zaubē. Nerimstošs lietus, īsas dienas un tumšas naktis veido fonu virknei mistisku un aizraujošu notikumu, kas piemeklē mazās pilsētiņas iedzīvotājus. Kad tiek nozagta baznīcas relikvija, sākas raganu medības un ciemā ierodas Dieva suns, kas cilvēkiem atnes noslēpumainu dāvanu.

"Šis projekts tapa ciešā sadarbībā ar mūsu draugu un vizionāru mākslinieku Hariju Grundmani, un viņa iedomātā un Aigara Gercāna atdzīvinātā pasaule skatītāju aizvedīs aizraujošā, reizē nopietnā un nešpetnā ceļojumā," piebilst autori.

Filmas scenārija autori ir Ivo Briedis un brāļi Ābeles, galvenais animācijas mākslinieks Harijs Grundmanis, galvenais animators Aigars Gercāns, filmas operators Mārcis Ābele.

Aktieru ansambli veido īpašs sastāvs: mācītāja lomā Regnārs Vaivars, vilkatis – Einārs Repše, barons – augumā dižais Kristians Kareļins. Producē Raitis Ābele un Kristele Pudane, "Tritone Studio" (Latvija), "Lumiere Lab" (ASV).

77. Kannu kinofestivāls norisināsies no šī gada 14. līdz 25. maijam.

Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti