Ko nepalaist garām šonedēļ? Lienes Jakovļevas izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vasarnieki lēnām atgriežas galvaspilsētā. Augusta pēdējās dienas un septembra sākums sola pirmizrādes teātrī, diskusiju par kritiku, ērģeļmūzikas koncertu un daudz ko citu! Piecas idejas kultūras baudītājiem šonedēļ iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve, muzikoloģe Liene Jakovļeva.

1. Vasaras noslēguma koncerts

Noslēdzoties “Baltijas muzikālo sezonu” vasaras koncertu ciklam, Dzintaru koncertzālē 27. augustā viesosies pasaules operzvaigzne, peruāņu tenors Huans Djego Floress (Juan Diego Flórez). Dziedātāja pirmā ciemošanās reize Latvijā būs iekrāsota kamerīgās noskaņās, jo uz skatuves viņš būs kopā ar pianistu Vinčenco Skaleru (Vincenzo Scalera) Mocarta, Doniceti, Verdi, Masnē, Guno un Pučīni mūzikā. 

2. Justīnes Kļavas jaunākā luga Dailes teātrī

Pamazām rosība atgriežas arī teātros. Pirmā skolas diena pārceļas uz 3. septembri, tādēļ Zinību diena var pārtapt teātra svētkos, apmeklējot pirmizrādi Dailes teātrī. Justīnes Kļavas lugu „Planēta Nr. 85” iestudējis Dmitrijs Petrenko, piedāvājot iespēju ceļot laikā, sastapt Čeburašku, pionierus, Leonīdu Brežņevu, savus senčus un beigu beigās nonākt pie gana vērtīgām atziņām. 

3. Pusmūža cilvēka drāma Andra Keiša izpildījumā

Alvis Hermanis šosezon apņēmības pilns pievērsties tikai darbiem mājās, tādēļ atlicis sāņus starptautiskos darba piedāvājumus. Jaunajā Rīgas teātrī viņš iestudējis izrādi “Linda Vista”. Treisija Letsa lugu caurvij allaž un šodien aktuālā pusmūža cilvēku drāma mūsdienu sabiedrībā. Par skatītāju vēlmi pēc vasaras atelpas atkal satikties ar mīļajiem aktieriem liecina žigli izpirktās biļetes, bet izrādes jau būs vēl – arī pēc pirmizrādes 1. septembrī! 

4. Ērģeļmūzika visiem

Skaistu koncertu iecerējuši cikla „Latvijas simtgade ērģeļu balsīs” veidotāji. 1. septembrī Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca aicina ikvienu ērģeļmūzikas cienītāju, bet jo īpaši ģimenes ar bērniem, baudīt koncertu. Ērģelniece Ilze Reine un trompetists Jānis Porietis koncerta “Himna manai dzimtajai zemei” programmā sola nelielu, krāsainu latviešu mūzikas miniatūru virknējumu. Īpaši intriģējoši, ka trompetista, ērģelnieces un asistentu rosību varēs redzēt arī video projekcijā.

5. Kritiska diskusija par kritiku

Viedokļus pēc redzētā un dzirdētā mēs labprāt paužam visi. Un tie nav tikai glaimojoši un cildinoši. Bet uz jautājumu “Kam ir tiesības runāt kritiski?” 30. augustā diskusijā, uz ko aicina Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) un Latvijas Nacionālā bibliotēka, centīsies atbildēt pieredzējuši kultūras un mākslas kritiķi un redaktori. Santa Mičule-Hirša, Helmuts Caune, Kristīne Matīsa, Ingus Bērziņš, Jegors Jerohomovičs un diskusijas vadītājs Toms Treibergs sarunās reaģēs uz pēdējā laikā novērotajām izpausmēm, kas agresīvi pievēršas kritikas autora personībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti