Izstāde par medībām hercogu laikā un mūsdienās - Kuldīgas novada muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kuldīgā šodien norisināsies nu jau tradicionālais Hercoga Jēkaba gadatirgus, bet Kuldīgas novada muzejā būs iespēja apskatīt jaunu izstādi „Medības hercogu laikā”. Izstāde sniegs ieskatu medību vēsturē Eiropā un Latvijā, īpaši izceļot 17. un 18. gadsimtu, un iepazīstinās ar Kurzemes un Zemgales hercogistes medību tradīcijām. Izstādes veidotāji eksponējuši medību trofejas, kas ļaus ieskatīties arī mūsdienu medību norisēs.

Izstāde par medībām hercogu laikā un mūsdienās - Kuldīgas novada muzejā
00:00 / 04:21
Lejuplādēt

''Vai zināji, ka Rundāles pils tika būvētā kā Kurzemes hercoga vasaras rezidence?'' Tas ir viens no jautājumiem, kas lasāms uz informatīvās planšetes, kas tagad izstādīta Kuldīgas muzejā. Te arī daļēji meklējama atbilde, kāpēc radusies iecere par izstādi, kas veltīta medību norisēm. Kuldīgas novada muzeja vadītājs Eduards Dambergs atklāj, ka ideja radusies, pagājušā gadā viesojoties Rundālē:

„Mūs laipni uzņēma Lauma Lancmane, tad arī mēs sākām runāt par sadarbības iespējām un virzieniem.

17. un 18. gadsimts tāpēc, ka tad Kuldīga ir hercogistes sastāvā, turklāt tagad Kuldīga cītīgi strādā, lai pilsētu varētu iekļaut UNSESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.”

Muzeja direktors uzsver izstādes nozīmi jau plašākā kontekstā, jo ceļā uz UNESCO ir svarīgi stāstīt un rādīt cilvēkiem par norisēm Kuldīgā, par to vēsturisko mantojumu, kas ir daļa no pilsētas arī šodien. Tematiski izstāde ir sadalīta divās daļās, viena būs atskats pagātnē, atklājot medību vēsturi Eiropā un Latvijā 17. un 18. gadsimtā.

„Medības Kurzemes un Zemgales hercogistē bija ļoti populārs gan sporta, gan izklaides veids, turklāt izmantoja dažādas metodes, par ko varēs uzzināt izstādē. Ļoti plaši izmantoja suņus. Mums šķita interesants fakts, ka hercogs Jēkabs savā laikā izveidoja Kurzemes dzinējsuņa šķirni. Tā bija ļoti izplatīta līdz 1.pasaules karam. Tad gandrīz izzuda un pēc tam tika atjaunota. Mūsdienās tā ir pazīstama kā Latvijas dzinējsuns. Tā ir vienīgā Latvijā radītā dzinējsuņa šķirne,” atklāj muzeja vadītājs.

Izstādē būs iespējams apskatīt pētnieces Laumas Lancmanes apkopotos materiālus, arī attēlus no gleznām, kas visā plašajā Eiropā atspoguļojušas medību norisi.

Muzeja vadītājs stāsta arī par eksponātiem, kas nākuši no Kuldīgas novada muzeja krājuma:

„Te varēs apskatīt krāsns podiņus, kas atrasti mūsu pils teritorijā. Krāsns podiņos attēlota medību norise, medījumi un mednieki.''

Līdzās vēsturiskajam materiālam izstādē būs iespēja ielūkoties arī mūsdienu mednieku tradīcijās.

„Mums atsaucās privātkolekcionārs Ainars Upenieks. Viņa kolekcijā ir godalgotas medību trofejas, putni un citas. Būs apskatāma arī unikāla staltbrieža ragu trofeja, ko savulaik nomedīja Vladimirs Sēja. Tā ir atvesta no Jaunmoku pils. rekords nav pārspēts no 1968. gada. Medniekos tā izraisa apbrīnu,” zina stāstīt muzeja darbiniece Anita Balode.

Kuldīgas novada muzejā izstāde „Medības hercogu laikā” būs apskatāma līdz nākamā gada 5. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti