Kultūras rondo

Tiekamies ar tiem, kas mācīsies, spēlēs un klausīsies koncertzālē "Latvija" Ventspilī

Kultūras rondo

Skanēt sācis Viljandi folkfestivāls: 130 koncerti četrās dienās

Gaidām "Liepājas vasaru". Pirms festivāla tiekamies ar mūziķiem studijā

Festivāls «Liepājas vasara» – no roka balādēm līdz mūsdienu simfoniskajiem darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Festivāls “Liepājas vasara”, ko ik gadu organizē Liepājas Simfoniskais orķestris, uz atklāšanas koncertu aicina jau rīt, 27. jūlijā, koncertzālē "Lielais dzintars". 

"Šogad ir ārkārtīgi krāšņs festivāls, dažāds, daudz notikumu pašam orķestrim, ir arī kamermūzikas koncerti," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Guntis Kuzma.

27. jūlijā koncertzālē “Lielais dzintars” gaidāms iespaidīgs festivāla atklāšanas koncerts “Roka balādes”. Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā atskaņos pasaulslavenas roka balādes. Uz skatuves kāps latviešu dziedātāji Daumants Kalniņš un Atis Ieviņš, kā arī Lietuvā ļoti zināmais Jeronims Miļus.

"Festvāla atklāšana ar roka balādēm, liekas, Liepājai īpaši tuva," uzskata Kuzma.

"Orķestrim stilu un žanru sintēze nav sveša, spēj sastrādāties ar rokmūziķiem, džeza mūziķiem. Šajā gadījumā tas ir tāds eksperimentāls nolikums, lai gan repertuārs, kas skanēs, ir absolūta klasika."

Koncerta repertuāru veidojis diriģents Gintars Rinkevičs sadarbībā ar mūzikas aranžētājiem Lietuvā.

"Festivāla noslēgums ir tradicionāli kopā ar Garīgās mūzikas festivālu [Rundālē]. Šajā gadā Māra Sirmā vadībā skanēs Imanta Kalniņa 6.simfonija un retums  – franču komponista Morisa Diruflē "Rekviēms"," iepazīstināt turpina Kuzma.

Festivāla noslēguma koncerts skanēs 23. augustā. Atskaņojumā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija", solisti Laura Teivāne (soprāns) un Liene Andreta Kalnciema (ērģeles). Diriģents Māris Sirmais.

"Ja bija jādomā par programmu, kas piestāvētu gan Rundāles pils Baltajai zālei, gan "Lielajam dzintaram", tad daži no atslēgas vārdiem ir smalkums, izsmalcinātība un drusku arī kamerīgums, tāpēc, manuprāt, ļoti izsmalcināta programma gan ar Mocarta mūziku, gan ar Mendelszona un Debisī skaņdarbiem," par programmu "Romantisma ziedonis" stāsta Kuzma.

Šo programmu orķestris kopā ar solistēm Annu Gāgani (klarnete) un Dārtu Tisenkopfu (arfa) atskaņos 9. augustā Liepājā un 10. augustā Rundālē. Pie diriģenta pults būs Andris Veismanis.

Festivāla kamermūzikas koncertu sadaļā iekļaujas divu jubilāru sumināšana. 7. augustā koncertzāles “Lielais dzintars” Dzintara Jurgelaiša zālē gaidāms koncerts ““Willow Farm” labākās dziesmas”. Tas būs grupas 25 gadu jubilejai īpaši gatavots koncerts, kurā skanēs gan dziesmas no agrāk izdotiem albumiem, gan jaunas kompozīcijas. 

Savukārt 14. augustā gaidāma čellista Ivara Bezprozvanova un pianista Riharda Plešanova saspēle Sergeja Rahmaņinova, Dmitrija Šostakoviča, Jāņa Ķepīša, Pētera Plakida un Roberta Šūmaņa mūzikā programmā “Bohēma čellam un klavierēm”. 

"Čellists Ivars Bezprozvanovs atzīmēs 50 gadu jubileju, varētu teikt, ka jauns tandēms būs ar pianistu Rihardu Plešanovu. Varbūt tāds netipisks kamermūzikas koncerts būs, drīzāk portretu galerijas tipa koncerts, kur moderators būs Orests Silabriedis un būs arī sarunas par Ivara darbību," atklāj Kuzma.

Šajā koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Kristapa Pētersona skaņdarba čellam un klavierēm.

Kuzma norāda, ka īpašs notikums festivālā būs Margaritas Vilsones (soprāns) solo koncerts 2. augustā ar izsmalcinātu un izmeklētu vokālās kamermūzikas programmu.

"Īpašs notikums ir arī Agneses Egliņas solo koncerts," vērtē Kuzma. "Mēs Agnesi Egliņu pārsvarā zinām kā skatuves partneri izciliem mūziķiem, kā kamermūzikas partneri, taču,

kad Agnese izveido savu solo programmu, tas ir kaut kas īpašs.

Protams, arī neiztikt bez pirmatskaņojumiem, kas ir Agneses vizītkarte, viņa vēlas kaut ko jaunu nospēlēt. Šoreiz tas būs Kārļa Lāča skaņdarbs klavierēm."

Agneses Egliņas solo koncerts gaidāms 17. augustā koncertzāles "Lielais dzintars" Kamerzālē.

Festivāls "Liepājas vasara" skanēs no 27. jūlija līdz 23. augustam. Plašāk ar festivāla programmu var iepazīties Liepājas Simfoniskā orķestra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti