Kultūras rondo

Teātra festivāls "Zelta maska Latvijā"

Kultūras rondo

Ar izrādi-ekskursiju "Brīnuma skartie" darbu sāk radošā apvienība "Kvadrifrons"

Latvijas Dizaineru savienība ar izstādi svin 30. jubileju

Dizaineru savienības jubilejas izstāde atklāj Latvijas dizaina veidošanās procesu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vēl līdz 13.oktobrim Latvijas Dzelzceļa muzejā var apskatīt Latvijas Dizaineru savienības 30 gadu jubilejas izstādi.

"Izstāde nav pārāk plaša, bet mēs redzam gan vēsturi, gan šodienas sasniegumus. Lielāko daļu var apskatīt fotogrāfijās, bet ir arī mēbeles, keramika un citi izstrādājumi,” izstādi Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” raksturo mākslas vēsturniece, izstādes kuratore Edīte Bērziņa.

Jubilejas izstāde visā daudzšķautņainībā atspoguļo sarežģīto Latvijas dizaina veidošanās procesu trīsdesmit gadu garumā – gan pēdējos padomju gados, gan cauri valsts atjaunošanai līdz mūsu dienām. Skatītāji var aplūkot fotoattēlus, kas stāsta par vēsturiskiem mirkļiem un dizaineru darbiem.

"Kam ir apmēram stunda laika, var noskatīties dokumentālu filmu, kuras pirmā daļa stāsta par laiku 1987./ 1988.gadā, kad Dizaineru savienība tika dibināta, var redzēt, ko darīja dizaineri tajā laikā, kādos birojos strādāja. Pēc tam esam ielikuši interesantus kadrus, kā Dizaineru savienība atjauno ideju par Dizaineru savienības gada balvu 2008.gadā,” bilst Bērziņa.

Arī šogad oktobra sākumā ir piešķirtas Dizaineru savienības gada balvas trīs kategorijās: lietu dizains, interjera dizains un saziņas dizains, kā arī skolu un augstskolu konkursā. Ar rezultātiem var iepazīties Dizaineru savienības mājaslapā.

Jubilejas izstādes ekspozīcijā aplūkojami arī vairāki jau par leģendām tapuši Latvijas dizaineru Gunāra Glūdiņa, Valda Celma, Raimonda Cīruļa, Alda Circeņa, Jāņa Straupes un citu autoru darbi. Interesantu kolekciju sagatavojuši foto dizaineri Viļņa Auziņa vadībā.

"Foto dizaineri nāk klāja ar ekspozīciju, kurā cenšas parādīt, ar ko foto dizains atšķiras no tā, ko katrs varam izdarīt ar telefonu. Kādai būtu jābūt pieejai realitātei, skatījumam caur aparātu un pārējam, lai tavu darbu uzskatītu par foto dizainu,” norāda Bērziņa.

Latvijas Dizaineru savienība ir dibināta 1988.gadā.

"1987. gadā ne bez Latvijas dizaineru aktīvas darbošanās un atzīstamiem panākumiem tika nodibināta Padomju Savienības dizaineru organizācija, kur bija Latvijas nodaļa, un jau 1988.gada februārī mūsu dizaineri nodibināja savu organizāciju un paziņoja, ka vairs nav atkarīgi no lielās PSRS organizācijas."

Šobrīd Dizaineru savienībā darbojas 195 biedri no dažādām dizaina jomām.

Runājot par dizaina attīstību nākotnē Latvijā, dizainers Andrejs Broks atzīst, ka šobrīd dizaina izglītība ir cieši saistīta ar mākslas skolām un izglītības sistēma šobrīd mainās. Top jauna pieeja un jauni standarti, kā mācīt dizainu vairāk kā uzņēmējdarbību, kā saimniecisku darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti