Kultūras notikumi gada pēdējos mirkļos

2023. gadā "Kilograms kultūra" žūrija katru nedēļu veidojusi kultūras notikumu izlasi un publicējusi lsm.lv pirmdienu rītos, lai jūs, lasītāji, pamanītu svarīgakos pasākumus. Klāt 2023. gada izskaņa un, lai arī tā joprojām ir kultūras notikumiem bagāta, šis ir laiks, kad atskatīties arī uz aizvadīto gadu. Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un LTV redaktore Anete Ašmane-Vilsone izceļ dažus akcentus, lai gada pēdējās dienas būtu kultūras piepildītas.

Ziemas vakara kino

Leonards Bernsteins bija viena no lielākajām 20. gadsimta mūzikas figūrām – atzīts un godalgots diriģents, pianists, simfoniskās un skatuves mūzikas komponists, lielisks stāstnieks, kas jaunos aizokeāna klausītājus iepazīstināja ar klasisko mūziku televīzijas ekrānā. Šogad uz lieliem un maziem ekrāniem nonāca filma par šo leģendāro personību.

Pirmizrādi tā piedzīvoja Venēcijas kinofestivālā, bet no 20. decembra skatāma platformā "Netflix".

Filmas režisors un galvenās lomas atveidotājs ir Bredlijs Kūpers, Bernsteina sievu tēlo Kerija Maligana, un kinolente, lai arī pretrunīgi vērtēta, jau saņēmusi vairākas balvas un festivālu nominācijas, tostarp arī "Zelta globusā". Liela budžeta mākslas filmas par klasiskās mūzikas leģendām netop bieži, tāpēc sniegots (vai lietains) ziemas vakars ir īsti piemērots, lai šo jaunumu noskatītos.

Koncerti un albumi – mūzika skan visur

Koncertu birums pirms gadumijas vienmēr ir bagātīgs! Operete un džezs, opera un simfoniskais orķestris, baroks un hiphops, ērģeles un kamermūzika, koris un teātra mūzika – uzskaitīt to visu nemaz nav iespējams!

Skan lielas un mazas koncertzāles, izvēle ir visām gaumēm, vecumiem un vēlmēm atbilstoša.

Tikai jāatrod sev tuvākais notikums un jādodas to piedzīvot klātienē! Bet ja tuvāka ir mūzikas baudīšana mājas apstākļos, tad iesaku plašajās tīmekļa dzīlēs atrast kāda starptautiska medija izveidotu "labāko šī gada albumu" izlasi un nodoties mūzikai sev visērtākajos apstākļos. Džeza cienītājiem varu ieteikt ASV žurnāla "Downbeat" lasītāju aptauju, kas šogad norisinājās jau 88. reizi. Tur visaugstāk novērtēto albumu mākslinieku lokā gan jau tādi labi zināmi vārdi, kā Breds Meldo, Freds Heršs, Esperanza Spaldinga un šogad mūžībā aizgājušais Veins Šorters, gan jaunā zvaigzne, dziedātāja Samara Džoja. Ja neesat dzirdējuši – iesaku!

Atskats uz 2023. gada kultūras notikumiem

Gada beigas visos medijos ir spraigs darba laiks – top dažādi apskati, topi, izvērtējumi un izlases, un tādus, protams, veido arī sabiedrisko mediju Kultūras redakciju žurnālisti. 2023. gads neapšaubāmi bijis kultūras nozarē jaudīgs – visupirms jau jāmin Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki, bet ne mazāk pārsteigumu un patīkamu brīžu bijis koncertzālēs, teātros, izstāžu zālēs, izdevniecību katalogos, kinoteātros un citās kultūrvietās.

Kas bijuši spilgtākie šī gada notikumi kultūrā? Apkopo gan televīzijas, gan radio kolēģi.

LTV sagatavotais kultūras notikumu gada apskats ēterā būs jau 28. decembra vakarā plkst. 18.55, bet Latvijas Radio 3 raidījums "Klasikas TOP 10 – 2023. gada muzikālie akcenti" izskanēs gada pēdējās dienas iesākumā plkst. 11.05. Man pašai vienmēr interesanti salīdzināt – vai tie notikumi, kas personīgi uzrunājuši visvairāk un dziļāk, iespaidojuši arī citus un atstājuši paliekošu vērtību, skatoties visa gada kontekstā.

Jaunā gada iesākumam

Bērnībā man 1. janvāris likās visgarlaicīgākā gada diena, kad NEKAS nenotiek! Un tētis vēl piedevām lika skatīties tiešraidi no Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerta – mazam bērnam arī tas ir visai garlaicīgs pasākums. Bet tagad bez šīs tradīcijas vairs nevaru iedomāties savu gada iesākumu!

1. janvāra plkst. 12.15 glāzēs saliets šampanietis, un mēs ieraugām Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zāli, un sākas notikums, kuru klausās cilvēki visā pasaulē!

Šo koncertu sjatās vairāk nekā 90 valstīs. Katru gadu orķestra priekšā kāds izcils diriģents, Štrausu ģimenes mūzika, "piedevās" kā vienmēr "Pie skaistās, zilās Donavas" un "Radecka maršs". Viss tik pazīstams, ierasts, gaidīts.

Tradīcijā ir spēks, drošība un sajūta, ka viss ir labi. Un jauns gads atkal iesācies! Koncertu tiešraidē jau daudzus, daudzus gadus raida gan Latvijas Radio 3, gan Latvijas Televīzija – baudiet!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti