Panorāma

"Tautumeitas" uzstājas Glastonberijas festivālā

Panorāma

Panorāma

Brīvprātīgie pako maisus Dziesmu svētku dalībniekiem

Brīvprātīgie pako maisiņus 41 tūkstotim Dziesmu un deju svētku dalībnieku

Pirmdien, 26. jūnijā, jau no agra rīta Ķīpsalas izstāžu hallē sākusies rosība. Dziesmu un deju svētku brīvprātīgie palīgi sākuši pakot svētku dalībnieku somas jeb plecā uzliekamus maisus. Katrā jāieliek deviņas dažādas lietas, tostarp uzpildāma ūdens pudele, rokasgrāmata un pat lūpu balzams.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Lai nodrošinātu svētkus 41 tūkstotim dalībnieku, palīgā nāks tūkstotis brīvprātīgo. Viņu vidū ir gan skolēni, gan seniori, kuri vismaz šādi vēlas vēlreiz piedzīvot svētku sajūtu.  

Jau no pulksten 7.45 rītā brīvprātīgie piepilda maisiņus, ko saņems visi svētku dalībnieki. Maisā ir dažādi informatīvi materiāli, arī dalībnieka nozīmīte un ūdens pudele. Vienā maiņā strādā 60 cilvēki. Darbs rit trijās maiņās līdz pat astoņiem vakarā.

Rūdolfs Zvagūzis stāsta, ka bija brīvprātīgais arī pagājušajos Dziesmu un deju svētkos, un "te nekas nav grūti, jāstrādā un gandarījuma sajūta nenovērtējama".  

Brīvprātīgā Aiva Kalve stāsta, ka nāk palīgā pirmo reizi, lai varētu citādi piedalīties svētkos.  

Edgars Haks bijis svētkos kā skatītājs, kā dalībnieks piedalījās tikai jauniešu dziesmu svētkos, "dejot neiemācīšos, tagad dodu savu darbu".

Dziesmu svētku brīvprātīgā Sarmīte Plūme savukārt stāstīja, ka pieteicās par brīvprātīgo, "jo es sapratu, ka es savā apzinīgajā mūžā nebūšu dalībniece, jo no 15 gadu vecuma esmu bijusi iekšā, vēlāk vadījusi deju kolektīvu, nu es taču nevar palikt malā".

Šajos svētkos brīvprātīgos varēs pazīt pēc zaļa krekla ar sirsniņu virsū. Viņi šo darbu arī dara no sirds, bez atlīdzības. Pretī saņemot bezmaksas ēdināšanu un iespēju noskatīties noslēguma koncertu, ja vien pašiem tajā nebūs jāstrādā.

"Šodien pirmā lielā diena, tiek pakoti 41 000 maisiņu, kas tiks dalīti svētku dalībniekiem," stāsta Dziesmu un deju svētku brīvprātīgo koordinatore Monta Tīģere.

"Mums tiešām ir cilvēki vecumā no 16 līdz 80+ gadiem, visa demogrāfiskā vecuma līnija. Daudzi ir bijušie svētki dalībnieki. Emocijas, draugi, svētku sajūta un iesaiste svētkos. Vairāki saka, ka ir baudījuši svētkus kā skatītāji, bet grib būt soli tuvāk," stāsta Monta Tīģere.

Kopumā brīvprātīgo darbam pieteicās 1700 interesenti, ar visiem notika grupu intervijas, taču daudziem plāni mainījās un tagad zināms, ka brīvprātīgo rindās strādās 1000 cilvēku. Viņi visu svētku laiku atradīsies notikumu vietās un atbalstīs dalībniekus un skatītājus.  

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti