Panorāma

Iedzīvotājus uztrauc veselības aprūpes pieejamība

Panorāma

Joprojām remontē vairāk nekā 40 mācību iestādes

Cirks pēc 130 gadiem

Cirka attīstība: no zirgu mākslas līdz cilvēka ķermeņa neierobežoto spēju atklāsmei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pasaules līmeņa akrobāti, kas uzstājas bez drošības tīkliem un pārsteidz tikai ar savu roku un kāju veiklību. Ar Austrālijas laikmetīgā cirka trupas viesizrādēm atklāta Rīgas cirka 130. darbības sezona. Kolēģe Anda Boša sižetu sērijā “Šķirkļi Latvijas simtgadei” pētīja cirka vēsturi.

Bez speciāliem tērpiem un grima, bet ar smaidu un šķietamu vieglumu Austrālijas akrobātu trupa “Gravitācija un citi mīti” rāda cilvēka ķermeņa gandrīz neierobežotās spējas.

"Šis ir ļoti rotaļīgs šovs, viss balstīts uz spēli, un galvenās emocijas, ko gribam sniegt auditorijai, ir prieks, jautrība un labs noskaņojums. Tas, protams, nav viegli, mēs trenējamies astoņas stundas katru dienu, daži no kolēģiem sākuši nodarboties ar cirku jau 5-6 gadu vecumā, daži - tīņu gados, jo, protams, šāds priekšnesums prasa milzīgu darbu," saka akrobāts un mūziķis Eliots Zērners.

Austrālieši Latvijā viesojas pirmo reizi. Mums svarīgi parādīt cilvēkiem, cik aizraujošs var būt cirks un visiem mazliet pakutināt nervus, viņi saka. Akrobāte Mīke Lizote: "Esmu strādājusi arī tradicionālā cirka grupās, kur dzīvniekiem bija lieliska dzīve, viņi dzīvoja brīvi, nebija ieslodzīti, par viņiem rūpējās un izturējās kā pret ģimenes locekļiem, bet laikmetīgais cirks paceļ šo mākslu jaunā līmenī  un parāda, ka dzīvnieku vietā cilvēks pats ar savu ķermeni var izdarīt fantastiskas, neiedomājamas lietas, par kurām ir prieks pašiem māksliniekiem un auditorijai aizraujas elpa."

Tradicionālais cirks, kas veidojies 18.-19.gadsimta mijā, galvenokārt bija cirks ar dzīvniekiem, īpaši zirgiem. Tāpēc arī ierastās apaļās formas arēnas – lai zirgiem būtu viegli pārvietoties.

"Ļoti ilgi cirks bija zirgu māksla, tā bija lielākoties akrobātika ar zirgiem, un, lai izklaidētu skatītājus, tika pieaicināti akrobāti, virves dejotāji, žonglieri utt., un tieši tāpat Latvijā šādā veidā veidojās izrādes," saka Rīgas cirka skolas vadītāja Māra Pāvula.

Topošajā Nacionālajā enciklopēdijā lasāms, ka 19.gadsimta beigās zirgu mākslinieks un biznesmenis Alberts Solomonskis nopirka zemi Rīgas centrā un uzbūvēja Rīgas cirku. Tā bija pirmā masu atpūtai paredzētā ēka Rīgā. Pirmā izrāde šeit notika 1888.gada decembrī. Līdz pat 2000. gadiem Rīgas cirks bija vecākais Eiropas cirks, kas nekad nebija pārtraucis darbību.

"Viens no iemesliem, kāpēc viņš ir varējis tikt uzturēts, ir ka, piemēram, salīdzinājumā ar Maskavas vai citiem cirkiem, viņš nav tik grezns, viņš ir mazāks, visas telpas ir mazākas, un tas nozīmē , ka uzturēšanas izdevumi ir bijuši mazāki, un viņš ir varējis izdzīvot līdz šodienai," stāsta Pāvula. "Te ļoti labi redzam konstrukciju, kas ir oriģinālā konstrukcija no 1888.gada, un Rīgas cirks ir unikāls tieši ar šo kupolu, kas ir veidots no dzelzceļa sliedēm, un tas ir Jāņa Baumaņa projekts. Pirms gadiem kupols tika pārbaudīts un joprojām ir spējīgs noturēt svaru un iekares sistēmas."

Pēc gadiem ilgas tiesvedības par Rīgas cirka īpašumtiesībām šobrīd jau divus gadus tas ir Kultūras ministrijas pārziņā. Gan bez uzvarētāja, taču ar labiem rezultātiem beidzies arhitektūras metu konkurss par Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanu. Šobrīd ir nostiprināta arhitektūras pieminekļa priekšējā vēsturiskā fasāde, bet arhitektu darbs pie ēkas kopējās atjaunošanas projekta turpinās. Taču cirka izrādes notiek – gan vecajā ēkā, gan citviet.

"Tas, ko gribas parādīt šajā sezonā, ir vispār tās cilvēku iespēju robežas, ko prāts ir uzcēlis, kā viņas var nojaukt. Faktiski ar cilvēka ķermeni bez vārdiem izstāstīt kaut kādu stāstu, iedvesmot cilvēkus, un tas ir tas, ko mēs gribam parādīt cilvēkiem," klāsta Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers.

Šobrīd Rīgas cirka zirgu stallī un ziloņu novietnē saimnieko laikmetīgās mākslas festivāls "Survival kit", bet jau oktobrī jaunie mākslinieki interaktīvā izrādē aicinās cilvēkus ielūkoties noslēpumainajā un pat nedaudz baisajā cirka vēsturē. Izrādās – kā māksla bērniem cirks attīstījies tikai padomju laikā, pirms tam vienmēr bijis domāts tikai pieaugušajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti