Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

"Mīļākais" - izspēlē Anna Putniņa un Jānis Jarāns

Rotu dizaineres Annas Faniginas filozofiskās rotas

Annas Faniginas rotu zīmols «Verba» svin desmitgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šī gada novembrī savu desmitgadi svin Annas Faniginas rotu zīmols "Verba". Zīmola jubilejai tiek veltīta izstāde ar nosaukumu "Amnis Nulli Expugnabilis Astro" jeb "Upe, kuru neviena saule nespēj izkaltēt", kura līdz 6.decembrim skatāma Latvijas konceptuālā dizaina veikalā "Riija" Rīgā. Izstādē tiek prezentētas arī zīmolam "Verba" speciāli radītas ūdens glāzes.

Izstādes kompozīciju veido instalācija, kas simbolizēs laika upi, kas cauri gadiem nesusi vēstījumus ar īpašu nozīmi uz gredzeniem, auskariem un kuloniem. Par nosaukumu izstādei kalpo citāts no seno romiešu dzejnieka Stācija darba, tā ir populāra frāze, ko bieži uz saviem gredzeniem izvēlas zīmola cienītāji. Uzraksti, tradicionāli latīņu valodā, šoreiz parādās arī divās citās senās valodās - baltu zīmju un sengrieķu valodā.

""Verba" rotām dabiskums ir gēnos. Tās ir rotas, kuras ir dabiskas, kuras nav sadomātas, kuras tīri fiziski ir ļoti ergonomiskas, gan arī man šķiet, filozofiski tas ir tas, kas cilvēkam ir tuvs un nepieciešams, kas palīdz dzīvot," saka Anna Fanigina.

Simboliskajā straumē var izsekot un atcerēties zīmola pamata kolekciju rašanos: sudraba "Verba", ar pusdārgakmeņiem "Teres jeb "Noapaļots"", ar vienmēr iemīļotajiem lācīšiem "Ursis", ziemas kolekcija ar slīpētiem akmeņiem "Splendor" jeb "Mirdzošs" un dažādi sudraba priekšmeti no kolekcijas "Res" jeb "Lietas". Skatāmi arī kolekcijas "Electrum" gredzeni no antīkajā pasaulē izplatītā zelta un sudraba sakausējuma. Ekspozīcijā - arī pats pirmais "Verba" gredzens.

"Es paņēmu tās frāzes un fragmentus, kuri ir veltīti kustībai, Dievu labvēlībai - tādām lietām. Kustība arī pārnestā nozīmē. Katrs mēs virzamies pa savu maršrutu, pa savu jūru," saka rotu dizainere.

Tomēr galvenais jaunums un izstādes ūdens tēmas turpinājums ir stikla glāzes "Verba" prezentācija. Tā ir zīmola dizaineres Annas Faniginas pirmā pieredze stikla priekšmetu radīšanā.

"Verba" glāze ir viegla un plāna, ar uzrakstu latīņu valodā, kas ir iedvesmojošs, atgādinošs vēstījums un sveic katru, kas šo glāzi tur rokā. Zīmolu raksturojošā estētika ir antīko tradīciju iedvesmota līnijas tīrība un formas vienkāršība, ko pastiprina latīņu frāzes. Glāze ir roku darbs, tā izgatavota pūšanas tehnikā ar kodinātu uzrakstu. Glāzes forma un apjoms mudina dzert daudz, viegli un apzināti.

"Kad cilvēks redz neapstrādātu akmeni dabā, mēs bieži par to neaizdomājamies, ka tās ir lietas, kas ir dabā, kaut kur dziļi zemē. Man tas vienmēr ir brīnums, kā kaut ko tādu daba spēj radīt, tādu skaistumu. Uz glāzes ir tāds pats uzraksts "Upe, kuru neviena saule nespēj izkaltēt"," stāsta Anna Fanigina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti