Ko lasīt un klausīties? Oresta Silabrieža kultūras ieteikumi pirmajai janvāra nedēļai

"Kilograma kultūras" žūrija turpina darbu, ik nedēļu iesakot arī lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem būtisko kultūrā. Šonedēļ īpašu izlasi sagatavojis muzikologs Orests Silabriedis.

"Jumis" un "Gaiša diena"

Augšāmcēlusies mūziķu apvienība "Jumis" gada nogalē nāca klajā ar dziesmu "Gaiša diena". Uzliku paklausīties, un jau no pirmajām taktīm kaut kas ļoti ļoti aizķēra gan no komponista Eināra Jaunbrāļa zīmētā pavadījuma ornamenta, gan no Laumas Matules balss, un arī Uģis Roze kā senjumists te pašā laikā. Nu būs jāmeklē arī citas jaunpienākušās dziesmas un vienlaikus jāpakāpjas senākā pagātnē, jo akurāt naktī uz 1. janvāri Latgalē draugu lokā uzgājām skaņuplati ar Imanta Kalniņa un Vika Kalniņa dziesmām angliski, un tas ir vēl vecais "Jumis", un jāatzīst vien ir, ka nebij ne jausmas par šādu ieskaņojumu, un nu būs jāklausās arī šis.

Vērdiņš un lībieši

Līvzemes varoņu slava Kolkas Krimas kaŗā; piejūras autoavārija, kurā fatāli saskrienas Meierovics un Cojs; šķībmutes Butes pārdzīvojumi; kur-Dieviņš, kur-Velns; cirka māksliniece Mari, ornitologu meli, iepazīšanās sludinājumi, un visam galā lāsta vārdi — rakstot "Lībiešu balādes", Kārlis Vērdiņš izpriecājies un izālējies no sirds: meklējiet latviski un lībiski (atdzejojis Valts Ernštreits).

LR3 "Klasika" un Verdi

Sestdienas, 6. janvāra, vakarā LR3 piedāvās tiešraidi no Ņujorkas Metropoles operas – skanēs Verdi opera "Nabuko". Visā visumā ne pārāk aizraujošs gabals, taču teicami dziedātāji klausīšanos var padarīt neaizmirstamu, un šajā gadījumā ir lielas cerības uz titulvaroņa iemiesotāju Georgu Gagnidzi (kurš Ņujorkā jau daudzus gadus pazīstams kā ievērojams Rigoleto) un Abigailas atveidotāju Ludmilu Monastirsku, mūsu klausītājiem labi zināmu ukraiņu soprānu. Tomēr galvenā intriga – kādā tempā diriģents ņems leģendāro vergu kori "Lido doma zelta spārniem", un tad nu ir jāsēž un jāklausās no sākuma līdz beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti