«Jaunais Eiropas Bauhaus» Dienvidlatgalē – veido kopienas un renovē vēsturiskas ēkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ Daugavpilī un Līvānos notiek izglītojoši pasākumi par kustības "Jaunais Eiropas Bauhaus" darbības mērķiem un virzieniem. Tieši vietējās kopienas, kas bieži vien bez finansējuma īsteno lokāli ļoti nozīmīgus projektus, transformēs "Veco Eiropu", uzskata kustības "New Bauhaus" vēstnieks Jānis Ķīnasts. Arī Daugavpilī aktīvi darbojas vietējās kopienas, turpinot realizēt idejas, kas nav guvušas atbalstu lielākos projektu konkursos. "Jaunā Bauhaus" ideju Daugavpilī vērtē atzinīgi.

ĪSUMĀ

  • Kustība "Jaunais Eiropas Bauhaus" apvieno dažādas nozares, lai sasniegtu "zaļā kursa" mērķus.
  • Pasākumos Dienvidlatgalē kustība "Jaunais Eiropas Bauhaus" iepazīstina ar pamatprincipiem. Svarīgi atjaunot veco, nevis būvēt jaunu. Tāpat jāveido vietējās kopienas ar "jaunu domāšanu". Daugavpilī jau ir vairākas.
  • Daugavpils cietoksnī atjaunotas divas vēsturiskas ēkas – Rotko centrs un Inženieru arsenāls. 
  • "New Bauhaus" vēstnieks Jānis Ķīnasts tikās arī ar jauniešiem, sarunājās par pieredzi un nākotnes sapņiem.
  • 8. decembrī Daugavpilī notiks lekcija par arhitektūras mantojumu un to transformāciju. Paredzētas arī ekskursijas cietokšņa atjaunotajās ēkās.

Kustība "Jaunais Eiropas Bauhaus" apvieno dažādas jomas un spēcina kopienas

KAS IR BAUHAUS

"Bauhaus" - mākslas virziens Vācijā, kas bija vērsts uz kombinēto amatniecību un tēlotājmākslu. Tās pamatideja bija apvienot arhitektu, mākslinieku un amatnieku radošos spēkus un zināšanas. Šo virzienu 1918. gadā izveidoja vācu arhitekts Valters Gropiuss.

"Bauhaus" ir skola, kustība vai parādība, nereti dēvēta par modernisma laboratoriju. Askētisks dizains, vienkāršība un efektivitāte - ar šiem paņēmieniem "Bauhaus" vēlējās mainīt „jauna cilvēka” dzīvi. "Bauhaus" skola radās tūlīt pēc Pirmā pasaules kara un atstājusi paliekošu iespaidu.

"Jaunais Eiropas Bauhaus" ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus.

Kustība "Jaunais Eiropas Bauhaus" aicina pārslēgties uz citādu domāšanu un ikdienā ieviest jaunas darbības. Kustības vēlas apvienot dažādas savstarpēji saistītas nozares, spēcinot vietējās kopienas un realizējot sabiedrības iesaisti un līdzdalību visos līmeņos. Tas nozīmē, ka "Jaunais Bauhaus" ar idejas atbalstītājiem nepārtraukti sarunājas par to, kā mēs varētu mainīt to, kā mēs dzīvojam kā sabiedrība. "Jaunais Bauhaus" palīdz īstenot arī "zaļo kursu".

Latvijā Kultūras ministrijas paspārnē darbojas arī  "Jaunā Eiropas Bauhaus" kontaktpunkts, kas ir daļa no tīkla visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Dienvidlatgalē Jauno Bauhaus vērtē atzinīgi

Otrdien, 29. novembrī, Augšdaugavas novada kultūras centrā "Vārpa" notika informatīvs seminārs – diskusija par "Jauno Eiropas Bauhaus", kur dažādu jomu speciālisti guva plašāku informāciju par tā darbību, virzieniem un nozīmi vietrades procesos. Jēdzienu "vietrade" Latvijā ieviesis Jānis Ķīnasts, kas ir pilsētvides plānotājs un dizainers, kā arī Cēsu Pluriversitātes kurators un "New Bauhaus" vēstnieks. Viņaprāt, "Eiropas Jaunais Bauhaus" plāno transformēt "Veco Eiropu", lai "zaļo kursu" iedzīvinātu praksē un visos līmeņos, sākot jau ar vietējo kopienu stiprināšanu un beidzot ar ilgtspējīgu demokrātisko procesu veidošanu.

Ķīnasts sacīja, ka klimata krīze, ģeopolitiskā struktūra un tamlīdzīgi procesi neapšaubāmi skar mūs katru. "Šis ir īstais laiks, kad par to runāt, jo jāņem vērā visas tās radikālās pārmaiņas, kas mums tuvojas un mēs tajā visā jau esam iekšā, un jādomā, kā tas atsauksies vietējā līmenī," uzsvēra Ķīnasts.

LSM pamanīja, ka sanākušie Daugavpils apkaimes iedzīvotāji "Jaunā Bauhaus" ideju bija mēģinājuši pielietot jau iepriekš, bet tagad ir labāka izpratne.

Vēsturnieks un arhitektūras pieminekļu eksperts Artjoms Mahļins (Latgales partija) LSM stāstīja, ka šobrīd Latgales teritorijā strādā ar kultūras mantojuma pielāgošanu jaunām funkcijām un "Jaunā Bauhaus" metodes ir daudz veiksmīgākas par pašreizējo birokrātiju, kas ikdienā "spiež" no visām pusēm.

Jaunā Bauhaus pamatprincips – atjaunot veco, nevis būvēt ko jaunu – sākts pielietot Daugavpils cietoksnī. Te atjaunotas 2 vēsturiskas ēkas, izveidojot Marka Rotko mākslas centru, kā arī nupat atklāto Tehnikas un industriālā dizaina centru "Inženieru arsenāls".

"Ir jāceļ viss kājām gaisā un jādomā, kā strādāt mūsu kolektīvos, gan kā jāstrādā ar apkaimēm – ar iedzīvotājiem, lai tas rezultāts būtu veiksmīgāks un mūsdienīgāks.

Tas ir tas attīstības virziens! "Bauhaus" piedāvā savu metodi. Tā ir diezgan populāra Eiropā, bet mēs to vēl neprotam. Tāpēc šādi semināri ir ļoti vērtīgi, lai mēs visi kopā varētu domāt tajā virzienā," teica Mahļins.

Latgalē iezīmējas kopienas ar jaunu domāšanu

"New Bauhaus" vēstnieks teica, ka cilvēki bieži vien nespēj atmest "veco domāšanu" un viņus savā ziņā var arī saprast. Nevar neņemt vērā sarežģīto ģeopolitisko situāciju. Arī pandēmijas laikā izveidojies ieradums liek cilvēkiem norobežoties gan pārnestā nozīmē, gan arī burtiski. "Mums apkārt tagad notiek kaut kas tāds, kas vēl pirms 3 gadiem šķita neiedomājami, bet tagad ir ikdiena. Piemēram, bēgšana vai ēku slēgšana apkures rēķinu dēļ.(..) "Bauhaus" ir par to, ka jātiek vaļā no vecā un jāveic radikālas pārmaiņas," sacīja Ķīnasts, piebilstot, ka vajag jaunu procesu, lai kaut kas mainītos. Nepieciešams "iekustināt" tikai 10 procentus cilvēku, un viņi mainīs pārējos tūkstošus.

"Ko es te un tagad varu darīt lietas labā. Kopienas, kas pievelk cilvēku grupas, ir atslēgas vārds. 

Kopiena var izdarīt kaut ko tādu, pēc kā "brēc" apkārtne," sacīja Ķīnasts.

"Es vienmēr priecājos un cenšos atdot visu sevi kaut nelielam cilvēku skaitam (..) Pasaule un vēsture ir pilna ar piemēriem, kad nelielas cilvēku grupas spēj veidot lielus notikumus. (..) Vislielākā kopība ir tajā, ka mēs atšķiramies," teica Ķīnasts, piebilstot, ka "mēs mācāmies tikai tad, ja esam kopā! Nepietiek tikai ar datoru un internetu."

Biedrība "Cita Daugavpils" ir viena no vietējām pilsētas kopienām, kurā darbojas arī Inga Belousa. Kopiena radās pēc tam, kad projekts "Daugavpils – Eiropas kultūras galvaspilsēta" neguva cerēto atbalstu. Darba grupa apvienojās biedrībā un plāno jau janvārī pārskatīt projekta idejas, kuras iespējams īstenot.

"Lai tās nav kā plauktā smuki nolikta grāmata un mēs priecīgi uz to skatāmies, bet, pirmām kārtām, kā to visu īstenot. Varbūt ne visu, bet atlasīt svarīgākās lietas, kas gan pilsētas iedzīvotājiem, gan kuratoriem liekas, ka – jā, tas ir tas, ko nevajadzētu pazaudēt!" teica Inga Belousa, kas aktīvi darbojas arī biedrībā "Zaļā brīvība" un Daugavpils cietokšņa kopienā. Šīs kopienas ne vien realizē dažādas projektu aktivitātes, bet arī nebaidās paust savu viedokli par aktuālo. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Sarunas ar jauniešiem par nākotni

Trešdien, 30. novembrī, "New Bauhaus" vēstnieks Jānis Ķīnasts tikās arī ar jauniešiem Līvānu 1. vidusskolā. Tā bija saruna ar citu paaudzi, kas domā citādāk. Ķīnasts pieļauj, ka stāsts par "Jauno Bauhaus" viņiem varētu būt mazāk aktuāls kā saruna par to, ko viņi ikdienā pieredz un par ko sapņo.

"Uzaugt gadsimtā, ko raksturo ne vien klimata krīze un tehnoloģiju uzvaras gājiens, bet arī neattaisnojami un asiņaini kari, ir netaisni. (..) Tomēr mūsdienu jaunatne atšķiras no iepriekšējām ar to, ka ir daudz labāk informēta, izglītota un iesaistīta, lai arī tā pirmajā mirklī varētu nešķist," sacīja Ķīnasts. "New Bauhaus" vēstnieks atzina, ka caur sarunām ar jauniešiem jāmēģina izdibināt,

kā likt lietā jaunības maksimālismu, lai tā vietā nāktu darba un radīšanas piepildīts minimālisms un pietāte pret saviem un citiem resursiem, lai radītu nākotni, kurai ir nākotne. "Tā arī ir visa ilgtspējas sāls," teica Ķīnasts.

Ķīnasts atzinās, ka arī pats joprojām ir savas vietas meklējumos, bet pieņēmumos balstītas darbības ir bīstamas. "Svarīgi ir būt godīgam pret sevi un citiem (..) Demokrātija pārstāj strādāt nevis tad, kad to aizliedz, bet tad, kad par to pārstāj rūpēties. Tāpēc es domāju, ka labākais, ko mēs varam darīt, lai būtu gatavi radikālajām pārmaiņām, ir ikdienā par viņu parūpēties arī nelielā sadzīviskā līmenī. Vajag jaunu procesu!" sacīja "New Bauhaus" vēstnieks. 

"New Bauhaus" vēstnieks Jānis Ķīnasts LSM stāstīja, ka pēc "Jaunā Eiropas Bauhaus" metodes Eiropā šobrīd jau darbojas vairāk nekā 1100 projekti. "Mums vēl ir krietna deva problemātiska mantojuma. "Jaunais Bauhaus" nav nekas jauns un nav tikai par arhitektūru. Tas ir par to, ka jātiek vaļā no kaut kā veca, lai varētu veidot radikālas pārmaiņas. Bet Līgatnes papīrfabrika atdzims!" sacīja Ķīnasts.

Savukārt ceturtdien, 8. decembrī, Daugavpilī notiks "Jaunā Eiropas Bauhaus" lekcija par mantojuma transformāciju, mājokļiem, adaptīvu skatu uz to, kas ir mūsu rīcībā, un praktiskām arhitektu ekskursijām divās nesen atjaunotās Daugavpils cietokšņa ēkās. Ar lekcijām uzstāsies arī Latvijas Arhitektūras gada balvas ieguvēji. Pasākumā piedalīsies arī Eiroparlamenta deputāte Dace Melbārde (Jaunā Vienotība).

"Jaunā Eiropas Bauhaus" pasākumi Dienvidlatgalē notiek ar “Europe Direct Dienvidlatgale” centra atbalstu.

KONTEKSTS

Līdz 2023. gada 19. janvārim atvērta pieteikšanās Jaunā Eiropas Bauhaus projektu atbalstam "European Urban Initiative" (EUI) programmā. Šis ir pirmais uzaicinājums ar 50 miljonu eiro budžetu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, kas paredzēts būvniecībai, renovācijai, kultūras mantojuma transformācijai, ēku pielāgošanai jauniem mājokļiem un pilsētvides atjaunošanai saskaņā ar Jaunā Eiropas Bauhaus principiem.

Lai novērstu klimata pārmaiņas, ir nepieciešams ēku renovācijas vilnis, Eiropas Komisija rosina iesaistīt šajā procesā gan arhitektus, gan māksliniekus, gan arī plašāku sabiedrību, ar cerību radīt jaunu arhitektūras kustību – Eiropas "Bauhaus" – ilgtspējas un stila krustpunktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti