Digitālās brokastis

Caurspīdīgs datora ekrāns, viedais gredzens un jauni telefoni ziņu topā

Digitālās brokastis

Ceļš līdz vadītājas amatam tehnoloģiju uzņēmumos — Anastasija Oļeiņika no "Printify CEO"

"Sudden Lights" dziedātājs Andrejs Reinis Zitmanis par tehnoloģijām ikdienā un mūzikā

Tehnoloģijas ikdienā un mūzikā. Saruna ar «Sudden Lights» vokālistu Andreju Reini Zitmani

"Mūzika nav tikai skaņu virkne, mūzika ir satikšanās, cilvēciskais kontakts un, kamēr mūzikas klausītāji nebūs roboti, tikmēr cilvēciskais kontakts nepazudīs un mākslīgais intelekts to neapdraudēs," Latvijas Radio 1 raidījumā "Digitālās brokastis" par tehnoloģiju ietekmi uz mūzikas radīšanu un klausīšanos stāsta grupas "Sudden Lights" vokālists Andrejs Reinis Zitmanis.

Zitmanis stāsta, ka ar tehnoloģijām ir uz "jūs", bet pēdējā laikā ar tām iepazīstas ar vien tuvāk. "Man reizēm ļoti krīt uz nerviem, cik esmu nevarīgs ar visādām mūzikas programmām, un tas mani spiež mācīties, līdz ar to es lēnām iepazīstos [ar tehnoloģijām]," atklāj vokālists.

Viņš norāda, ka ir drīzāk analogo tehnoloģiju piekritējs un, piemēram, grāmatu daudz labprātāk lasa papīra formātā, nevis kādā viedierīcē. Tāpat arī sociālo tīklu izmantošana grupas komunikācijai ar klausītājiem nākusi ar zināmu piespiešanos.

"Mēs [grupa "Sudden Lights"] esam drīzāk analogi savās izpausmēs, bet dzīve ir mūs piespiedusi. Šobrīd ir lietas, ko nevar izdarīt bez šīm tehnoloģijām, un tāpēc mēs aktīvi mācāmies.

Mēs gribam būt pirmajās rindās, tāpēc cenšamies sevi spiest šajā virzienā," stāsta Zitmanis.

Grupa "Sudden Lights" uzstājas "Muzikālās bankas 2023" finālšovā
Grupa "Sudden Lights" uzstājas "Muzikālās bankas 2023" finālšovā

"Tā ir tāda mūžīga mācīšanas un, man liekas, ka tehnoloģijas attīstās tik strauji, ka neviens nevienā brīdī nezina visu. Ir visu laiku kaut kas jauns, un tā sevis pilnveidošana turpinās," skaidro "Sudden Lights" solists.

Mūziķu vidū šobrīd ar tehnoloģijām saistītākais visbiežāk ir ģitārists, kuram bez ģitāras ir arī dažādi pedāļi un procesori. Zitmanis norāda, ka pats pedāļus neizmanto, tie ir izplatīti reperu vidū.

"Es teiktu, ka mums šobrīd tas viss [mūzikas tapšanas] process ir ļoti uz tehnoloģijām balstīts. Arī ierakstot, tā ir datora programma, kurā to visu darām, šobrīd arī ģitāras ieraksts notiek ar digitālajiem pastiprinātājiem, kuri mēģina atdarināt šo reālo aparātu, kas kādreiz bija studijā, tā lielā kaste, ko saucam par kombjiem. Tagad tas viss notiek digitāli un ir jābūt ļoti trenētai ausij, lai pateiktu to atšķirību, un varbūt, ka tas vairs nemaz nav iespējams," skaidro Zitmanis.

Dziesmu idejas joprojām dzimst galvā, kā norāda mūziķis, bet impulsu tālākai dziesmas attīstībai var dot arī kāds datorā izveidots skaņas celiņš.

"Tagad tās tendences ir attīstījušās tā, ka katrs savā guļamistabā var ierakstīt kaut ko, saspaidīt datorā.

Piemēram, Billija Eiliša ir izcils piemērs, kā ar savu brāli lidostā raksta partijas un tas viss forši strādā," norāda vokālists.

Grupas "Sudden Lights" dziesmas top ar dzīviem instrumentiem, un tehnoloģijas tiek izmantotas tikai kā papildinājums tiem. "Tehnoloģijas ir rīks, un tas ir atkarīgs no mums pašiem, kā tās izmantojam. To iespēju ir tik nenormāli daudz, – ir iespējas uztaisīt kaut ko tik frīkainu un unikālu, tas būtībā ir katra paša rokās," uzsver mūziķis.

Mūzika nav tikai skaņu virkne, kā norāda Zitmanis, mūzika ir satikšanās, cilvēciskais kontakts un, kamēr mūzikas klausītāji nebūs roboti, tikmēr cilvēciskais kontakts nepazudīs un mākslīgais intelekts to neapdraudēs. "Es domāju, ka mākslīgais intelekts ļoti drīz spēs arī sarakstīt dziesmas, kuras vispār nevarēs atšķirt no īstiem mūziķiem, bet tas faktors, ka cilvēkiem ir vajadzīgs stāsts, tas dzīvais cilvēks, ko redzēt koncerta, tas paliks," stāsta Zitmanis.

Grupa "Sudden Lights" uzstājas Eirovīzijā
Grupa "Sudden Lights" uzstājas Eirovīzijā

Kā vienu no mūsdienu tehnoloģiju ieguvumiem "Sudden Lights" vokālists izceļ balss ierakstīšanas iespēju telefonos, kas ļauj fiksēt muzikālu ideju, pirms tā aizmirsta.

Dažkārt mūziķi pielāgo savas dziesmas mūzikas algoritmam, veidojot saistošus dziesmu ievadus, lai piesaistītu klausītāju uzmanību. Zitmanis norāda, ka viņi grupā šādās kategorijās nedomā un mēģina neļaut dažādām tendencēm ietekmēt izvēles, ko viņi ikdienā veic, rakstot jaunu mūziku.

"Protams, mēs skatāmies uz dažādām iespējām, kā straumēšanas vietnēs atrast klausītājus pēc iespējas veiksmīgāk, caur šīm pleilistēm.

Bet mēs tomēr esam tie, kas domā par mūziku neatkarīgi no tā, kas galā ar to notiks, mēs domājam par šī brīža sajūtām, kas to mūziku ietekmē,"

uzsver mūziķis.

Grupa "Sudden Lights" savu darbību uzsāka tad, kad dažādas straumēšanas platformas, tostarp "Spotify", jau bija aktuālas. Zitmanis uzsver, ka šo platformu parādīšanās satricināja mūzikas industriju un ierakstu pārdošanas apjomi ir dramatiski kritušies.

Viņš stāsta, ka no straumēšanas platformām iespēja nopelnīt ir tikai lieliem ārzemju mūziķiem, bet Latvijā tā ir tikai neliela pievienotā vērtība un no platformām nevar veidot pamatienākumus.

Dažādas mūsdienu tehnoloģijas ļauj mūziķiem izmantot "auto-tune" iespējas, lai mainītu vokālo vai instrumentālo mūziku ierakstos un dzīvajos izpildījumos. Zitmanis norāda, ka pret šo rīku izturas skeptiski, bet tas var izglābt, piemēram, dzīvā izpildījuma ierakstu, kad vairs nav iespējas to pārrakstīt. "Mēs cenšamies to darīt tikai tad, kad tas patiešām ir vajadzīgs, ja tiešām ir kāds brāķis, kurš vienkārši nevajadzīgi ietekmē stāstījumu," skaidro vokālists.

Par pieredzi piedaloties Eirovīzijā 2023. gadā mūziķis stāsta, ka pasākuma organizatori ir tehniski nodrošinājušies pret dažādām kļūdām vai problēmām, kas var notikt ar tehnoloģijām dzīvās uzstāšanās laikā. " Šovs [Eirovīzijā] būtībā iet paralēli uz vairākām skaņas pultīm, lai mirklī, ja kaut kas noiet greizi, viņš uzreiz pārlec uz otru pulti. Pults ir pults, metāla gabals, kaut kas var notikt, un mums neskaitāmas reizes ir bijušas ķibeles koncertos. Ierastā prakse ir viena pults un, ja tā izdomā apvainoties, tad koncertā būs klusuma brīdis," skaidro Zitmanis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti