Kultūras ziņas

Mūžīgie svētki – starpkaru laika gars

Kultūras ziņas

"Padomju gadi" Aizkrauklē

Digitāli prezentē RTU studentu modes kolekcijas

Kā mainīsies mode? Jaunie modes dizaineri prezentē savas kolekcijas īsfilmās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

10. jūnijā ar Latvijā nebijušu ciklu savu studiju procesu Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) noslēgs jaunie modes dizaineri. Tā kā tradicionāla modes skate šobrīd nav iespējama, režisors Papa Chi katrai kolekcijai radījis modes īsfilmu, prezentējot dizaineru tērpus jaunā formātā. Virzība – tāds tematiskais ietvars dots jaunajiem modes māksliniekiem.

RTU Dizaina tehnoloģiju institūta lektore Agnese Volmāre skaidro: “Kur šis [virziens] ved? Kā mainīsies mode? Kā mainīsies sabiedrība? Un tad šī tēma “virzība” – tas bija tieši tāds jautājums drīzāk katrai studentei, katram jaunajam dizaineram, kur virzās. Un katra kolekcija ir tieši par to viņu redzējumu.”

Kolekciju tapšanu, protams, ietekmējusi arī pandēmija ar ilgstoši slēgtiem audumu veikaliem, kā arī izmaiņas sabiedrības paradumos – kolekcijas iekļauj mājas tērpus, modi no ilgtspējīgiem materiāliem, apspēlēta arī vīrusa tēma.

Modes dizainere Rebeka Erdmane stāsta: “Kādam cilvēkam no malas liekas, ka mode – tas uzreiz ir kaut kas ekstravagants un grandiozs, un kliedzošs, bet mēs – jā, īstenībā, skatoties uz visu kopējā kursa kopbildi, man liekas, ka mēs esam meitenes, kas radījušas vairāk ikdienas valkājamo modi.

Varbūt tas ir tas, kā mēs gribam redzēt mūsu pretimnācēju uz ielas, kurš valkā mūsu tērpu.”

Studiju procesā iegūtā pieredze likta lietā ne tikai diplomdarbu veidošanā, bet arī savu uzņēmumu attīstībā. Jaunā māksliniece Natālija Jermolajeva atklāj, ka jau bija nodibinājusi savu modes zīmolu, nesaprotot neko no modes jēdziena un kā tā darbojas, kā tērpi tiek šūti, ražoti, un RTU apguvusi šos principus, lai varētu arī ražot, ne tikai radīt mākslu.

Tradicionāli diplomdarbu izrādīšana notiek klātienē kā klasiska modes skate, bet, pielāgojoties šodienas apstākļiem, rasts cits risinājums.

“Brīnišķīga doma, īstenībā inovatīva ideja, kas līdz šim nav Latvijā bijusi, un tās ir modes īsfilmas, ka katra kolekcija, katrs šis kolekcijas koncepts tiks parādīts stāstā,” skaidro Volmāre.

Kolekciju īsfilmas tiks prezentētas septiņos vakarā, un tās iespējams vērot “L’Officiel Baltic” digitālajā platformā no mākslas galerijas “LOOK!”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti