Dienas ziņas

ES mājā skatāmas ukraiņu gleznotāja I. Vitjuka gleznas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jelgavā uzmirdz ledus skulptūras

Ledus skulptūru festivālā Jelgavā uzvar Latvijas, Lietuvas, Ukrainas, Polijas un Mongolijas pārstāvji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jelgavā notiekošajā 24. starptautiskajā Ledus skulptūru festivālā laurus plūkuši Latvijas, Lietuvas, Ukrainas, Polijas un Mongolijas pārstāvji, informēja Jelgavas pašvaldība.

Šogad ledus mākslas darbus par tēmu "Senās dievības" veidoja 30 profesionāli tēlnieki no 12 valstīm: Indonēzijas, Mongolijas, Čehijas, Lielbritānijas, Somijas, Nīderlandes, Vācijas, Īrijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Latvijas. Iepriekšējo nedēļu mākslinieki zāģēja, kala un slīpēja 80 tonnas kristāldzidra ledus, radot kopumā 60 ledus objektus.

Atklājot festivālu, apbalvošanas ceremonijā tika paziņoti ledus skulptūru konkursa laureāti.

Žūrijas simpātiju balvu par individuālo skulptūru ieguva Viačeslavs Boreckis no Polijas un Ainars Zingniks no Latvijas. Žūrijas simpātiju balvu par komandu skulptūru ieguva Latvijas pārstāvji Zīle Ozoliņa-Šneidere un Ainars Zingniks, kā arī Tautvils Poviļonis un Marjus Petrausks no Lietuvas.

Par individuālajām skulptūrām laurus plūca arī Arsentijs Samoilovs no Ukrainas, Mindaugs Tendziagoļskis no Lietuvas, Oleksijs Poda no Ukrainas.

Komandas skulptūru konkurencē godalgotas vietas ieguva Arsentijs Samoilovs un Artjoms Samoilovs, Munhs Erdene Cagaans un Uugancecegs Enhtaivans no Mongolijas, kā arī Vītauts Musteiķis un Ķēstutis Musteiķis no Lietuvas.

Festivāla organizatoru pārstāve Jana Bahmane norādīja: "Tēma rodas radošās debatēs, un tā 24 gadus katru gadu jāizdomā kaut kas cits. Šoreiz šķita ļoti piemērota tēma, jo tā ir plaši interpretējama. Šogad mums ir rekordliels pārstāvēto valstu skaits, un šo tēmu risinām caur dažādu kultūru prizmu."

Piemēram, tēlnieki no Mongolijas veidoja šamani, kā arī dievieti "Zaļo taru", kas ir sieviešu aizbildne. Apskatāmi arī  japāņu animācijas iedvesmoti tēli, klasiskās grieķu mitoloģijas tēli, ļoti plaši un dažādi, bet ir arī baltu tautu mitoloģiskie tēli.

Skatītāji festivālā var aplūkot ne tikai jau gatavas skulptūras, bet meistarklasēs viņu acu priekšā no ledus kluča top jauns mākslas darbs.

Tēlniece, festivāla dalībniece Zīle Ozoliņa darbojoties stāstīja: "Tas būs no pirmatnējās mākslas tāds mazs dieviņš. Absolūti nav jāpielūdz. Bet es ceru, ka visas dievības, ko mēs taisām, kaut kādā veidā pozitīvi ietekmēs mūsu dzīvi. Tā dieviņam labā kāja drusku resnāka par kreiso – uztaisīsim tā, lai vienādi."

Ne par mākslinieku domas lidojumu, ne apmeklētāju interesi ledus festivāls nevar sūdzēties. Apmeklētāji ieradušies no dažādām Latvijas malām. 

Uzrunātie apmeklētāji sacīja:

Vakar satiku māksliniekus no Mongolijas. Viņi bija tautiski, etniski saģērbti, priecīgi, ka cilvēki sabraukuši. Arī tēma ir ļoti interesanta.

Mazajiem interesanti, ierauga visu ko tādu, ko mēs neieraugām. Vienkārši apbrīnoju visu to darbu, kas tur ieguldīts, lai parādītu cilvēkiem. Ļoti patīkami skatīties.

Ledus festivāls Jelgavā būs apmeklējams vēl līdz svētdienas vakaram. Lai apskatītu kopumā vairāk nekā 60 ledus mākslas darbus, jārēķinās ar vairākām stundām. Festivālā iespējams arī sasildīties ledus bārā, baudot kūpošu dzērienu no ledus trauciņa. Tāpat vērojami paraugdemonstrējumu dueļi un šovi, kā arī plaša kultūras programma kopā ar Latvijas un Lietuvas izklaides zvaigznēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti