Gada lielākie pārsteigumi balvas «Kilograms kultūras» finālā

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilgorams kultūras" pārsteigumu kategorijā šoreiz skatītājiem, klausītājiem un lasītājiem jāatrod laureāts starp trīs finālistiem – Viļa Daudziņa zīmējumu grāmatu "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs", koncertu "Jānis Šipkēvics un Reinis Zariņš. Latvieši" un audiovizuālo lekciju ciklu "Mārcis Auziņš un Mārcis Auziņš. Flirts ar citādo".

LASI PAR:

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Meklējot pārsteigumu pa kultūras malu malām, balvas "Kilograms kultūras" žūrija šogad ir devusies uz nakts bāriem, lai ar kristāla glāzēm rokās klausītos, kā tiek džezā izdancināts velns, ieklīdusi mākslas pagrabā, kur performances vārdā lidojušas olas no imitētas kaunuma zonas un pamatīgi izlamāti vīrieši, skatījusies, cik intīmas, spēcīgas un nopietnas var būt attiecības, kas pastāv starp sievieti un viņas telpaugu. Protams, ne visi notikumi ir patīkami pārsteigumi… bet tie, kas ir atstājuši iespaidu – sajūtu, ka telpa vibrē ar enerģiju, nemaz nav tik daudz. Šī sajūta ir jānoķer, sevī jānoglabā un pēc tam jāaiznes līdz žūrijas galdam, kur tā satiekas ar kolēģu atnestajiem pārsteigumiem un piedzīvo spriedumu.

Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs"

Izdevniecība "Neputns"

Vai cilvēkus pārsteidza tas, ka aktieris var būt arī labs karikatūrists? Es domāju, ka ne. Cilvēku vērošana, tēla noķeršana, kariķēšana un atdarināšana ir aktiermeistarības pamats. Bet Viļa Daudziņa ar pirkstu telefonā zīmētie 120 Dziesmu svētku varoņi, kas iznāca grāmatā, tomēr mūs pārsteidza.

Tiem piemīt vienreizējs vieglums un ironija – divi vārdi, ko būtu grūti pielipināt Dziesmu svētkiem, kas pastāv kā akmenī iecirsts un tomēr nopietns pasākums. Varbūt arī pārsteidza, ka cildena un liela aktiera, kāds mums ir Daudziņš, izlaistā grāmata nav vis memuāri vai kārtējā dienasgrāmata, bet sava veida risks citā mākslā, lai arī zināms, ka aktieris ir ieguvis labu izglītību lietišķajās mākslās. Un aktieriem aizrauties ar nopietno mākslu pašlaik ir modē – mākslas pasaulē 2023. gadā pamatīgu popularitāti ieguva kinozvaigzne Šarlote Remplinga ar savām gleznām, kas tapušas daudzu gadu garumā.

Grāmata pārsteidza arī lasītājus "Kilograms kultūras" pavasara balsojumā, garantējot tai vietu balvas finālā.

Koncerts "Jānis Šipkēvics un Reinis Zariņš. Latvieši"

9. jūnijā "Rīgas festivālā" Dzintaru koncertzālē. Jānis Šipkēvics, Mārtiņš Klišāns, Reinis Zariņš

Tas pats par sevi jau ir pārsteigums, kad "Kilograms kultūras" žūrija, kuras sastāvu daiļo Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio 3 muzikālās baudās ļoti izlaistās un visu jau pasaulē dzirdējušās muzikologu ausis, nominē šajā kategorijai arī kādu nopietnās mūzikas koncertu. Un balsotāji to ņem vērā, it sevišķi, ja afišu rotā mūžam jaunie un skaistie kungi – Jānis Šipkēvics juniors un Reinis Zariņš.

Abiem Dzintaru koncertzālē pievienojās Mārtiņš Klišāns ar savu balsi, kopā un atsevišķi atskaņojot Krista Auznieka, Bendžamina Britena, Artura Maskata un Andra Dzenīša darbus. Koncerts saucas "Latvieši", bet tikpat labi varēja saukties "Vīrieši", kas jau ir pašmāju kultūrā zināma un ejoša preču zīme.

"Kilograms kultūras" rudens balsojuma koncertu par pārsteidzošāko atzina arī klausītāji, nodrošinot tam vietu finālā.

Koncerts joprojām klausāms Latvijas Radio ierakstā:

Audiovizuāls lekciju cikls "Mārcis Auziņš un Mārcis Auziņš. Flirts ar citādo"

Mūzikas nams "Daile"

Ja mākslīgais intelekts nostātos starp abiem Mārčiem Auziņiem, ko gan tas vēlētos? Sarunas par mākslīgo intelektu caurstrāvoja audiovizuālo lekciju ciklu "Flirts ar citādo" mūzikas namā "Daile", kur tam uz skatuves netrūka uzmanības.

Arī ārpus šī nama mūriem mākslīgais intelekts pagājušogad bez sevišķa kauna piestaigāja kultūras garo gaiteņu tepiķus – gan Alvis Hermanis atnāca uz raidījuma "Kultūrdeva" ar mākslīgā intelekta radītu dzejoli "Veltījums pavasarim", gan kļuva par galveno fotomodeli Arņa Balčus rīkotajā biennālē.

Mārču Auziņu dubultpārsteigums uzvarēja "Kilograms kultūras" ziemas balsojumā un nu sacenšas balvas finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti