Arī mazais var būt liels. Kultūras notikumu izlase šonedēļ

Pavasarim iestājoties, sabiedrisko mediju balvas žūrijas locekles, "Kultūrdevas" vadītājas Henrietas Verhoustinskas skatiens meklē kultūras notikumus ārpus Rīgas. To vidū ir gan izrāde, gan izstāde, gan ģeogrāfijai nepiesaistīta grāmata.

Izrāde «Gaišās naktis» Liepājas teātrī
Izrāde «Gaišās naktis» Liepājas teātrī

"Gaišās naktis" Liepājas teātrī

"Gaišās naktis" ir dokumentāla izrāde par trim vīriešiem, kas nokļuvuši ieslodzījumā cietumā, vēl būdami jaunieši. Materiāls iestudējumam (dramaturgi Kristīne Brīniņa un Henriks Eliass Zēgners) vākts ilgstoši, ir sakrāts vairāk nekā 40 stundu ierakstu arhīvs, bet tikšanās reizēs cietumā notikusi ieslodzīto pakāpeniska izzināšana.

Izrāde nav rozā skatiens uz labošanas iestādi vai tās klientiem.

No programmiņas uzzinām, ka vienam no varoņiem pirmā sastapšanās ar grāmatu notikusi karcerī. Vīrietim, kurš cietumā ir nonācis 26 gadu vecumā, pirmā tur izlasītā grāmata ir pasaka "Nezinītis Saules pilsētā".

Cits varonis pēc liriskas atmiņu ainas par sakaru ar kādu sievieti atzīstas, ka viņš šo sievieti vēlāk apzadzis. Kāpēc tā noticis, mēs nesaprotam, bet īslaicīgais empātijas brīdis ir pārrauts, un to nav izdarījis neviens no malas. Par režisores un horeogrāfes Kristīnes Brīniņas izrādi Atis Rozentāls "Kultūras Dienā" raksta: ""Gaišās naktis" zināmā mērā sasaucas ar Elitas Kļaviņas dokumentālo filmu "Iļģuciema māsas", kurā gan ir vairāk sadzīviskas konkrētības vides attēlojumā, ko pieļauj kino iespējas, un panākts emocionāls saviļņojums, jo runa tomēr ir par auditorijas empātiju pret sievietēm. Taču abus stāstus vieno cēloņsakarības starp varoņu nodarījumiem un pagātnē piedzīvoto vardarbību. Iespējams, atsevišķo monologu princips pastiprina šo sajūtu, bet šķiet, ka lielā mērā "Gaišās naktis" ir arī stāsts par vientulību."

Izstāde “Pasaule manos sapņos”
Izstāde “Pasaule manos sapņos”

"Pasaule manos sapņos" mākslas stacijā "Dubulti"

Pērn pāragri aprāvās tēlnieka Roberta Dinera (1977–2023) dzīve. Mākslinieks dzīvoja Jūrmalā un vietējiem bija labi zināms ar skulptūru izstādēm pludmalē. Roberta Dinera piemiņas izstāde "Pasaule manos sapņos" no 15. marta apskatāma mākslas stacijā "Dubulti" un piedāvā hronoloģiski plašu darbu klāstu.

Mani allaž ir fascinējušas miniatūrās, filigrānās Dinera skulptūriņas, kas būtu pelnījušas pašas savu pasauli. Izstāde piedāvā gan košās un krāsainās deviņdesmito gadu vaska skulptūras, gan divtūkstošo gadu miniatūrās bronzas un fotogrāfijas, gan episku karam veltītu instalāciju, kā arī kopā ar Roberta mammu, mākslinieci Liliju Dineri veidotās seno literāro pieminekļu ilustrācijas.

Grāmatas "Nepieradināts putns" atklāšana
Grāmatas "Nepieradināts putns" atklāšana

Zane Zusta "Nepieradināts putns"

Rakstnieces Zanes Zustas, ko plašāka auditorija zina kā grāmatu sērijas bērniem par mazo, drosmīgo rotaļu pūcīti Ucipuci autori, kā arī vienu no psihoterapeitiskās grāmatas "Tarakāni manā galvā" radītājām, spēks ir sarežģītu lietu vienkāršā, trāpīgā, nesamežģītā, bet arī ne primitīvā izklāstā.

Viņas jaunākā grāmata "Nepieradināts putns" nav izņēmums – tas ir sirdsgudrs stāsts par 39 gadus jaunu, vientuļu bibliotekāri, kura caur bērnības un jaunības atmiņām mēģina atminēt mīklu – kas ir viņas tēvs. Atrisinājums man tiešām bija negaidīts, bet, lai līdz tam tiktu, notiek daudz un dažādi sižetiski un emocionāli pavērsieni, kas liek neatlaidīgi sekot galvenās varones Lindas pieaugšanai un pārdzīvojumiem. Kā uz grāmatas aizmugurējā vāka uzrakstījusi režisore Dace Pūce – "stāsts ievelk".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti