16 festivālu ceļvedis augustam. No klasikas līdz rokmūzikas dārdiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Augustā visā Latvijā notiek stilistiski atšķirīgi mūzikas festivāli, šādi dodot iespēju katram atrast savai gaumei visatbilstošāko – no klasikas pērlēm līdz rokmūzikas dārdiem! Iesakām, mūsuprāt, 16 vērtīgākos. 

1. X Starptautiskais Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls

No 29. jūlija līdz 4. augustam Salacgrīvā norisināsies X Starptautiskais Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls, kura mērķis ir parādīt klasiskās mūzikas daudzveidību. Koncerti notiek dažādās krāšņās vietās, kā, piemēram, Liepupes muiža vai Kuivižu jahtu osta. Paralēli norisināsies arī mūzikas skolu audzēkņiem paredzētas meistarklases.

2. Festivāls “Laba daba”

No 2. līdz 4. augustam Līgatnes pagasta "Ratniekos" notiks jau 11. festivāls “Laba daba”, kas šogad pārtapis arī par mākslas festivālu, savā programmā iekļaujot teātri, dejas, performances, kino. Būs arī sporta spēles! Muzikālajā programmā galveno mākslinieku godā šogad būs “Laibach”, bet no pašmāju māksliniekiem – Ainārs Mielavs, “Dzelzs vilks”, “Tribes of the City”, “Funk Therapy Collective”. Festivālā  būs arī bagātīgs neatkarīgās mūzikas klāsts, tajā skaitā “Baložu pilni pagalmi”, grupa “JUUK”, Imants Daksis, Gobziņš un Dullais, grupa “Plenērs” un citi.  Īpaša skatuve būs atvēlēta panku mūzikai. Pārstāvēta būs arī pasaules, tautas un folkmūzika – “Grodi”, “Stiprās sievas & Ogas”, “Kanisaifa” un citi.

 

3. Festivāls “Summer Sound”

2. un 3. augustā Liepājas pludmalē notiks festivāls “Summer Sound”, piedāvājot plašu pašmāju mūziķu un ārzemju viesu uzstāšanos. Šogad galveno mākslinieku gods ticis čigānu panka karaļiem “Gogol Brodello” un elektroniķiem “Sigala”, kuru veikums šobrīd atrodas mūzikas topu augšgalos. Latviešu mūzika būs pārstāvēta stilistiskā daudzveidībā: “Bermudu divstūris”, “Carnival Youth”, “Labvēlīgais tips”, “Laime pilnīga”, “Very Cool People” piedaloties ansis, Edavārdi un Kristīne Prauliņa, kā arī  Viņa, “Double Faced Eels” un citi. Festivālam var iesildīties jau  31. jūlijā un 1. augustā, kad Juliannas pagalmā Liepājā notiks bezmaksas ieskaņas koncerti.

4. Festivāls “Bauska TASTE”

No 3. līdz 4. augustam Bauskas pilskalna parkā notiks festivāls “Bauska TASTE”. Šogad uz skatuves kāps MESA, “The Sound Poets”, “Autobuss debesīs”, “Dzelzs vilks”, “Triānas parks”, “Otra puse”, “Pirmais kurss”, “Latvian Blues Band”, “Laika suns” un citi. Būs iespēja iesaistīties dažādās nodarbēs, piemēram, rogainingā, vērot kendamas paraugdemonstrējumus.

5. Festivāls "Summertime – aicina Inese Galante"

No 5. līdz 11. augustam Dzintaru koncertzālē Jūrmalā notiks festivāla "Summertime – aicina Inese Galante" koncerti. Šogad aprit festivāla 15. jubileja un programma ir nemainīgi daudzveidīga – pasaules, džeza, opermūzika un populārā mūzika. Uzstāsies tādi iecienīti mākslinieki kā Gorans Bregovčs un Emirs Kustorica, Amsterdamas džeza kvartets “BRUUT!”, Stīvens Ridlijs, Deniss Mažukovs, Daniils Krāmers un citi.

6. Festivāls “Liepājas vasara”

No 27. jūlija līdz 23. augustam Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ar septiņiem koncertiem un Rundāles pilī ar četriem koncertiem skanēs festivāls “Liepājas vasara”, kurā uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un ar kamermūzikas koncertiem priecēs arī solisti. Piemēram, 10. augustā koncertā Rundāles pilī uzstāsies Liepājas mežragu kvartets un notiks arī iedvesmojoša saruna par tēmu “Bauda un pienākums”.

7. Festivāls “Sansusī”

No 9. līdz 11. augustam Aknīstes pievārtē, brīvdienu mājās “Susēja” notiks kamermūzikas festivāls “Sansusī”. Festivāls vienmēr parūpējas par dažādiem pārsteigumiem un pirmatskaņojumiem, radot vidi, kurā savstarpēji var mijiedarboties dažādu mākslas nozaru pārstāvji. Zināms, ka šogad “Sansusī” piedalīsies mākslinieki: Ieva Saliete, Ritvars Garoza, Paula Šūmane, Pēteris Trasuns, Agnese Egliņa, Klāvs Mellis, Māra Botmane, Anda Eglīte, Evarts Melnalksnis, Dāvis Kaņepe, Vita Gajevska, Linda Leimane un citi, tostarp arī viesi no ārvalstīm - “TAAT” (“Theater as Architecture, Architecture as Theater”) un citi.

8. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

No 10. augusta līdz 24. augustam Rīgas baznīcās, kā arī Liepājā, koncertzālē “Lielais dzintars” notiks 22. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, kura programmā šogad būs trīs komponistu (Valta Pūces, Līgas Celmas-Kursietes un Vītauta Miškina) pasaules pirmatskaņojumi, gospeļu dziedājumi un džeza dziedātājas Vanišas Gūldas viesošanāš, kā arī franču ērģeļmūzikas koncerts. Savukārt festivāla noslēguma koncertā izskanēs Morisa Diriflē (Maurice Duruflé) Rekviēms, kā arī Imanta Kalniņa Sestā simfonija.

9. Festivāls “Via Baltica”

Laikā no 16. līdz 23. augustam Liepājā un Kuldīgā notiks festivāls “VIA Baltica”. Festivālā uzstājas talantīgākie Baltijas valstu mūziķi. Programmā būs gan pasaules/džeza mūzikas koncerts, kurā uzstāsies “Xylem Trio”, būs arī “Dirty Deal Teatro” teātra izrāde ''Andrievs Niedra”. Koncertā “Baltijas dzintari” skanēs Baltijas valstu komponistu skaņdarbi. Savukārt festivāla noslēgumā Liepājas pludmalē pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem koncertu sniegs džeza dziedātāja Arta Jēkabsone.

10. “Klusuma festivāls”

No 16. līdz 17. augustam Liepājā notiks “Klusuma festivāls”, aicinot apmeklētājus izbaudīt laiku ar sevi un dabu, nolikt malā telefonus, pieklusināt savstarpējo komunikāciju, nelietot alkoholu un baudīt akustiskus priekšnesumus. Par programmu rūpēsies labi pazīstami mūziķi – Shipsea, Kaspars Zemītis, Inese Galante, Kārlis Kazāks, Deniss Paškevičs, Ieva Akuratere un citi.

11. Alternatīvās mūzikas festivāls “LIMBIZKVĪTS 2.”

17. augustā Limbažu pilsdrupās notiks alternatīvās mūzikas festivāls “LIMBIZKVĪTS 2”, kurā uzstāsies tādas grupas kā “Pienvedēja piedzīvojumi”, “Sudden Lights”, “Inokentijs Mārpls” , “PND”, “Jūdas graši”, “Gapoljeri” un citi. Programmā paredzētas arī improvizācijas teātra izrādes, leļļu performances un performances bērniem.

12. Rokfestivāls “Vērte”

24. augustā Rūjienas estrādē notiks otrais rokfestivāls “Vērte”. Tā mērķis ir popularizēt rokmūziku kā vienu no radošuma izpausmes veidiem. Rokfestivālā pilsētas godu pārstāvēs grupa “Refleksija”  ar solistu Artūru Gruzdiņu. Uzstāsies arī “Sanctimony”, “The Factor”, “Harta”, Darrva”, “Rusted Wheel”, “Ability” un “Tape Electro”.

13. LNSO vasarnīca

No 23. līdz 25. augustam Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz Rēzekni, kur sagatavojuši programmu visai ģimenei. Kopā ar LNSO un diriģentiem Andri Pogu un Gunti Kuzmu šīgada “Vasarnīcā” uzstāsies dziedātāja un dziesmu autore Linda Leen, saksofonists Gints Pabērzs, atraktīvais pūšaminstrumentu kvintets “Carion” un Latvijas Radio bigbends.

14. “Škiuņa džezs”. Baltijas džeza festivāls

No 28. līdz 31. augustam Lūznavā notiks pirmais Baltijas džeza festivāls “Škiuņa džezs”, kura mērķis ir veicināt interesi par džeza mūziku, rosināt topošo un esošo džeza mūziķu sadarbību, kā arī izdzīvot džeza mūzikas burvību Latgalē. Festivāla devīze ir “Turpinājums!”, godinot festivāla aizsācēja Toma Lipska piemiņu un turpinot viņa idejas. Festivāla ietvaros notiks arī meistarklases, kuras vadīs pasniedzēji no Baltijas valstīm. Koncertos uzstāsies  Siim Aimla kvartets no Igaunijas, Diksilends “Sapņu komanda”, Rēzeknes bigbends un citi.

15. Festivāls “RĪGA JŪRMALA”

Vēl līdz 1. septembrim iespējams baudīt festivāla “RĪGA JŪRMALA” koncertus. Augustā festivāla programmā ir Londonas Simfoniskā orķestra un Izraēlas filharmoniskā orķestra koncerti kopā ar solistiem. Solo koncertā operu ārijas izpildīs tenors Jozefs Kalleja. Ģitārista MILOŠS solo koncertā izskanēs kā Johana Sebatiana Baha mūzika, tā arī 20. gadsimta klasiķu spilgtākie darbi. Duetā uzstāsies izcilais čellists Miša Maiskis kopā ar meitu Liliju Maisku, izpildot Bēthovena, Mocarta, Šūberta, Čaikovska un Šostakoviča skaņdarbus. Festivāla “RĪGA JŪRMALA” augusta programmā ir vēl citi pasaules klases koncerti.

16. “Berga Bazāra vasaras festivāls”

Savukārt vēl līdz 28. augustam muzikālo programmu Rīgā katru trešdienu ir sarūpējis Berga Bazāra vasaras festivāls, augustu veltot pasaules mūzikai, kuras ietvaros uzstāsies tādi mākslinieki kā Jolanta Paškeviča, Ieva Kerēvica, Rihards Lībietis ar savu orķestri, Gints Smukais un citi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti