Kultūras notikumu birums šai nedēļai. Ko nepalaist garām? Iesaka Gunda Vaivode

Nupat sācies balvas "Kilograms kultūras" pavasara balsojums, kurā jūs noteiksiet uzvarētāju. Balsot var vienreiz dienā, atzīmējot savu favorītu katrā no desmit kategorijām. Tikmēr žūrija turpina darbu, pētot to, kas svarīgs notiek Latvijas un pasaules kultūrtelpā. Trīs notikumus šajā nedēļā piedāvā "Kilograma kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode.

Gonkam 100! Elles ķēķis Tintnīcā.

Vairākiem Ņujorkas latviešu dzejniekiem, kuri bija apvienojušies grupējumā "Elles ķēķis", šogad aprit simtā jubileja. Viens no viņiem – Gunars Saliņš, uz kura daiļradi palūkosies kultūras festivāla ieskaņas koncerts "Satikšanās" Rakstniecības un mūzikas muzejā 16. maijā. Tajā uzstāsies ne tikai dzejnieka muzikālās meitas – dziedātāja Laila un flautiste Lalita Saliņa no Amerikas, bet arī brāļa Aleksandra mazbērni un mazmazbērni, kas mākslas ceļus turpina tepat Latvijā un pasaulē – komponiste Gundega Šmite, pianiste Ieva Šmite un viņas meita, perkusioniste Sonja Misiņa. Festivāls "Gunars Saliņš un Elles ķēķis" norisināsies arī ārpus Rīgas – Drustu "Savvaļā" un Piebalgas muzejos.

Oda priekam svin divsimtgadi!

Par godu Bēthovena Devītās simfonijas pirmatskaņojumam pirms divsimt gadiem Vīnē klasiķa meistardarbs šopavasar tiek īpaši daudzināts ne tikai Austrijā, bet arī citās Eiropas pilsētās. 17. maijā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentes Kristīnes Poskas vadībā ar to noslēgs ziemas koncertsezonu. Tas būs arī pēdējais koncerts pirms Lielās ģildes restaurācijas, un tajā skanēs arī rezidences komponista Ērika Ešenvalda darbs "Ezeri atmostas rītausmā" un Arvo Perta "Credo". Nav brīnums, ka biļetes uz šo koncertu jau sen pārdotas, bet klātbūtni jums sniegs Latvijas Radio 3 " Klasika", kas vērienīgo notikumu tiešraidīs.

Muzeju naktī – izzināt un iegūt, pētīt un saprast!

Klāt atkal Starptautiskā Muzeju diena un Muzeju nakts, kurā šoreiz piedalīsies 217 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji. Rīgā vien ap 80, bet reģionos 136 kultūrvietas gaidīs interesentus, lai, iespējams, pirmoreiz pietuvotos mākslas un citām radošām izpausmēm, turklāt – bez maksas. 

Tā ir lieliska sajūta, ko pirmoreiz piedzīvoju Minhenē pirms 20 gadiem – kopā ar ļaužu plūsmu svētceļot no vienas kultūras telpas uz otru – ļaujoties mirkļa iespaidiem un negaidītām atklāsmēm.

Kādam par tādu var kļūt Dziesmusvētku estrādes jaunās pastāvīgās ekspozīcijas apskate, kādam – intīma gleznas aplūkošana nelielā muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti