Rīta Panorāma

Intervija ar Aldonu Vrubļevski

Rīta Panorāma

Imantos - dzejnieka Imanta Ziedoņa "Dzirnakmeņos" gaida ciemiņus

Telefonintervija ar Ilzi Valci

Kuldīgu pieskandinās Kurzemes Dziesmu svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien, 2. jūlijā, Kuldīgu pieskandinās Kurzemes Dziesmu svētku dalībnieki – koristi, dejotāji, pūtēju orķestru un folkloras kopu dalībnieki no Kurzemes, kā arī viesi no citiem Latvijas novadiem. Koncerti norisināsies Kuldīgas Rātslaukumā, Pilsētas dārzā un Pilsētas estrādē, kā arī kuldīdzniekus un pilsētas viesus priecēs krāšņs svētku gājiens.

Jau no plkst. 10 līdz 17 Liepājas ielā darbosies svētku tirgus, kurā būs iespējams iegādāties mājražotāju preces un lietišķās mākslas izstrādājumus. Plkst. 12 Rātslaukumā uzstāsies folkloras kopas, bet plkst. 14 Pilsētas dārzā ar īpaši veidotu programmu klausītājus priecēs pūtēju orķestru uzstāšanās.

Pievakarē plkst. 18.30 svētku dalībnieki dosies gājienā no Rātslaukuma pa Liepājas ielu uz Pilsētas estrādi, kur plkst. 19:00 sāksies svētku noslēguma koncerts “Kur zeme, tur saule”.

Kā pastāstīja dziesmu svētku mākslinieciskā vadītāja Ilze Valce, svētku programma veidota tā, lai pēc iespējas plašāk parādītu Kurzemes kultūrvēsturisko daudzveidību un bagātību, izceļot lībiešu, kuršu un suitu reģionālās kultūras vērtības. Koncerta programmā nozīmīga vieta ierādīta latviešu tautas dziesmai – gan klasiskas apdares veidolā, gan tās izmantojumam mūsdienu komponistu oriģinālmūzikā. Koncerta programmā ietverti galvenokārt Kurzemes komponistu skaņdarbi. Dziesmu svētkus ar savu klātbūtni pagodinās vairāku skaņdarbu autori – Pēteris Vasks, Jānis Lūsēns, Kārlis Lācis, Raimonds Tiguls, Uģis Prauliņš un citi.

Koncertā galvenokārt uzstāsies jauktie kori, bet ar atsevišķiem skaņdarbiem koncerta programmu kuplinās arī sieviešu un vīru kori. Koncertu bagātinās arī dejotāju, pūtēju orķestru, “Alsungas dūdinieku” un “Suitu sievu” uzstāšanās. Kopkora skanējumu krāšņāku darīs solisti Ance Krauze, Aira Rūrāne, Laura Teivāne un Juris Vizbulis. Pavadījumu skaņdarbiem nodrošinās mūziķi Jāņa Strazda vadībā. Kopkori koncertā diriģēs dažādi diriģenti, tostarp Kurzemes koru apgabalu virsdiriģenti. Kā goda virsdiriģents koncertā piedalīsies Skrundā dzimušais Edgars Račevskis, kuram šogad apaļa jubileja – 80 gadu, un svētkus ar savu klātbūtni pagodinās arī Maestro Gido Kokars. Noslēguma koncertu vadīt uzticēts kurzemniekiem, Dailes teātra aktieriem Ērikai Eglijai un Gintam Grāvelim.  

Kurzemes Dziesmu svētku koncerta mākslinieciskā vadītāja ir XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un Liepājas koru apriņķa virsdiriģente, Liepājas Universitātes profesore Ilze Valce, deju kolektīvu virsvadītāja – Ramona Irbe, bet pūtēju orķestru virsdiriģents – Artūrs Maculēvičs. Koncerta režisore ir Nellija Kleinberga, bet scenogrāfiju veido Juris Gals.

Svētku programma:

12.00 Folkloras kopu koncerts Rātslaukumā,
14.00 Pūtēju orķestru koncerts Pilsētas dārzā,
18.30 svētku dalībnieku gājiens no Rātslaukuma,
19.00 Kurzemes Dziesmu svētku noslēguma koncerts Pilsētas estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti