Kultūra

Svētdien gaidāmi atvēršanas svētki grāmatai "Džūkste cerību Latvija"

Kultūra

Izstādes vasaras mistēriju un paēnas rāmuma noskaņās

Latvija pirmo reizi piedalās Londonas Dizaina biennālē

Skaidra doma, tīrs vēstījums: Latvija Londonas Dizaina biennālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šodien Londonā atklāj otro Londonas Dizaina biennāli (London Design Biennale, LDB), kas ir pilsētas Dizaina festivāla viens no centrālajiem notikumiem un kurā Latviju pārstāv ekspozīcija “Matter to Matter”. Tās autors ir jaunais dizainers Artūrs Analts no dizaina studijas "Variant Studio". Latvija šajā vērienīgajā dizaina nozares forumā piedalās pirmo reizi.

Artūrs Analts (1991)

Latviešu dizainers un mākslinieks. Pēc tēlniecības studijām Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā (2011) veiksmīgi absolvēja prestižo Centrālo Sentmārtina Mākslas un dizaina koledžu Londonā (Central Saint Martins College of Art And Design, University of the Arts, 2014), kur specializējies produktu dizainā. 2013. gadā kopā ar Rūdolfu Strēli nodibināja internacionālu un starpdisciplināru dizaina studiju “Variant”, kas darbojas gan Rīgā, gan Londonā.

Analts realizē savas idejas dizainā, tēlniecībā, arhitektūrā, grafikā, objektu un izstāžu dizainā. Izstādēs piedalās kopš 2013.gada. Pēdējos gados mākslinieka radītie objekti ieguvuši pirmās vietas dažādos konkursos. Autora darbi atrodas LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumā un vairākās privātās kolekcijās visā Eiropā. Jaunākās izstādes Analtam notikušas “Atelier Lachaert Dhanis” Tielrodē (Beļģija) un Karaliskajā mākslas akadēmijā Londonā (Lielbritānija).

Artūra Analta darbos kritiski tiek analizēti politiskie, kultūras un vides jautājumi. Viņa objekti tiek radīti padziļināta pētījuma balstītā procesā, ņemot vērā inovatīvus materiālu, jaunu tehnoloģiju, ražošanas tehnikas un mēroga eksperimentus. Mākslinieka metodoloģija ir konsekventa – katra darba tēma nosaka tā materiālu un formu, bet rezultāts vienmēr ir emocionāli spēcīgs.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska, kura atbild par Latvijas ekspozīcijas projektu kopumā, atvērusi Londonas Dizaina biennāles mājaslapu, kas sākas ar Artūra Analta darba pieteikumu:

"Mēs esam redzami pirmajā lapā! Bet ceļš ir garš, un tas sākās vairāk nekā pirms diviem gadiem. Kultūras ministrija deleģēja muzeju strādāt pie šī projekta - rīkot metu konkursu un koordinēt dalību šajā pasaules dizaina forumā. Projektu iekļāva arī Latvijas valsts starptautiskajā simtgades programmā."

Inese Baranovska stāsta, liela nozīme bijusi tam, ka muzejs pirms trijiem gadiem iesaistījies starptautiskā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju tīklojumā, kas tad arī pavēris iespēju Latvijai piedalīties Londonas Dizaina biennālē, kuras temats šogad ir “Emocionālie stāvokļi”.

"Tā ir tāda vārdu spēle „Emotional States” – tie ir gan emocionālie stāvokļi, gan "state" – valsts, tātad, valstiska institūcija. Un tas vēstījums - mūsu ļoti racionālajā laikā, tehnoloģijas attīstās ar neiedomājamu ātrumu, tieši cilvēciskās emocijas ir tās, kas ir ļoti nepieciešamas , lai pasaulē saglabātu līdzsvaru. Dizains ir tā cilvēka labbūtību labsajūta. Artūra Analta projekts pārsteidza ar tādu domas skaidrību un vēstījuma tīrību," stāsta Baranovska.

Artūrs Analts ir jauns dizainers, kurš beidzis Centrālo Svētā Mārtina Mākslas un dizaina koledžu Londonā un plašāku ievērību izpelnījās viņa diplomdarbs – metāla kāpnes "Led Zeppelin". Dizainera vārds saistīts arī ar ekstravaganto "Rižskij samogon" ražotni, kas arī bija izvirzīta vairākām balvām. Artūra Analta ekspozīcijas pieteikums jau paguvis piesaistīt nozares profesionāļu un mediju uzmanību Lielbritānijā.

"Darbs ir veikts. Nav bijis vienkārši. Šī Londonas Dizaina biennāles koncepcija atšķirībā no Milānas lielajiem festivāliem – paredz, ka ekspozīciju pamatā nav lietu parāde, jo izstāde pamatā ir konceptuāla, šeit par dizainu domā daudz plašāk," norāda Baranovska. 

Pats mākslinieks rāda savu veikumu: "Re, kur ir tā siena. Tā strādā, ja telpā mitrums ir 50 procentu. Es tagad uzrakstu. Tas notek, un pēc pāris minūtēm uzraksts pazudīs."

Skatam paveras zaļa stikla siena, kura noraso. Tās augstums ir 2 metri 60 centimetri , bet platums 7 metri. Siena tek, un pieskaroties uz kondensāta klātās virsmas rodas nospiedums, kas lēnām izplūst un izdziest.

Artūra Analta instalācijas siena
Artūra Analta instalācijas siena

"Es dzīvoju Londonā, un man ir ļoti sliktas kvalitātes logs, uz kura no rīta veidojas kondensāts. Pa dienu, kad strādā, viss pazūd. Man brālis bija atbraucis ciemos, viņš ir pavārs un agri ceļas. Pēc laika, kad viņš jau aizbraucis un man no rīta arī agri jāceļas uz tikšanos - uztaisu brokastis, apsēžos pie galda.Un parādās sejiņa, kuru man brālis man uzzīmējis. Fantastiski. Viņa jau Londonā nav, bet parādās arī atmiņas. Tajā laikā man arī vecmāmiņa bija nomirusi, un tas arī lika aizdomāties par daudz ko. Konkrētajā mirklī cilvēka nav, bet te - uz loga, viņa pēdas parādās. Un es to gribēju pārvērst mākslas darbā," par ieceres rašanos stāsta mākslinieks. 

Šobrīd pēc izskata vienkāršā stikla pamatne pārtapusi par interaktīvu vietu saziņai, izmantojot zināmo fizikālo parādību – kondensāciju. Analts uzskata, ka tas ir veiksmīgs piemērs, kas raksturo, kā daba sadzīvo ar mūsdienu tehnoloģijām:

"Tā ideja par to, kā mēs esam šeit – bez dabas tas vispār nenotiktu, kondensāts dabīgi veidojas, bet tas nerastos šajā telpā, ja nebūtu tās mūsdienu tehnoloģijas. Un tiešām šajā panelī ir izmantots tik daudz rasējumu, programmu, lai vispār tā siena strādātu. Dizainā ir svarīgi pastāstīt, ko tu dari, lai komanda saprastu, uz kādu mērķi mēs ejam un kas mums jāsasniedz un, ja tev vajag palīdzību - dod man ziņu! Un šajā projektā ir ļoti daudz tādu cilvēku."

Artūrs Analts darbā pie instalācijas
Artūrs Analts darbā pie instalācijas

"Svarīgi ir tas, ka Artūrs Analts ir jauns dizainers, un Londona viņam paver fantastisku perspektīvu nākotnē. Bet tomēr galvenais varonis šeit ir Latvija. Tāda tīra manta, kas man šajā “Matter to Matter” projektā imponē. Priecājos un esmu lepna, ka tas ir mūsu muzeja projekts," stāsta Baranovska. 

Rīt Londonas dizaina biennāle Somerseta namā durvis vērs apmeklētājiem. Artūrs ir izdomājis, ka Latvijas stikla sienu viņi varēs vērot, izmantojot arī īpašu solu, kas radīts no visām Latvijā augošajām koku sugām. Bet 18. septembrī visi aicināti uz Latvijas dienu biennālē.

Artūra Analta instalācijas video pieteikums:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti