Džezs, pasaules mūzika un opera. Kultūras akcenti šonedēļ

Vasara, lai arī lietaina kā šonedēļ, ir lielisks laiks mūzikas baudīšanai – dažādas, daudzveidīgas, individuālas, ziemeļnieciski vēsas, karstasinīgi temperamentīgas, atturīgi elegantas un improvizatoriski brīvas. Tieši tik dažādās noskaņās trīs notikumus šonedēļ piedāvā pašmāju un ārvalstu mūziķi un apmeklēt iesaka LR3 "Klasika" programmu vadītāja un LTV kultūras redaktore Anete Ašmane-Vilsone.

"Voicingers On Tour"

Jau izskanējuši divi ilggadējie Latvijas džeza festivāli "Rīgas Ritmi" un "Saulkrasti Jazz", bet jaunpienācējs šo mūsu džeza dzīves pamatvērtību vidū ir ceļojošais festivāls "Voicingers On Tour", kas, pateicoties dziedātājai un organizatorei Santai Šillerei, jau trešo gadu piestās arī Latvijā, šonedēļ piedāvājot gan meistarklases, gan publiskus koncertus. Tajos līdzās pašmāju māksliniekiem būs iespēja dzirdēt arī viesus no šī festivāla dzimtenes Polijas, kā arī Azerbaidžānas, Ķīnas un Dānijas. Džeza burvība ir improvizācija, pārsteigumi, mirkļa tvērums un dzirkstošs prieks – lai tas šonedēļ paliek ar mums, spītējot pavisam lietainajām laikapstākļu prognozēm.

"Porta"

Kuldīgas Pils parks, fon Stricka villa un Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs – tās šogad ir pasaules mūzikas festivāla "Porta" mājvietas, kur publika tiek gaidīta no ceturtdienas līdz sestdienai. "Porta" sagatavojusi īpaši bagātīgu programmu, ko gribētos dzirdēt no sākuma līdz beigām, lai atklātu vai sev atgādinātu par daudzveidīgo un krāsaino dažādu pasaules malu mūziku. Somu elektrofolks un loka lira, igauņu cītaras, kanādiešu "pieci velni", franču akordeons, hameleonīgā Džamala no Ukrainas, latviešu enerģiskie "Rahu The Fool" – tas viss skan ļoti kārdinoši kādam vasaras vakaram ar pasaules elpu.

"Zigfrīds"

Cēsu Mākslas festivāls turpina Vāgnera mūzikas plašumu iedzīvināšanu Vidzemē, šajā festivāla laidienā aicinot uz "Nībelunga gredzena" tetraloģijas trešo daļu "Zigfrīds". Līdz ar spožiem solistiem, kas Latvijā ieradušies no prestižu opernamu skatuvēm, pie diriģenta pults mūsu Nacionālajam simfoniskajam orķestrim stāsies jaunais talants Tarmo Peltokoski. Viņam Vāgnera operas iestudējums esot ļoti gaidīts un ilgi lolots sapnis, un nu tas sāks realizēties. Kāds veidosies rezultāts, uzzināsim sestdien, 29. jūlijā, un īstiem Vāgnera faniem dažas biļetes vēl pieejamas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti