Kultūras ziņas

Uldim Dumpim – 80

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras akadēmijas jaunie režisori atrāda filmu ražu

Jauna kino valoda Kultūras akadēmijas režisoru filmu skatēs

Turpinoties Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves un audiovizuālās mākslas festivālam "Patriarha rudens", trīs vakarus pēc kārtas ikvienam ir iespēja novērtēt jauno režisoru radītos darbus. Skatītāji uz lielajiem ekrāniem ieraudzīs absurdu traģēdiju, stāstu par Latvijas politiķi, kurš vienā dienā zaudē visu, bēgšanu no realitātes un daudz ko citu.

Stāsts par radio diktoru, kurš realitātē vairs neeksistē, ir režisora Uģa Oltes studiju darbs Latvijas Kultūras akadēmijā, un tā radīšanā viņš licis lietā šausmu filmu paņēmienus.

Jaunais režisors stāsta: "Es esmu maģistrantūras students, un mums bija divi uzdevumi pagājušogad. Viena filma, kas ir vienā kadrā, bet dažādos laikos notiek, un otra, kas bija inspirēta no reālām ziņām, kas ir notikušas šajā pasaulē. Un es izdomāju abus šos uzdevumus apvienot,  un man beigās ir 18 minūšu gara viena kadra filma, kas notiek dažādos laikos un pilna ar ziņu enerģiju. Un es to filmēju Latvijas Radio mājā, jo tā man vienmēr likusies maģiska vieta – tā it kā mainās, bet nemainās, tur var tos vairākos laikus reizē sajust."

Uģis Olte festivāla "Patriarha rudens" trīs dienu filmu skatēs piedalās ar divām filmām. Otra ir personiska eseja par atmiņu dabu, ko rosinājusi Viestura Kairiša meistarklase. Pavisam filmu skatēs iekļuvušas un pirmo satikšanos ar plašāku skatītāju pulku gaida 15 Latvijas Kultūras akadēmijas studentu īsfilmas.

Latvijas Kultūras akadēmijas prorektors Dāvis Sīmanis atklāj: "Ir notikusi atlase no ļoti lielā Nacionālās filmu skolas studentu darbu kopuma, kur tika izvēlēti labākie darbi – gan dokumentālie, gan arī spēlfilmas. Visi šie īsmetrāžas darbi, kuri tad attiecīgi arī nonāk šajās skatēs.

Protams, to, ko mēs varētu domāt, kas viņus vieno, studentu uzdrošināšanās, – viņi meklē jaunu kino valodu un ne tikai meklē, bet arī atrod."

Programmas veidotāji domājuši par to, lai katrā no filmu vakariem būtu žanru daudzveidība, un par neparastiem mākslas notikumiem šīs filmas padarot arī tur sastopamie negludumi un nepareizība.

Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš stāsta: "Mācoties skolā, tā ir brīvība pamēģināt visdažādākos stilus, virzienus, uztaustīt savas vēlmes, radošo skatījumu, un to var ļoti labi redzēt uz ekrāna.

Tās filmas diezgan pamatīgi atšķiras no tām, kuras tiek demonstrētas kinoteātros, un es domāju, ka tā ir ļoti atsvaidzinoša pieredze."

Otrajā filmu skates vakarā būs vērojama arī bakalaura programmas studentes Alvīnas Jansen absurda drāma, kurā viņa apvienojusi režijas, montāžas un aktiermeistarības prasmes.

"Stāsts ir par pāri, ģimeni, kas liktenīgā dienā piedzīvo šķiršanos, bet šo šķiršanos kontrolē korporācija, kas izsludina, ka pasauli ir skāris vīruss "mīla". Un, ja jūs vēlaties pasargāt sevi, jums ir jādodas uz korporāciju, jāpievieno sev mikroshēma, tad jūs būsiet dzīvi. Ja gribat mīlēt un just, tas ir bīstami," teic jaunā režisore.

Pirmās divas filmu skašu dienas norisināsies Nacionālajā filmu skolā, bet trešā diena kinoteātra "Splendid Palace" lielajā zālē. Pēc organizatoru  teiktā – pēdējā dienā lūkojami labākie no atlasītajiem darbiem, un iespēja filmu noskatīties lielākā zālē ir papildu atzinība šo filmu režisoriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti