XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

"Saulesvijas" reportāža: Siguldas novads

XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

"Saulesvijas" reportāža: Saulkrastu novads

Bērnu radošums un izdoma izstādē "Radi rotājot"

Bērnu radošums un izdoma dziesmu svētku izstādē «Radi rotājot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laternas, dažnedažādi kroņi, koka somas, māla trauki, latvju raksti no klipšiem, ar ko ierasti aizdara tējas vai maizes maisiņus, un turpināt varētu vēl līdz pustūkstotim vienību. VEF Kultūras pilī izbaudāma viena no retajām Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku klātienes norisēm – bērnu un jauniešu darbu izstāde “Radi rotājot”. Tur iespējams pārliecināties, ka radošumam un izdomai robežu nav.

“Vai tiešām šo radījuši skolas un pirmskolas vecuma bērni un tikai daži no viņiem mācās mākslas skolā?” pārsteigumā pajautās ne viens vien VEF Kultūras pils apmeklētājs. Te trīs ēkas stāvos pie sienām, speciālos stendos un vitrīnās izkārtoti 550 Latvijas skolēnu darbi. Starp tiem arī bērnu un jauniešu centra “Daugmale” audzēknes Elizabetes Brauķes  veidotā stikla mozaīka, kas pēcāk mājās pievienosies citiem viņas darbiem. 

Elizabete stāsta, kā mozaīka tapa: “No sākuma bija tas nosaukums – “Radi rotājot”, un tad mēs sākām domāt ar skolotāju. Tad mēs izdomājām, ka varētu paņemt pūra lādes rakstus. Skatījāmies dažādus pūra lādes rakstus, iepatikās Priekules pagasta pūra lāde, un paņēmām tās rakstu.”

Izstāde ir viena no retajām skolēnu e-dziesmusvētku norisēm, kas lūkojama bez virtuāla attāluma, proti, klātienē, un kuras eksponāti radīti vēl pirms pandēmijas.

Projekta vadītāja Sandra Mieze skaidro:

“Pamatuzdevums bija, ka latvietis rotā gan dabā, gan mājās, gan ap sevi, gan viņš mēģina izrotāt traukus un tā tālāk, tāpēc arī tie darbi ir tik dažādi un tik interesanti.”

Kad bija tapis izstādes nosaukums, uzdevums un nolikums, skolēni visā Latvijā radīja ap pusotru tūkstoti darbu. Tam sekoja žūrijas grūtais atlases darbs. Bērnu un jauniešu centra “Daugmale” stikla pulciņa “Mozaīka” vadītāja Ilze Rimicāne stāsta, ka ar pārējām žūrijas kolēģēm, apbraukājot visus Latvijas novadus un izraugoties eksponātus izstādei, vadījusies pēc pamatpostulāta – radošums, oriģinalitāte, kvalitāte.

“Mēs esam strādājušas arī starptautiskās žūrijās un jūtam to radošumu, kas bērnos ir iekšā, un tos visvisvisveiksmīgākos, es negribu teikt “vislabākos”, bet visveiksmīgākos, mums tomēr izdodas atlasīt,” stāsta Ilze Rimicāne. “Ir gan tradicionāli, gan amatnieciski darbi, jau pamatvērtības kā māls, māla trauki, un ļoti arī šogad pārsteidza modernās tehnoloģijas – mums ir arī 3D darbiņš, un vienmēr arī priecē, ka no otrreizējiem materiāliem var izveidot fantastiskus mākslas darbus.”

Izstādes mūžs klātienes formātā nav garš – darbi VEF Kultūras pilī aplūkojami līdz 15. augustam. Taču top arī digitāls un taustāms katalogs, kur šos darbus varēs skatīt krietni ilgāk.

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viena līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti