Ceļojums

Iepazināmies ar Aizkraukles novada vidusskolas 9.-12. klašu skolēnu kori “De Cantare”

Ceļojums

Iepazinām Kuldīgas Kultūras centra tautas deju ansambli "Venta"

Iepazinām Bauskas bērnu un jauniešu centra deju kopu "Mēmelīte"

Patīk svētki e-vidē, tiem ir savs šarms – Bauskas deju kopa «Mēmelīte» priecīga par #dziedundejo2021

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šovasar Bauskas rātslaukumā kopā ar citiem deju kolektīviem Bauskas bērnu un jauniešu centra deju kopa "Mēmelīte” sagaidīja un krāšņi sveica Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 "Saulesvijas” ceļojumu. "Mēmelīte” kopš 1995. gada ir piedalījusies visos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Šī gada pavasarī kolektīvs atzīmēja savu 30. dzimšanas dienu. Tiesa, attālināti, bet tas nemazināja svētku prieku. Deju kopas “Mēmelīte” vadītāja Ligita Irbīte ir prasīga, bet ne barga, atzīst dejotāji. Jo tikai tad, kad ir perfekti apgūti soļi, var izjust dejas patieso būtību. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

“Deju kopa “Mēmelīte” ir laikam lielākā Bauskas novadā. Kopā man ir 10 grupiņas, kas dejo – ap 200 dejotājiem, sākot no 4 gadu vecuma līdz pat 18, 19 gadu veciem jauniešiem. Svētkiem mēs gatavojāmies sešas grupas.

Mēs cenšamies piedalīties visos svētku e-pasākumos, kur vien ir iespējams,” stāsta deju kopas “Mēmelīte” vadītāja Ligita Irbīte. 

Deju kolektīvs “Mēmelīte” ir patiesi liels. Daudzi bērni sāk dejot jau no pirmsskolas vecuma, tad turpina tik ilgi, līdz ir laiks jau pāriet uz Bauskas Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvu “Biguļi”.

“Viņi ir izauguši kā personīgie bērni, mēs viens otru pazīstam. Nu, kā jebkurā ģimenē – ir visādi. Ir skumjāki brīži, bet to priecīgo ir daudz vairāk. Ir ļoti atsaucīgi vecāki. Mums ir ļoti labs kolektīvs,” dalās Ligita Irbīte.

Bauskas bērnu un jauniešu centra dejas kopas “Mēmelīte” dejotāja Nikola jau iepriekš ir piedalījusies Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, taču atzīst, ka šis gads noteikti ir liels izaicinājums:

“Protams, ka tas ir kaut kas citādāks. Ne gluži īpašāks, bet tā ir jauna pieredze, kaut kas vēl neredzēts. Bet tam arī ir savs šarms, bet, protams, ka gribētos tikties arī visiem kopā klātienē.

Es drīzāk teiktu, ka grūtākais mums bija sagatavoties, ņemot vērā, ka mēs nevarējām tikties klātienē, tāpēc mēs gatavojāmies "zūmā"."

Savukārt “Mēmelītes” dejotāja Sandija izbauda arī šī gada #dziedundejo2021 svētku norises un lepni stāsta, ka

“man gan patīk e-vidē deju svētki. Protams, patīk arī klātienē. Bez šaubām, klātienē ir jautrāk, jo tu satiec citus dejotājus, mainies pieredzēm un iegūsti jaunus draugus. Es nezinu, vai vajadzētu vēl un vēl e-vidē šos svētkus, bet vismaz šogad svētki notika, bija tā svētku sajūta.”

Ancei, kas dejo “Mēmelītē” un jau iepriekš ir piedalījusies dziesmu un deju svētkos, svētku norišu filmēšanas process bija neparasts izaicinājums un jauna pieredze: 

“Esam dejojuši neskaitāmi daudzos koncertos, bet filmēšanās televīzijā mums bija pirmo reizi. Vienu filmēšanu esam jau piedzīvojuši VEF Kultūras pilī, bijām ļoti, ļoti satraukušies, jo nekad neko tādu nebijām piedzīvojuši. Otra filmēšanās mums vēl tikai būs – Latvijas Brīvdabas muzejā.

Uz otro filmēšanu jau brauksim daudz drosmīgāki un mazāk nobijušies.”

Kevins ir ne tikai kolektīva “Mēmelīte” dejotājs, bet arī lepns savas pilsētas – Bauskas – iedzīvotājs: 

“Mums ir daudz skaistu vietu. Vairākas pilis Bauskas apkārtnē, mūsu pašu Bauskas pilī ir liela estrāde, kur notiek daudz un dažādu koncertu un festivālu. Populārākie no tiem ir Bauskas "Taste" festivāls un Bauskas kantri mūzikas festivāls. No Bauskas arī nāk slavenais dzejnieks Vilis Plūdons, kuram par godu viņa vārdā ir nosaukta iela un uzcelts interesants piemineklis. Un arī netālu no šīs ielas atrodas mūsu deju mēģinājumu telpas.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viena līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti