Pliks un nabags Ziemassvētkos. Trīs scenāriji ekonomiskai svinēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mēs visi zinām, ka šis nav finansiāli vieglākais laiks. Pandēmijas piespiedu seriāls mums rāda jau savu trešo sezonu, bet valdības atbalsta mehānismi pamazām paliek arvien skopāki. Taču kalendārā dienas lec pāri viena otrai, un tūliņ klāt Ziemassvētki. Iespējams, šogad daudziem tie būs diezgan pieticīgi, un tāpēc, solidarizējoties ar sabiedrības plašāko daļu, piedāvāju beznaudiņas svētku svinēšanas receptes.

Ņemot vērā, ka līdzekļu trūkums ir subjektīvs jautājums – vienam nepietiek sezonas jaunākās kolekcijas zābakiem, bet citam vispār jāstaigā baskājos. Tālāk izklāstītas trīs dažādas situācijas, ko katrs var sev piemērot pēc sava izputēšanas stāvokļa. Katrā nabaguma līmenī iekļauti četri Ziemassvētku pirmspēki – eglīte, dekorācijas, svētku ēdieni un dāvanas – ar ieteikumiem, kā mīļi un jauki nosvinēt saulgriežus, sēžot savā finanšu bedrītē.

3. līmenis

Varēja būt labāk. Iespējams, ka šogad darbā biji palaidnieks un nesaņēmi cerēto gada nogales prēmiju (jebšu to slaveno trīspadsmito algu), vai arī 18. novembri svinēji tik patriotiski dūšīgi, ka kontā īsti nav brīvu līdzekļu sulīgiem svētku cepešiem vai radu apdāvināšanai ar televīzijas veikalu produkciju. Arī Tenerife šogad izpaliks. Nekas traks.

Iespējams, šis ir labs iemesls sajozt ciešāk jostu un līdz ar to ciešāk pie sevis piespiest savus tuvos un mīļos. 


Eglīte: Eglīte, ak, eglīte, cik tu esi dārga! Taču ne tik dārga, lai cilvēks no šī raksta 3. līmeņa tevi nevarētu iegādāties.

Dekorācijas: Lai arī jums ar kaimiņu ir ikgadēja sāncensība, kurš greznāk izrotās savu ārpagalmu, varbūt šoreiz pazemīgi jāpiekāpjas un nav jāiegādājas jaunas, vēl jaudīgākas gaismas virtenes. Iespējams, ka arī pērnā gada mirdzošos briežus un leduslāčus var salikt vēl neredzētās un asprātīgās kompozīcijās. Ietaupījumu var pārvirzīt egles iegādei. 

Svētku ēdieni: Tev šogad varētu būt sajūta, ka "ja jau galdi nelūst no pārpilnības, tad labāk nesvinēt nemaz", taču tas jāpārvar, un varbūt šis ir iemesls darīt ko citādāk. Kā būtu ar Ziemassvētkiem skandināvu stilā? Ziemeļvalstis vienmēr saistās ar stabilitāti un pārticību. Tāpēc jālec iekšā mašīnā un jābrauc uz Zviedrijas neoficiālo vēstniecību Dreiliņu pievārtē. Tur zem lielā pilona ar četriem dzelteniem burtiem, blakus iepirkšanās labirintam var paēst garšīgas, skandināviskas vakariņas un uz mirkli sajusties kā svētku ceļojumā. 

Dāvanas: Ja jau tu esi kūlies cauri visai Rīgai uz Dreiliņiem, tad šeit par nelielām naudiņām dzeltenajā pirkumu maisā var pielasīt visādus vērtīgus nieciņus tuvākajai radu saimei.

2. līmenis

Šogad tā cieši. Inflācija lēni, bet uzcītīgi skrubina tavu kapitālu, un elektrības cenas tik strauji šaujas kosmosā kā Īlona Maska raķetes. Iespējams, tu biji nedaudz atlicinājis nelielām, bet sirsnīgām dāvaniņām, bet šī summa jau iztērējās papildu elektriskā sildītāja iegādei decembra sākuma ziemas stindzī. Lai savilktu galus, pat vairs negaidi uzaicinājumu no veikalu pašapkalpošanās aparātiem, bet pats sāc tukšot lojalitātes karšu uzkrājumus. Nekas, gan jau nākamgad vai aiznākamgad būs labāk.

Eglīte: Ar cirvi uz stigu pēc sava kociņa. Gan palīdzēsi "Sadales tīkliem" attīrīt trases zem lielajiem elektrotīkliem, gan izstaigāsies svaigā gaisā. Pēc tam gan pēc iespējas mazāk lampiņu, un, ja tādas ir, tikai LED energoefektīvās.

Dekorācijas: Kāpēc atkal jāpērk tie Ziemassvētku industrijas plastmasas atkritumi, ja var svētkus svinēt tīrāk. Piemēram, kopīgi griezt papīra sniegpārsliņas. Lai tās izskatītos stilīgi laikmetīgas, tad darbam paredzēto papīru iepriekš var ātri nopludināt ar dažādu toņu akvareļiem. Pēc svētkiem var kādu pārsliņu saglabāt ģimenes albumā kā jauku un neparastu piemiņu. 

Svētku ēdieni: Trīs modernās latvju virtuves pamata pīlāri: apaļās piparkūciņas, mandarīni un pelēkie zirņi. Šie brūnie cepumu ripulīši jau gadu gadiem ir stabila vērtība, kas ir gana ekonomiska, bet garšas ziņā neatpaliek no glancēto žurnālu sabiedrības dāmu gatavotajām piparkūkām ar mandelēm, safrānu un figļi-migļi eksotiskākajām sastāvdaļām.

Mandarīni – tās ir oranžas saulītes ziemas spelgonī, kas ap šo laiku maksā gandrīz vienā cenā ar kartupeļiem.

Pēc kraukšķīgās piparkūkas jāuzkož sulīgs mandarīns un nemaz nevajag uzdzeramo. Pelēkie zirņi savukārt nodeva tautas tradīcijām un maģijai (tev, nabadzīgo lasītāj, jāēd daudz monētiņām līdzīgo zirņu, tad būs daudz naudas), kā arī var lēti pievārīt pilnu katlu. Ja speķītis liekas pārāk dārgs un trekns, tad var vienkārši zirņus pārtriept ar skābu krējumu vai pat ar kečupu. Tāpat pelēkos zirņus ēdam tikai reizi gadā.

Dāvanas: Bērni, šogad jums dāvanā zeķes un pildspalvas! Pašiem sev jau uzdāvināts elektriskais sildītājs.

1. līmenis

Tas ir noticis. Tu šoziem esi tik pliks un nabags kā jaundzimis Jēzus bērniņš, pirms viņš satīts svētītos autiņos. Labākajā gadījumā izdosies sakasīt naudu ikmēneša rēķiniem. Ja ne, tad cerams, ka internetu atslēgs pēdējo.

Taču, lai arī makā tukšums, sirds tomēr pilna svētku gaviļu. Tāpēc nevajag izsamist – ir iespējams svētkus nosvinēt arī pavisam bez naudas. Tikai vajag to darīt izmanīgi un brīvu prātu.


Eglīte: Egles maksā naudu, bet tev naudas nav. Taču pēdējos gados apkaimju pārstāvji sākuši skaisti rotāt pastāvīgi augošās pagalmu egles. Varbūt tu vari doties pie tādas un paralēli rotājumu dailei izjust sirdssiltumu par vietējo ļaužu nesavtīgo darbošanos kopīga prieka labā?

Dekorācijas: Ja esi iznācis ārā līdz mikrorajona centrālajai eglei, tad nesteidzies atpakaļ uz savu auksto dzīvokli. Savel sniega pikas un saliec tās mazā piramīdā ar tukšu vidu. Iekšā ieliec svecīti (ploškas ir vislētākās), un aizdedzini to. Tev sanāks vienkārša, bet estētiski aizkustinoša svētku iluminācija.

Svētku ēdieni: Droši svētkos ēd, ko parasti, jo, ja tā padomā, tad pasaulē ir cilvēki, kuriem vispār nav ko ēst. Tāpēc arī ikdienas ēdiens ir vērtīgs un svētīgs, un, ja tā ir svētku diena, tad tas automātiski ir svētku ēdiens.

Dāvanas: Ja būtu iespējams, tad tu saviem tuvajiem uzdāvinātu visdārgākās lietas pasaulē, bet šoreiz tev nav ne graša. Jāmeklē cits risinājums, kas neko nemaksā, bet sniedz lielu patikšanu. Dāvini savu darbu! Dari tā – atrodi mazu kastīti ar vāciņu. Tad sagriez nelielas lapiņas, un katrai piestiprini auklas astīti. Uz katras strēmelītes uzraksti dāvanas pakalpojumu, ko veiksi, piemēram, masāžu. Galvas masāžu, pēdu masāžu, plecu masāžu... Saliec kartītes kastītē un vāku virsū, lai astes paliek ārā. Tad pārģērbies par budēli un dodies pēc kārtas pie draugiem, kas vēl nezina, ka šovakar tā izlozēs savu mūža labāko masāžu. Un kurš gan pēdējos gados vispār ir uzdrošinājies Ziemassvētkos iet ciemos, tāpēc droši uzskati, ka pats esi dāvana!

Ziemassvētku ceļvedis

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti