Trīs jaunu skatuves mākslinieču starts balvas «Kilograms kultūras» finālā. Kura iegūs balvu?

Šis ir otrais gads, kad balvu "Kilograms kultūras" papildinājusi kategorija "Starts", un jau otro gadu tā nu ir sanācis, ka visi finālisti šajā kategorijā ir no mūzikas jomas. Vai tas liecina par jauno mūziķu aktīvāku un pamanāmāku darbību savas karjeras sākumā, vai par koncertvietu dažādību, lai tajā sev vietu atrastu arī jauni talanti, vai par aktīvākiem faniem vai vēl kādiem citiem apstākļiem? Šoreiz finālā tikušas trīs jaunas, stilistiski un žanriski dažādas skatuves mākslinieces – Aleksandra Špicberga, Vaida Vovere un Santa Šillere.

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Dziedātāja Aleksandra Špicberga

Par koncertuzvedumu "Nestāstot"

"Aleksandra Špicberga ap savu kristāldzidro balsi pulcina pieredzējušus skatuves partnerus, kopā veidojot harmonisku un sirsnīgi izjustu programmu "Nestāstot", kas tomēr stāsta – par mīlestību, uzdrīkstēšanos, drosmi un ierasto robežu pārkāpšanu.

Aleksandra dzied un dejo, un viņas vārds mūsu kultūras dzīvē, šķiet, ieradies uz palikšanu," par jauno mākslinieci teic balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Anete Ašmane-Vilsone.

Aleksandra Špicberga balvai "Kilograms kultūras" 2023. gada pavasarī tika izvirzīta par koncertuzvedumu "Nestāstot". Pa šo gadu izrāde ir nospēlēta 11 reižu – Dobelē, Ventspilī, Alūksnē, Saldū, 4 reizes Rīgā, mūzikas namā "Daile" un 3 reizes Siguldas "Baltajā flīģelī".

Skatītāju vērtējums mudina radošo komandu likt jaunus mērķus – tostarp – ieceri šovasar realizēt izrādes brīvdabas versiju, kā arī turpināt dejas un dziesmas kopīgo stāstu jaunos uzvedumos.

Kā pastāstīja jaunās mūziķes pārstāvji, pašai Aleksandrai 2023. gads bijis neparasti ražīgs un darbīgs – līdzās 11 "NestāstoT" izrādēm, nodziedātas arī 8 koncertuzveduma "Laiks. Tu. Lūgšana. Dziedājumi un Arvo Perts" izrādes. Izveidota jau otrā garīgo dziedājumu programma "Laimes flauta". Līdztekus tam tapušas vēl divas programmas – "If Ye Love Me" – sadarbībā ar džeza ērģelnieku Ati Andersonu un "Dainu parafrāzes" – mūziķu apvienības "Aka" sadarbības rezultātā. Aleksandra turpina studijas Mūzikas akadēmijas 2. kursā, dzied kamerkorī "Ave sol" un vada zēnu vokālo grupu "Puikas".

Dziedātāja, komponiste un dzejniece Vaida Vovere

Par mūzikas un dzejas koncertu "Vārsmas" 17. augustā Ojāra Vācieša muzejā.

"Vaida Vovere, kura pirms gada kāpa saņemt "Kilograms kultūras" balvu kā viena no RDKS mūziklu nodaļas audzēkņu pulka, 2023. gadā sevi pieteica arī kā solo mākslinieci. Un ne tikai dziedātājas ampluā, bet arī kā komponiste un dzejniece.

Vaida ievilina ar smalkām sajūtām, emocionālu atklātību un nesamākslotu patiesumu. Viņa rada vārdus un mūziku, un viņas balsī šīm sajūtām ļaujas klausītāji,"

jauno mākslinieci raksturo balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Anete Ašmane-Vilsone.

Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas absolvente Vaida Vovere vēl studiju laikā iepazīta Baibas lomā Kārļa Lāča mūziklā "Pūt, vējiņi!", bet 2023. gada augustā pieteica sevi ar mūzikas un dzejas koncertu "Vārsmas", kas apvieno mākslinieces dažādos talantus, un par to tika izvirzīta balvai "Kilograms kultūras" rudens balsojumā. "Es esmu nonākusi pie secinājuma, ka viss ir viens, un tad, kā es varu pastāstīt stāstus, kā es varu izteikties, tad es to vienkārši daru, vai tas ir dziedot, vai tas ir rakstot vai dzejojot," par dažādajiem izpausmes veidiem sacīja māksliniece. Koncerts "Vārsmas" klausītāju intereses dēļ februārī tiks atkārtots mūzikas un drāmas telpā "OratoriO".

Viena no koncerta "Vārsmas" dziesmām rezonēja tik ļoti, ka koncerta un nu jau arī videoklipa skaņu inženieris Patriks Jānis Tabaks to ierosināja ierakstīt studijā. Brīdi pirms gadumijas iznāca dziesmas "Lūgšana" mūzikas video – tā veltīta sievietēm karā.

Dziedātāja Santa Šillere

Par debijas albumu "Other Ways".

"Santa Šillere – ilgi nācis, bet krāšņi pieteikts starts ar debijas albumu "Other Ways". Ar kormūzikas saknēm, džeza fundamentu un dažādu žanru piejaukumu – tā varētu raksturot Santu, kas albumu ieskaņojusi kopā ar muzikālajiem draugiem no Polijas.

Plaša balss, daudzveidīgi meklējumi skaņās un jau iegūta pārliecība, ka starp dažādajiem ceļiem viņa iet īsto – savējo.

Un vēl viņa spēj apvienot tādus šķietami nesavienojamus lielumus kā Johans Sebastians Bahs, Aspazija un džezs," mūziķes sniegumu kopsavelk balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Anete Ašmane-Vilsone.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Džeza dziedātāja Santa Šillere debijas albumā "Other Ways" atklāj klausītājiem savu dzīves ceļu, dažādas emocijas un dzīves pārdzīvojumus. Viņa stāstīja: "Dziesmās apspriestās tēmas ir mani individuālie ceļi, mēs katrs esam individuāls cilvēks, bet ne velti varam būt empātiski viens pret otru, just, atbalstīt ikdienā, līdz ar to kaut kur šajos ceļos satiekamies vismaz emocionāli. Tāpēc es ceru, ka manā albumā, kas ir "Other Ways" jeb "Citi ceļi" cilvēki spēs atrast arī savus ceļus un pēc tam dzīvot kopā."

Albuma ieraksts tapis pavasarī Polijā kopā ar Polijas džeza skatuves jaunajiem talantiem, kuri satikti "Erasmus" studiju apmaiņas programmā Katovices Mūzikas akadēmijā.

Visu albumā iekļauto dziesmu autore ir Santa Šillere, izņemot vienu – dziesmu "Ziedonī", kuras pamatā izvēlēts Aspazijas teksts un Johana Sebastiana Baha reminora prelūdija Santas aranžējumā.

Žūrija Santu Šilleri par debijas albumu "Other Ways" izvirzīja balvas "Kilograms kultūras" ziemas balsojumā, kur mūziķe ieguva lielāko skatītāju atbalstu un iekļuva finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti