Panorāma

Pieprasītākā lata jubilejas monēta - stārķis

Panorāma

Lauksaimnieki atskatās uz paveikto

Jūlija Straumes mantojums Gruzijā

Gruzijas pirmajam dizainerim Jūlijam Straumem - 140

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viņu valdzināja kaukāziešu paklāji un gruzīnu tautas mākslas priekšmeti. Viņu, latvieti, uzskata par pirmo Gruzijas dizaineri. Jūlijs Straume ir viens no izcilākajiem latviešu lietišķās mākslas meistariem. Nākamgad tiks atzīmēta mākslinieka 140.dzimšanas diena. Lielākā daļa viņa radošā mantojuma glabājas Gruzijā.

Gruzijas tautas un lietišķās mākslas muzejs Tbilisi. Pirmajā stāvā apmeklētājus uzrunā portrets, zem kura latviešu valodā parakstīts "Jūlijs Straume", un Kaukāza tautu paklāju raksti, ko latviešu mākslinieks vāca, dzīvojot Gruzijā.

Pēc neveiksmīgiem darba meklējumiem Latvijā, Straume pieņēma Krievijas Zemkopības ministrijas piedāvājumu un 1908.gadā ieradās Gruzijā, lai strādātu par mākslinieku Kaukāza Mājamatniecības komitejā Tiflisā. Viņu uzskata arī par šī muzeja veidotāju.

Viņš centās izpētīt gruzīnu kultūru, labi to iepazina. Vāca, lai šis kultūras mantojums nepazustu. Tāds ir Straumes nopelns," norāda Gruzijas tautas un lietišķās mākslas muzeja direktors Dāvids Kiknavelidze.

Muzeja fondos biezās mapēs glabājas simtiem zīmējumu, skiču, fotogrāfiju. Lielos ruļļos uz milimetru papīra ir tehniskie zīmējumi, ko sūtīja uz darbnīcām, kur pēc tautas mākslas paraugiem auda paklājus vai izšuva.

"Tas ir ļoti nopietns un smalks darbs. Katru detaļu vajag ļoti smalki izzīmēt, lai apmeklētājs var redzēt tradicionālos kaukāziešu ornamentus, kurus viņš vāca pa fragmentiem no paklājiem," stāsta muzeja speciāliste Irma Gegidze.

Straume ormanentus meklēja ekspedīcijās Gruzijas ciemos, Armēnijas, Azerbaidžānas un Dagestānas aulos.

"Dagestānā vienā mošejā bija paklāji, kurus musulmaņi bija ziedojuši svētnīcai. Paklāji krājās viens uz otra, un pats apakšējais bija no 18.gadsimta. Pēc viņu tradīcijām, nevienam nebija tiesību šos paklājus mošejā fotografēt. Nezinu kā, bet Straumem izdevās kaut kā vienoties un nofotografēt," atklāj Gegidze.

Jūlijs Straume Gruzijā nodzīvoja 16 gadus, un tieši šeit glabājas viņa jaunrades mantojuma lielākā daļa. Viņa skices un zīmējumi ir muzeja zelta fonds.

Gruzīni īpaši lepojas ar kādu faktu. 1925.gadā Pasaules izstādē Parīzē Gruzijas mākslu pārstāvēja divi paklāji, kas ieguva atzinību. Viens no tiem bija Jūlija Straumes paklājs MIRI, kas saņēma zelta medaļu.

Nākamgad tiks atzīmēta Jūlija Straumes 140.dzimšanas dienu. Gatavojoties slavenā novadnieka jubilejai, šoruden muzejā materiālus vāca speciālisti no Gulbenes.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti