Rīta Panorāma

Spēcīgā vēja nodarītie postījumi. Telefonsaruna ar VUGD pārstāvi Agritu Vītolu

Rīta Panorāma

Pasaules talkas diena. intervija ar "Lielās talkas" vadītāju un organizatori Vitu Jaunzemi

Mūzikas un dzejas festivāls "Upītes uobeļduorzs" pirmo reizi skanēs brīvdabā

Mūzikas un dzejas festivāls «Upītes uobeļduorzs» pirmo reizi skanēs brīvdabā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdien, 19. septembrī, jau 19. reizi uz satikšanos aicina vecākais latgaliešu mūzikas un dzejas festivāls “Upītes uobeļduorzs”. Šī gada festivāls pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē notiks brīvdabā, informēja organizatori.

Šogad festivāla dalībnieku pulkā ir grupas “Dabasu Durovys”, “Unknown Artist”, “Laimas muzykanti”, “Kei-Rei”, “Trešīs Ņutona lykums”, folkloras kopa “Upīte”, bet ar literārajiem priekšnesumiem priecēs Ligija Purinaša, Anna Rancāne, Ilze Sperga, Ineta Atpile-Jugane, Mārīte Slišāne, Karonhisake, Annele Slišāne, kā arī Māris Mičerevskis. Šogad festivāla vadīšana uzticēta raidījumu un pasākumu vadītājam Kozmenam (jeb Mārtiņam Kozlovskim), kura dzimtas saknes ir tieši Ziemeļlatgalē, bet īpašo viesu godā šoreiz būs grupa “100. debija”.

Izmaiņas piedzīvos arī festivāla formāts – tas pirmo reizi notiks ārā, īpašajā Upītes salmu ruļļu estrādē, kas vasaras beigās izveidota ciema centrā.

Kate Slišāne par festivālu “Upītes uobeļduorzs”
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Viena no festivāla organizatorēm Kate Slišāne stāsta: "Šī reize ļoti atšķirsies, jo "Upītes uobeļduorzs" pirmo reizi notiks brīvdabā, brīvdabas estrādē no salmu ruļļiem. Jau tikai atnākot un apskatot estrādi jau vien būsiet ieguvēji un, kur nu vēl tā visa aura ar latgaliešu valodu, ko varēs dzirdēt.Tas ir tāpēc, lai katrs varētu izvēlēties, ko viņš grib klausīties."

Gaidot festivāla norisi, tā rīkotājs Andris Slišāns saka: “''Uobeļduorzs Upītē'' byus jau deveņpadsmitū reizi, nu pyrmū reizi izīsim uorā nu īrostūs kluba sīnu, deļ tuo cīši ceram iz lobu laiku, jo loba festivala atmosfera byus tuopat!”

Dzejas un dziesmu festivāla “Upītes uobeļduorzs” pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un tas ir vecākais līdz šim pastāvošais latgaliešu festivāls pasaulē. Pasākuma idejas autors ir latgaliešu literāts, novadpētnieks Antons Slišāns, kurš savulaik iedomājās izveidot savdabīgu dzejas dienām veltītu festivālu, lai popularizētu un saglabātu latgaliešu valodu. Šobrīd festivāla organizēšanu turpina Antona dēls Andris Slišāns ar ģimeni, saglabājot festivālu kā ikgadēju latgaliešu satikšanās reizi, kurā skan latgaliešu valoda.

Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Viļakas novada dome, Ziemeļlatgales laikraksts “Vaduguns” un latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti