Dienas ziņas

Pasažieru pārvadātājiem grūtības slikto ceļu dēļ

Dienas ziņas

Skriešanas akcija Daugavpilī

Skolās sarūk kordziedāšanas tradīcijas

Vidzemē satraucas par kordziedāšanas tradīciju sarukumu skolās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Skolās sarūk kordziedāšanas tradīcijas, bažījas jauniešu kora "Skan" diriģente Irēna Zelča.

Korim Valmieras un Valkas koru apriņķu skatē ir viens no augstākajiem novērtējumiem. Tā dalībnieki pamatā ir Valmieras skolu audzēkņi un Vidzemes Augstskolas studenti. Par sava kora dalībnieku ieinteresētību dziedāšanā diriģente Zelča nesūdzas, taču ne tik optimistisks ir vērtējums par skolu koriem.

"Man tā sāpe ir, un domāju, ka ļoti reāla, skolās arvien mazāk koru, arvien mazāk. Zēnu kori iet pilnīgi tā kā lavīna mazumā! Arvien mazāk un mazāk," stāsta Zelča.

Viņa norāda, ka šobrīd pat ne visās Valmieras skolās ir savi kori, bet vēl bēdīgāka šī situācija ir laukos, kur tiek slēgtas skolas. "Skolu slēgšana arī ļoti ietekmēs, bet es domāju, ka visvairāk ietekmē, ka nav skolotāju, kas strādā, nav, nu, vienkārši nav. Skolotājs, kurš mīl šo darbu, kuru viņš dara," piebilst Zelča.

To, ka svarīga ir mūzikas skolotāja, kora diriģenta personība, lai koris nebūtu kā piespiedu pasākums, bet gan pašiem dalībniekiem būtu vēlme tajā piedalīties, kā galveno vērtē arī paši dziedātāji.

"Tā ir tā kā otrā ģimene vai kas tamlīdzīgs, ir jājūtas gaidītam, jāiet ar prieku, jo tas ir tavs brīvais laiks, tā kā vēl viens darbs," domās dalās kora dziedātāja Dagne Galvanovska.

Zelča vērtē, ka būtiska ir arī skolas vadības attieksme. Tā, piemēram, Valmieras 5.vidusskolā ir pat vairāki kori, bet skolas koru diriģente Liene Zvirbule atzīst, ka svarīgs faktors ir jauniešu motivācija.

Zvirbule skaidro, ka motivāciju nākt uz kori samazina neskaidrības ar Skolēnu dziesmu svētku iespējamo pārcelšanu: "Skolotāji ir ļoti, ļoti satraukušies par nākamajiem svētkiem, un vēl svētkus grib pārcelt, kas arī, es domāju, šo motivāciju nākt uz kori amazliet samazina, skolēnu dziesmu svētki ir plānoti 20.gadā, bet plāno pārcelt uz 21., tāpēc nu…"

Zelča atzīst, ka jau šobrīd var redzēt, kādas pārmaiņas notiek kordziedāšanas kustībā. "Laukos ir ļoti jau slikti, par to liecina vīru kori, kuru ir ļoti maz skaitliski, nu, sieviešu kori būs,'' secina Zelča.

Diriģentes vērtē, ka šobrīd koru kustībā vērojamais liecina, ka nākamie Dziesmu svētki būs citādāki. 

"Es domāju, ka tie svētki būs citādāki, es domāju - ne sliktāki, viņi ieies tādā mūsdienīgākā gultnē, bet es domāju, ka saglabāsies arī tās pašas vērtības, kas ir šobrīd gan Emīla Dārziņa, gan [Jāzepa] Vītola kordziesmās, tikai samazināsies tas procents no kopējā a" stāsta Zvirbule.

Šogad notiekošajos Dziesmu svētkos par dalībnieku skaitu nav jāuztraucas, kopkoris solās būt iespaidīgs - Mežaparka lielajā estrādē vēlas dziedāt  ap 17 tūkstoš dalībnieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti