Kultūras ziņas

Vīriešu saruna, sievietēm klāt neesot

Kultūras ziņas

Dziedātāja NOA par Bahu un mieru

Ledus supervaroņu salidojums Jelgavā

Jelgavā gatavojas ledus supervaroņu «salidojumam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 3 mēnešiem.

Spītējot Latvijas zaļajai ziemai, arī šogad, šīs nedēļas izskaņā, Jelgavā norisināsies Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Tajā būs apskatāms trīsdesmit profesionālu tēlnieku no septiņām valstīm veikums par tēmu “Supervaroņi”. Tēlnieki sākuši kalt, slīpēt un kausēt, lai jau piektdien, 7. februārī, savu veikumu nodotu festivāla apmeklētāju vērtējumam.

Laika prognozes liecina, ka Jelgavā šī būs aukstākā nedēļa šoziem. Par to ļoti priecājas Starptautiskā ledus skulptūru festivāla dalībnieki, kuri apvienojušies komandās un, skanot īpašai ledus mūzikai, 4. janvārī sāka veidot skulptūras.

“Ledus ir lielisks, līdzens, ļoti auksts un biezs. Tieši tas, kas vajadzīgs. Domāju, mums viss izdosies!” spriež tēlnieks Sergejs Kišs no Krievijas.

Lai divus līdz trīs metrus augstos ledus mākslas darbus pasargātu no saules stariem, tie top slēgtā teltī.

Jelgavas Starptautiskā ledus skulptūru festivāla direktors Mintauts Buškevics skaidro:

“Lielās skulptūras, kas no šodienas tiek gatavotas un būs redzamas piektdien, sestdien, svētdien, ir pasargātas arī ar savu dabīgo atstaroto aukstumu un ar savu masu, jo lielāka ledus masa, jo arī lēnāk viņa kūst.”

Skulptūras top no mākslīgā ledus sasaldēta destilēta ūdens klučiem, kas uzglabāti no pērnā gada pavasara. Šogad festivālā kopumā būs aplūkojami 65 dažādi objekti, un to veidošanai atvēlētas 60 tonnas ledus. Šī gada ledus skulptūru festivāla tēma veltīta filmu un dažādu tautu teiku tēliem – supervaroņiem.

““Marvel” studijas filmu pēdējās sērijās visi supervaroņi cīnās cits ar citu, atstājot novārtā galveno – palīdzību cilvēcei. Mums būs tāda skulptūra, kur divi supervaroņi ar spārniem un apmetņiem savienoti vienā sirdī. Viņi izlīgst mieru un sadraudzējas,” stāsta tēlnieks Aleksejs Poda no Ukrainas.

Daži tēlnieki iecerējuši iemūžināt ledū arī mūsdienu varoņus. Brāļi Mistrjukovi no Krievijas stāsta, ka varonis var būt ikviens no mums, un arī viņu varonis nav ņemts no filmām vai pasakām.

“Mūsu varonis ir Stīvens Hokings, tāpēc ka cilvēks spējot darbināt tikai dažus muskuļus, pastāstīja visai pasaulei par visuma uzbūvi,” stāsta Jurijs Mistrjukovs.

Arī Marija Vavajeva ar savu komandas biedru, izvēloties skulptūras motīvu, vairāk domājusi par reāliem cilvēkiem un viņu iespējām kļūt par varoņiem.

“Mums būs liela lapsa un mazs puisēns, kurš glābj zaķēnus no lapsas. neatkarīgi no tā, cik liels tu esi, tu vienmēr vari kādam palīdzēt, un tas jau arī ir varonības pamatā,” skaidro Vavajeva.

 Zināmā mērā par varoņiem var saukt arī pašus tēlniekus, kuri cenšas izveidot skulptūras pēc iespējas paliekošākas. Šajā festivālā vienīgā tēlniece no Latvijas smej, ka šodien jau esot labvēlīgi apstākļi, bet mazo skulptūru veidošana bijis liels izaicinājums.

Šoreiz no mākslīgā ledus tiek veidoti ne tikai konkursa darbi, bet arī fotoskulptūras un ledus bārs.

Kā  atzīst festivāla direktors Mintauts Buškevics, laika apstākļi ietekmē arī izmaksas, un atpelnīt ieguldījumus ar biļetēm nevarot, tomēr, skatoties plašāk, tas noteikti atmaksājoties.

“Ja tu ieguldi, tad tev ir ledus skulptūras ne tikai kā brends, bet arī tajās trīs dienās sabrauc, un visiem uzņēmumiem-maziem un lieliem, visai apkalpojošai sfērai, tie arī ir ienākumi,” skaidro Mintauts Buškevics. 

Šogad festivālā, kas apmeklētājiem durvis vērs piektdienas vakarā, būs apskatāmi 65 objekti, kas veidoti no sešdesmit tonnām ledus.

Nedēļas nogalē festivāla laikā Jelgavā būs iespēja aplūkot ne tikai jau izveidotās ledus skulptūras. Labākie tēlnieki no Latvijas un Lietuvas sniegs ledus apstrādes paraugdemonstrējumus, darbosies slidotava, kā arī uzstāsies dažādi mūziķi. Bet festivāla izskaņā rīkotāji sola gaismas spēles un uguņošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti