Kas jauns populārajā mūzikā? Marta apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Marts mūzikas un izklaides pasaulē ir bijis pieklusinātāks, šādi paužot solidaritāti Ukrainai cīņā ar Krievijas militāro agresiju, taču jaunas dziesmas un albumi ir iznākuši gan Latvijā, gan ārzemēs. Festivāli ir paziņojuši programmas papildinājumus un mākslinieki izziņojuši savas koncerttūres. Šajā apkopojumā īsi atskatīsimies uz martā notikušo un ieskicēsim aprīlī gaidāmo.

Atbalsts Ukrainai

Ar savu balsi un mūziku atbalstu Ukrainas brīvībai pauž arī Latvijas mūziķi. Tā piemēram, 26. marta labdarības koncerts "Latviešu reps pret karu Ukrainā" pulcēja 53 pašmāju reperus, kas ir iepriekš nebijis notikums. Arī Latvijas roka un metālmūzikas grupas un citi nozares pārstāvji video formā izsaka atbalstu Ukrainas tautai.

Katrīna Gupalo, kuras ģimene no tēva puses šobrīd atrodas Ukrainā, sarakstījusi dziesmu "Resistance" un kopā saukusi vairāk nekā 40 mūziķu ar mērķi pievērst pēc iespējas plašāku sabiedrības uzmanību, saliedēt to cīņā pret agresoru, neļaujot aizmirst, cik svarīgi šobrīd ir atbalstīt Ukrainu. Katrīna Gupalo darbojas sociālajā iniciatīvā "Common Ground" ar mērķi atbalstīt kara bēgļus, un pēc viņas iniciatīvas Kronvalda parkā Rīgā pretī Krievijas Federācijas vēstniecībai novietotas klavieres "УКРАÏНА" – muzikāls mākslas objekts, protesta simbols.

Starptautiskajā mūzikas maratonā "Save Ukraine – #StopWar" piedalījās gan Katrīna Gupalo, gan "Prāta V\vētra", kas izpildīja "Mana dziesma" ukraiņu valodā (tulkojis dzejnieks Sergii Sedrik Lokshyn, nosaukums ukrainiski "Моя пісня"). Dziesmas ierakstā piedalījās arī "Riga Gospel Choir" un stīgu kvartets "JUNO".

Arī Latvijas elektroniskās mūzikas mākslinieki pauž savu nostāju, izdodot labdarības izlasi  "LV 4 UA" Ukrainas atbalstam. Izlasē iekļauti "Crying Skies", "DarkMe", DJ Plastic, "e91", Ellis Be, "Holensen & "Ewy", Ksenia Kamikaza, "KUZUCUK", Laima Adelaide, "Latino Dream, ""Miseralist", "Nesra" & Māra Ulme, Nikolass Bārnss, Nikola Negorods, "Puffin", Sabīnē, "Sirdsapes", "Starpliktuve", "Taran & Lomov", Tony, "Void Cells" un "ΩTek." darbi. Savāktie līdzekļi tiks novirzīti māksliniekiem, izdevniecību un klubu pārstāvjiem: pārtikas, medikamentu, nepieciešamo apģērbu iegādei.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dziesmas/Albumi/Notikumi

Vienu no mēneša lielākajiem pārsteigumiem sagādāja grupu "Bermudu divstūris" un "Auļi" sadarbība dziesmā "Līgava", kas ir "Bermudu divstūra" septembrī gaidāmā albuma "Vidēji glīts" priekšvēstnesis. Dziesmā "Līgava" grupai raksturīgo deju mūzikas skanējumu "Auļi" papildina ar a cappella vokāliem, dūdu un bungu spēli, dodot etno skanējumu un akcentējot ritmu, kamēr "Bermudu divstūris" mūsdienu valodā izstāsta seno stāstu par līgavas noskatīšanu.

Ilgi gaidīts beidzot tika publicēts grupas "Citi zēni" videoklips Eirovīzijas dziesmai "Eat Your Salad". Videoklips ieturēts nostalģiskās noskaņās, atsaucas uz televīzijas šoviem, Eirovīziju un dažādām Eiropas kultūru iezīmēm. Videoklipā piedalās TV personības Beta Beidz (Beāte Bērziņa), Marģers Majors, Edgars Bāliņš, kā arī deju ansamblis "Daiļrade". Martā "Citi zēni" dziesmas publicitātes nolūkos jau ir paspējuši paviesoties Barselonā.

Martā savu solo koncertu sēriju ar dziesmu "Biļete uz vakardienu" pieteica Juris Kaukulis – ģitāra, efektu pedāļi un balss, kā arī ilgpilnais stāsts rada atmosfēru. "Pēdējā laikā – dienās, nedēļās, mēnešos, arī pandēmijas izolācijā, agrāk sacerētas dziesmas manā garāžas studijā transformējušās un apaugušas ar man pašam negaidītām detaļām. Ir uzplaiksnījuši arī jauni stāsti, sacerēti laikā, kad koncerti un satikšanās ar citiem mūziķiem nevarēja notikt – laikā, kas starp klusumiem uz skatuves kļuva par auglīgu brīdi jauniem atklājumiem mūzikā. Arvien biežāk ar prieku atsaucos aicinājumiem to visu parādīt solo performances formā, iespējami tuvāk klausītājiem, sarunās ar jums!" saka Juris Kaukulis.

Katrīna Dimanta prezentēja debijas solo albumu "Krāsas", kas apkopo daudzveidīgo mūziķes skanējumu. Albumā atrodamas tādas dziesmas kā "Pipars", "Tu uz mani paskaties", un "Baltu sniega ceļu eju". 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Humorroka grupa "Pirmais kurss" izdevuši nepilnu 4 dziesmu minialbumu "El Printer", kas veltīts jaunākajām tirgus tendencēm, atkritumu šķirošanai, tīrībai un mīlestībai. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savu darbu izlases nākamo sējumu "Selected Works III/VI" marta nogalē publiskojis bītmeikeris un producents Niklāvz.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Programmas papildinājumu izziņoja festivāls "Positivus", kas šogad notiks 15. un 16. jūlijā Rīgā, Lucavsalā. Līdzās hiphopa mūzikas zvaigznei pievienojās arī Megan Thee Stallion, kas ir viena no šobrīd aktuālajām hiphopa māksliniecēm, un arī Jamie XX, kuru Latvijā pazīst arī kā grupas "The XX" dalībnieku. Šajā vasarā festivāla programmā būs arī daudz hiphopa mūzikas, tajā skaitā Ods, kurš marta beigās izdeva albumu "Nestāsti mammai" un Prusax, kuram tikko iznācis singls singlu "W (Kā pienākas)". 

Repera Oda albumā "Nestāsti mammai" ir 20 kompozīcijas, kurās piedalās arī viesi Zeļģis, Goča, Xantikvariāts, Marko, Wiesulis un E.V. Albums ir atklāta vēstule Oda mammai, atklājot dēla augstākos un zemākos punktus.

Svinot savu atgriešanos pie klausītājiem, aicinot koncertos, ar jaunu singlu atgriežas Prusax. "Šī dziesma man ir kā jauns atspēriena punkts, beidzot atkal jūtos mentāli labā vietā, lai radītu un dalītos ar visu, kas man sakāms. Singlā "W (Kā pienākas)" dzirdams jauns skanējums un jauni "vaibi", šeit būs kaut kas katram fanam," par dziesmu stāsta reperis.

Ar kompozīciju "Baterija" albuma "Dedz" tuvošanos piesaka mūziķis Arstarulsmirus. "Dedz" būs trešais no mūziķa "Vēlējuma dziesmas" cikla četriem albumiem, un tas būs veltīts uguns stihijai.

Ģitāristi Jānis Bērziņš, Reinis Jaunais un Gints Smukais prezentē darbu "73"  – maijā gaidāmā kopīgā 10 kompozīciju albuma vēstnesi. Skaņdarbs, kura autors ir Jānis Bērziņš, vēsta par to, ka jebkurā lietā slēpjas vesels stāsts, un, ja mēs kaut ko sākam ritināt vaļā, mēs varam novērtēt to, cik skaistas ir tieši mazās detaļas un sakritības. Skaņdarbs ir ar pacilājošu vēstījumu.

Eiropas neatkarīgo mūzikas kompāniju asociācija IMPALA ir izziņojusi jaunāko topu "100 mākslinieki, ko apskatīt", tajā iekļaujot arī divas apvienības no Latvijas – eksperimentālās mūzikas grupa "Alejas" un alternatīvās mūzikas grupa "Nesen".

Ārzemēs

26. martā pasauli satrieca pēkšņā grupas "Foo Fighters" bundzinieka Teilora Hokinsa nāve. Lielāko savas karjeras laiku, kopš 1997. gada, viņš spēlējis "Foo Fighters", bet ir bijis arī Alanisas Morisetes bundzinieks, kā arī piedalījies dažādos projektos, un bija mīlēts gan klausītāju, gan savu kolēģu vidū. Hokinsu iedvesmoja grupa "Queen", mūziķis izcēlās ar lielisku humora izjūtu un skatuves šarmu. "Foo Fighters" viņš pats caur mūziku klausītājus izglītoja rokenrola vēsturē, līdzās grupas līderim Deivam Grolam bija "Foo Fighters" seja.

Martā ar jaunu albumu "Motomami" atgriežas spāņu avangard-pop māksliniece Rosalia, kas savā mūzikā apvieno spāņu tradicionālās mūzikas elementus, Latīņamerikas deju mūziku un popmūziku, šoreiz visam pievienojot arī nedaudz no džeza. Lai cik eklektiski tas arī neizklausītos, "Motomami" ir gan novatorisks, gan stilīgs albums, kuru papildina ekstravaganti videoklipi.

Ja būtu jāizceļ marta hits vietnē "TikTok", tā būtu dziesma "Tom’s Dinner". Dziesma popularitāti iemantoja jau astoņdesmitajos gados, kad to izpildīja dziesmas autore Suzana Vega. Pateicoties vācu indie grupu "AnnenMayKantereit" un "Giant Rooks" sadarbībai un jo īpaši grupu solistu īpašajiem balss tembriem "Tom’s Dinner" atgriežas pleilistēs un topu virsotnēs. Interesanti, ka dziesmas kaverversiju grupas ierakstīja un publiskoja jau 2019. gadā, bet atzinību par veikumu saņēma tikai šajā gadā.

27. martā tika sadalītas Amerikas Kinoakadēmijas balvas "Oskars" un kategorijā mūzika balvu saņēma Bilijas Eilišas "Džeimsa Bonda" tituldziesma "No Time to Die", kuru mūziķe sarakstījusi kopā ar brāli Fineasu O'Konelu. Tāpat jāpiemin, ka martā iznācis Fineasa singls "Naked".

25. martā ar albumu "Never Let Me Go" klajā nāca grupa "Placebo", kas šovasar 22. jūnijā uzstāsies Siguldas pilsdrupu estrādē. "Never Let Me Go"  ir 13 dziesmas un pirmās kritiķu atsauksmēs albums ir novērtēts kā grupas renesanse.

Interneta vidē populārais amerikāņu mūziķis Machine Gun Kelly martā izdevis "Mainstream Sellout", kas ieturēts pop-panka tradīcijā. Starp albuma producentiem ir arī Treviss Bārkers, kas grupas "Blink-182" sastāvā bija arī viens no pop-panka aizsācējiem. "Mainstream Sellout" rada nostalģiju pēc divtūkstošajiem gadiem. Albums saņēmis neviennozīmīgu novērtējumu kā pārlieku stereotipisks, bet izklaidējošs,un debitējis, Austrālijas čārtu 1. vietā.

Ar dziesmu "As It Was" tiek pieteikts Harija Stailza albums "Harry’s House", kas iznāks 20. maijā. Videoklipa tapšanā Stailzs sadarbojies ar sadarbojies ar "Grammy" balvai nominēto ukraiņu režisoru Tanu Muino. "As It Was" ir astoņdesmito gadu skanējuma iedvesmota dziesma, kas maigi izstāsta par neatgriezeniskām pārmaiņām pasaulē.  

Drīzumā

  • No 7. līdz 9. aprīlim kinoteātrī "Splendid Palace" notiks konkurss "Riga Jazz Stage", pulcējot 23 jaunos džeza māksliniekus no 13 valstīm. Noslēgumā būs iespēja dzirdēt "Grammy" laureāta, komponista, dziedātāja un bundzinieka Džeimisona Rosa uzstāšanos.
  • 8. aprīlī plānota grupas "The Sound Poets" albuma "Pie vienas uguns" iznākšana mūzikas straumēšanas vietnēs.
  • No 12. aprīļa līdz 10. maijam "Hanzas perona" sērijā "Klavierstāsti" solo koncertā varēs dzirdēt Daumantu Kalniņu, Juri Kaukuli, Zelmu Jēgeri, Evertu Sundja un Daini Teni.
  • "Tallinn Music Week" notiks no 4. līdz 6. maijam Tallinā un turpināsies 7. un 8. maijā Narvā. Festivālā  piedalīsies 175 mākslinieki no 28 valstīm, tostarp 5 grupas/mākslineki no Latvijas: grupa "The BubbleGum expLOTION", "Server", "Kuolm randõ",  Nina Elektrichka un Edgars Rubenis. Mūzikas festivālu 5. maijā atklās iemīļotā ukraiņu mākslinieka Ivana Dorna bezmaksas koncerts, kurš sveiks no kara bēgušos tautiešus.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti