Vēriens un svars! Kurš kļūs par balvas «Kilograms kultūras» gada notikumu?

Šogad balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojumā kategoriju "Notikums" reprezentē trīs vēriena un apjoma ziņā ļoti atšķirīgi notikumi, savukārt nozīmes ziņā – visi īpaši augstu vērtējami! Vijolnieces Vinetas Sareikas sasniegums, kļūstot par pirmo koncertmeistari – sievieti Berlīnes filharmonijas orķestra vēsturē, XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki un mūzikas nama "Daile" 10 gadu jubilejas programma – visi trīs izceltie notikumi atspoguļo dažādus procesus mūzikas laukā – gan profesionālajā, akadēmiskajā mūzikā, gan amatiermākslā.

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Vijolniece Vineta Sareika kļūst par pirmo koncertmeistari – sievieti Berlīnes filharmonijas orķestra vēsturē

Pirmo reizi vijolniece no Latvijas – Vineta Sareika – kļuvusi par viena no pasaulē slavenākā un prestižākā orķestra – Berlīnes filharmoniķu – pirmo koncertmeistari.

Šis notikums ir augsts sasniegums un ceļ Latvijas stīginstrumentālistu profesionālo prestižu visā pasaulē. Savukārt starptautiski to ievērojamu dara fakts, ka pirmo reizi Berlīnes filharmoniķu 140 gadu garajā pastāvēšanas vēsturē pirmā koncertmeistara amatu ieņem sieviete, kļūstot par Berlīnes filharmoniķu pirmo koncertmeistari.

Par saviem starptautiskajiem panākumiem Vineta Sareika 2023. gadā saņēma Izcilības balvu kultūrā, savukārt balvas "Kilograms  kultūras" žūrijas izcelto notikumu par nozīmīgu atzina arī skatītāji un klausītāji pavasara balsojumā, un nu tas iekļuvis balvas finālā.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki

Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Daudzi jo daudzi par savu aizvadītā gada kultūrnotikumu uzskata XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkus, kas kļuva par grandiozām Dziesmu svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades svinībām. Tās kļuva par mūsu nacionālās kultūras un mūsu amatiermākslas piecu gadu griezuma kulminācijas punktu.

Rīgā, kad vasaras vidus nedēļā satikās un svētkos piedalījās rekordliels skaits – ap 40 000 dalībnieku, gaiss vibrēja no mūzikas skaņām, dejas soļu dunoņas, pozitīvās enerģijas, prieka un krāsu daudzveidības. Pirmo reizi Dziesmu svētku lielkoncerti vērienīgi pieskandēja moderni un vizuāli iespaidīgi rekonstruēto Mežaparka estrādi ar poētisko jauno nosaukumu "Sidraba birzs".

Dziesmu svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades svinības apliecināja, ka latviešu kultūras pamats ir stabils, ka tradīcijas ir dzīvas un arvien atjaunojas, jo tieši Dziesmu svētkos tautasdziesma un tautas deja drosmīgi satiekas ar moderno, mūsdienīgo, gan skaņā, gan citos izpausmes veidos, lai pārveidotos, lai atjaunotos, lai reprezentētu mūžīgā dzinēja neapturamo kustību.

Tāpēc nav arī nekāds pārsteigums, ka balvas "Kilograms kultūras" rudens balsojumā uzvarēja tieši Dziesmu svētki, iekļūstot fināla trijniekā.

Mūzikas nama "Daile" 10 gadu jubilejas programma

Mūzikas nams "Daile".

Aizvadītā gada novembrī "Dailes" mūzikas nams nosvinēja savu 10. dzimšanas dienu.

Pateicoties rūpīgam darbam desmit gadu garumā, mūzikas nams "Daile" iezīmējis savu īpašu un stabilu vietu Latvijas koncertdzīvē un kā viena no neatkarīgajām koncertzālēm, tas bijis apmeklēts, pieprasīts un klausītāju iemīļots.

"Dailes" koncertprogrammas iezīmējušās krāsainas, daudzveidīgas, bagātīgas, nereti mūs pārsteidzot arī ar negaidītiem starpžanru projektiem. Turklāt nama telpām piemīt īpašs mājīgums, koncertzāles intimitāte ļauj māksliniekiem "sasildīt" publiku sirsnīgā atmosfērā. "Dailes" mūzikas nama jubilejas koncerti novembrī reprezentēja agrākās koncertprogrammas, tajās piedaloties tautā iemīļotiem māksliniekiem, kuri tur muzicējuši bieži – Raimonds Pauls, Jānis Lūsēns, Andris Keišs, Daumants Kalniņš, Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels, Kristīne Zadovska, Ingus Pētersons, Kaspars Zemītis, Aivars Hermanis, Mārcis Auziņš, Aija Vītoliņa un daudzi, daudzi citi.

Balvas "Kilograms kultūras" žūrija šīs svinības novērtēja kā vienu no nozīmīgākajiem notikumiem gada pēdējos mēnešos, un tam piekrita arī balsojuma dalībnieki, garantējot notikumam vietu finālā.

Mūzikas nama "Daile" 10 gadu jubilejas koncerta ieraksts skatāms LTV arhīvā:

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti