Sēņu marinādes ir divējādas:
- Pirmā ir brūna un staipīga, kur sakrājušās visas sēņu sulas, tā ir aromātiskāka un piesātināta, bet ne visiem ir pieņemams tās gļotainums.
- Otrā ir dzidra un demokrātiskāka garšas sajūtai. Viss atkarīgs, kā sēnes vāra.
Pagatavošana
Ja gribam iegūt pirmo, svaigas sēnes liek gatavā marinādē.
Ja gribam dzidro, baravikas vispirms jānovāra, jānokāš un tikai tad jāliek marinādē. Ņemam piecu litru katlu, ielejam divus litrus ūdens, pievienojam četras strīķētas ēdamkarotes sāls, sešas ēdamkarotes ar kaudzi cukura, divas ēdamkarotes etiķa esences un garšas bagātināšanai trīs lauru lapas, četras krustnagliņas, melnos piparus, smaržīgos piparus, vienu vidēju burkānu, sīpolu, ķiploka galviņu, diļļu kātus un pētersīļa sakni. Vārām marinādi divas minūtes, tad pieberam divus litrus vārītu sēņu un vārām 15 minūtes. Lejam karstu burkās. No šī daudzuma sanāks sešas puslitra burciņas ar pasaulē garšīgākajām marinētajām baravikām, kuru vienīgais trūkums – tās tiek izrītas nenormālos tempos.
Šo Rukšānes-Ščipčinskas ideālo sēņu marinādi viņas ģimenē ieviesa vectēva brālis, kas dzimis Baškīrijā un sēņojis tur kopš pašas bērnības.