Ko lasīt un klausīties šonedēļ – visiem droša kultūras izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau atkal piesardzīgi un prātīgi, bet pagaidām tomēr ar daudzviet vēl iespējamo priecīgo klātbūtnes sajūtu rit kultūras oktobris, kurā dažas pieturvietas mūzikā un lasīšanā iesaka “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

1. Pasaules mūzika

Uz krāšņu ceļojumu pasaules tautu mūzikā 18. oktobra pievakarē aicina ansamblis "Arcandela", pirmoreiz viesojoties Latvijas Radio 1. studijā. Kustība, dabiskums un mūzika, kas nepazīst žanru robežas, valdīs koncertā, ko varēs klausīties Latvijas Radio 3 “Klasika” tiešraidē un vērot “Klasikas” mājaslapā. Eiropā atdzimusī balfolk deju mūzika izvedīs mūs ģeogrāfiskos līkločos, ansambļa elastīgi mainīgajā sastāvā šoreiz kopā sasaucot dziedātājus Guntu Gelgoti un Kārli Saržantu, vijolnieku Konstantīnu Paturski, kontrabasistu Oskaru Bokanovu, akordeonistus Rolandu Zelču un Māri Rozenfeldu, kā arī pianistu Rihardu Plešanovu. Pievienotā vērtība būs arī Ingas Saksones vadītās sarunas.

2. Klavieru kvartets dzesēs slāpes pēc prieka 

Ne iestīvināti svinīgām, bet sirsnīgām 10 gadu dzimšanas dienas svinībām sasparojies klavieru kvartets “Quadra” koncertā “Slāpes pēc prieka”. Lieliskais un kopš pirmā kopīgā koncerta nemainīgais četrinieks – vijolnieks Arvīds Zvagulis, altists Pēteris Trasuns, čellists Kārlis Klotiņš un pianists Rihards Plešanovs – uz jubilejas galda liks pa druskai no tā, kas pirmajā desmitgadē padarīts. Būs gan latviešu mūzikas pipariņi, gan klasikas kārumi, gan viens otrs nebēdnīgāks deserta kumoss. Vīna vietā – pa kādai dzirkstošai sarunai turklāt.

3. Perfekcioniste literatūrā

Pat ja reizēm šķiet, ka lielās līnijās kultūras lauku pārredzam, reizēm kas pamanās pasprukt garām – man tā izrādījās pabieza grāmata. Leldes Stumbres psiholoģisko romānu “Perfekcioniste”, ko citi droši vien aizrautīgi lasa jau pāris mēnešus, es ik brīvu brīdi nepacietīgi lapoju tikai nupat. Un pieķēru sevi pie sen nebijušās burvīgās sajūtas – nolaupīt brīdi grāmatai, pirms aizmigšanas sev izlūgties vēl kādu lappusi un neapzinīgi citu darāmo pabīdīt sāņus. Vienā vārdā – aizraujoši!

4. Saules apspīdēti mūzikas apraksti

Četrreiz gadā lasītājus apspīd “Mūzikas Saule” – žurnāls, kas raksta par aktuālo, vēsturiski paliekošo, iezīmīgo un vienkārši interesanto. Mūzikas robežas nevelkot un to nekādi nedalot. Rudens laidienā saule izgaismo “cilvēkus aiz”, žurnāla lapu konkrētajā skaitā ļaujot iepazīt vien daļu no tiem daudzajiem darītājiem, bez kuriem krietni vien nesakārtotāk, nervozāk un nebaudāmāk izskatītos un izklausītos tas, kas notiek uz skatuves. Vai pat nenotiktu tur nemaz. Novārtā nav pamestas arī citas žurnālā jau iemītās rakstu takas, tāpēc “Mūzikas Saules” lasītājus (un skatītājus) vilšanās negaida.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti