Pagarina iepirkuma konkursu par VEF Kultūras pils rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Plānots, ka šī gada oktobrī beidzot varētu sākties daudzus gadus gaidītā VEF Kultūras pils rekonstrukcija un renovācija. Jau šonedēļ vajadzēja noslēgties iepirkuma konkursam, taču Rīgas domes Īpašuma departaments pēc būvnieku lūguma to pagarinājis līdz 18.augustam. Departamenta vadība sola, ka tas procesu neaizkavēs un darbi tiks uzsākti plānotajā laikā.

Rekonstrukciju plānots paveikt pusotra gada laikā un atjaunoto ēku atklāt 2017.gadā. VEF Kultūras pils darbinieki šobrīd pako mantas un gatavojas pārvākties, bet pagaidām ir neziņā, kādas telpas viņiem tiks piedāvātas.

VEF Kultūras pils direktore Ženija Katkovska rāda, kāds šobrīd izskatās ēkā esošais VEF rūpnīcas muzejs, kas ir drīzas pārvietošanas gaidās. Līdzīga aina vērojama arī citās telpās. Suvenīru zālē, piemēram, tikko demontēts šīs zāles iespaidīgais dekors – vara ozols, kas visus gadus rotājis zāles sienu:

„Mēs to sanumurējām, nofotografējām, demontējām, re, kur visas kastes, kas ir sataisītas. Kad atgriezīsimies atpakaļ šajās telpās, katrā ziņā tam ozolam vietu mēs atradīsim. To mēs nedodam metāllūžņos, bet saglabājam paši."

Ženija Katkovska ir gandarīta par beidzot gaidāmo rekonstrukciju, kas solīta jau tik daudzus gadus, tai pašā laikā viņā ir satraukums par iepirkuma konkursa termiņa pagarināšanu, jo tas rada bažas, vai ēkas atjaunošana tiks uzsākta plānotajā laikā.

„Tas ir visiem skaidrs, ka ziemu mēs te nevaram vairs pārlaist. Visas caurules ir kā siets, un, ja būs sals, tad būs plūdi un plīsumi. Tagad jau mēs ciešam no ūdens. Kad te bija tā lielā lietus šturme, es stāvēju – nu raudi vai dziedi – kad tev stūrī no abām pusēm pilnīgi kā ūdenskritums nāk lejā. Nu, drausmīgi. Tik spēj paraut malā mantas, kas tur atrodas,'' piedzīvoto atstāsta Ženija Katkovska.

Kultūras pils mākslinieciskajiem kolektīviem teju visiem jau atrastas telpas, kur tie mitināsies renovācijas laikā, bet vēl nav skaidrības, kur izvietos milzīgo unikālo mantu klāstu, kas atrodas ēkā.

„Mēs jau domājām, ka varēsim jūlijā kādu daļu savu mantu aizvest, jo tiešām tur ir unikāli priekšmeti. Unikālas kāpnes un podestūra, tādas lietas, ko mēs ārā nemetīsim. Mums ir desmit flīģeļi, desmit klavieres, bet nav nekādas skaidrības, kurā telpā tās tiks izvietotas. Tā kā neko mēs neesam izveduši, mēs sēžam kā uz čemodāniem," saka Ženija Katkovska.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs stāsta, ka iepirkuma konkursa termiņš pagarināts pēc būvnieku lūguma, jo objekts ir ļoti sarežģīts un viņiem vajadzīgs vairāk laika, lai sagatavotu pilnvērtīgus piedāvājumus. Taču Burovs sola, ka termiņa pagarinājums plānoto darbu grafiku neaizkavēs:

„Mēs pagarinājām piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 18.augustam, bet vēlreiz es gribu pateikt, ka mūsu scenārijs paliek spēkā, proti, oktobrī vajadzētu uzsākt būvdarbus."

Pēc Burova teiktā, telpas, kur rekonstrukcijas laikā tiks izmitināti kultūras pils kolektīvi, darbinieki, kā arī izvietots lielais priekšmetu klāsts, ir sagatavotas, un tiklīdz noslēgsies iepirkuma konkurss – sāksies arī pārvākšanās.

„Telpas ir, piedāvājumi ir. Protams, dažas telpas vajadzētu pielāgot un veikt tajās kosmētiskos darbus. Kultūras pils darbiniekiem laiks ir. Ja mēs oktobra sākumā plānojam uzsākt darbus, tad viņiem ir reāli divi mēneši, lai aizietu uz citām telpām," teic Burovs.

Ēkas rekonstrukcija un renovācija izmaksās aptuveni 13 miljonus eiro, bet plānots, ka pusi no nepieciešamās summas Rīgas pašvaldība saņems no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem. Atbalsts finansējuma saņemšanai ir gan no kultūras ministres, gan no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un atbildīgajām amatpersonām.

Darbus iecerēts pabeigt pusotra gada laikā no līguma noslēgšanas brīža, Oļegs Burovs pieļauj, ka tas notiks vēl pirms Latvijas simtgades.

„Mēs plānojam objektu svinīgi nodot, uzdāvināt Latvijas tautai uz 4.maiju 2017.gadā. Faktiski līdz svinīgajai nodošanai mums paliek 22 mēneši," sola Oļegs Burovs.

VEF Kultūras pils darbību uzsāka pirms 55 gadiem, un ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar 45 mākslinieciskajiem kolektīviem, kā arī studijām un interešu klubiem, kuros darbojas ap 3000 cilvēku.

Kapitālais remonts ēkā nav veikts kopš tās uzcelšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti